Κοσμος

Ενεργειακή κρίση: Συμφωνία στην ΕΕ για κοινές αγορές αερίου - Ασυμφωνία για το πλαφόν

Τι ανέφεραν οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φυσικό Αέριο
Εγκαταστάσεις φυσικού αερίου © ΕPA Pool

Συμφωνία υπουργών της ΕΕ για κοινές αγορές φυσικού αερίου - Καμία απόφαση για το πλαφόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα συμπεριλάβει ένα πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που αξιοποιείται για ηλεκτροπαραγωγή στη νέα πρόταση μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που θα παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε η Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον. 

«Θα δούμε το Σαββατοκύριακο το πως θα προχωρήσουμε με την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή, αν και εφόσον δούμε ότι υπάρχει ευρεία υποστήριξη από τα κράτη μέλη για αυτό το μέτρο», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε μετά από τη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στην Πράγα. 

Νωρίτερα οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε μια γενική συμφωνία σήμερα, ότι οι χώρες θα πρέπει να αρχίσουν από κοινού την αγορά φυσικού αερίου πριν από το επόμενο καλοκαίρι, και συμφώνησαν επίσης ότι χρειάζεται μια εναλλακτική τιμή αναφοράς στο φυσικό αέριο, δήλωσε σήμερα ο Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας Γιόζεφ Σικέλα.

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θέλουν να είναι έτοιμες οι εργασίες για κοινές αγορές φυσικού αερίου για τον επόμενο χειμώνα, πρόσθεσε Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας.

«Θέλουμε να επιταχύνουμε τις κοινές αγορές και να χρησιμοποιήσουμε την αγοραστική δύναμη ολόκληρης ... της οικονομίας της ΕΕ ώστε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των προμηθειών για τον επόμενο χειμώνα, που μπορεί να είναι ακόμη πιο κρίσιμος από αυτόν», είπε ο Σικέλα μετά τη συνάντηση των υπουργών της ΕΕ στην Πράγα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκάλυψε για πρώτη φορά το σχέδιο για τη δημιουργία πλατφόρμας για κοινές αγορές φυσικού αερίου την άνοιξη, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου πακέτου που αποσκοπεί στον απογαλακτισμό της ηπείρου από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.  Παρά την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου από την εισβολή στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, η πλατφόρμα παραμένει μέχρι στιγμής αχρησιμοποίητη και περιλαμβάνει εταιρείες από μόλις πέντε χώρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τους Financial Times, οι Βρυξέλλες θέλουν να αναγκάσουν τα κράτη μέλη να προτείνουν εταιρείες ενέργειας που θα ενταχθούν σε μια πλατφόρμα για κοινές αγορές φυσικού αερίου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να συμφωνήσουν τα κράτη μέλη σε έκτακτη νομοθεσία που θα απαιτούσε από τις ενεργειακές εταιρείες της ΕΕ να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα για ένα μέρος των αγορών τους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ