Κοσμος

Ο κομβικός ρόλος του αγωγού Druzhba για την προμήθεια πετρελαίου στην Ευρώπη

Από τους μεγαλύτερους στον κόσμο

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Διαρρολη αγωγού Druzbha: Ο κομβικός ρόλος του για την παροχή ρωσικού πετρελαίου στην Ευρώπη.

Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει η διαρροή του αγωγού Druzbha που εντοπίστηκε χθες περίπου 70 χιλιόμετρα από την πολωνική πόλη Πλοκ, καθώς ο συγκεκριμένος αγωγός είναι πολύ μεγάλης σημασίας για τη διαδρομή του πετρελαίου στην Ευρώπη. 

Ο Druzbha, του οποίου το όνομα σημαίνει «φιλία» στα ρωσικά, είναι ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο και προμηθεύει ρωσικό πετρέλαιο σε μεγάλο μέρος της Κεντρικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Πολωνίας, της Λευκορωσίας, της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας, της Τσεχίας και της Αυστρίας. Ο αγωγός Druzbha μεταφέρει πετρέλαιο σε απόσταση περίπου 4.000 χιλιομέτρων από το ανατολικό τμήμα της ευρωπαϊκής Ρωσίας.

Το δίκτυο διακλαδίζεται επίσης σε πολλούς αγωγούς για την παράδοση πετρελαίου σε όλη την Ανατολική Ευρώπη και πέρα από αυτήν.

Η Ρωσία προμηθεύει την Ευρώπη με περίπου 3,2 εκατομμύρια τόνους αργού πετρελαίου το μήνα μέσω του αγωγού Druzbha. Αυτή η διαδρομή αποκλείεται τεχνικά από το εμπάργκο της ΕΕ κατά του ρωσικού πετρελαίου, καθώς η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχική Δημοκρατία θέλουν να συνεχίσουν να αγοράζουν από τους Ρώσους.

Ωστόσο, οι κύριοι αγοραστές του αγωγού – η Γερμανία και η Πολωνία – θέλουν να σταματήσουν τις αγορές από το 2023, πράγμα που σημαίνει ότι περίπου δύο εκατομμύρια τόνοι το μήνα θα πρέπει να βρίσκουν νέους αγοραστές.

Διαρροή στον αγωγό Druzhba: «Μοιάζει με ατύχημα» 

Σημειώνεται ότι η Πολωνία δήλωσε πως η διρροή πιθανόν να οφείλεται σε ατύχημα, αν και το περιστατικό αυξάνει τις ανησυχίες για την ασφάλεια των ενεργειακών προμηθειών της Ευρώπης.

«Εδώ μπορούμε να μιλήσουμε για τυχαία ζημιά», δήλωσε τηλεφωνικά στο Ρόιτερς ο Ματέους Μπέργκερ, ο κορυφαίος πολωνός αξιωματούχος που είναι αρμόδιος για τις ενεργειακές υποδομές. Πρόσθεσε πως δεν υπάρχουν λόγοι για να πιστέψει κάποιος πως η διαρροή οφείλεται σε σαμποτάζ.