Κοσμος

Η Γερμανία θα πληρώσει τους λογαριασμούς αερίου των πολιτών της για τον Δεκέμβριο

Το μέτρο πρόκειται να καλύψει όλα τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Γερμανική κυβέρνηση θα καλύψει το κόστος των λογαριασμών φυσικού αερίου του μηνός Δεκεμβρίου για νοικοκυριά και επιχειρήσεις των πολιτών της.
Περίπου 90 δισεκατομμύρια ευρώ θα κοστίσει στη Γερμανία το σχέδιο επιδότησης λογαριασμών αερίου © Unsplash

Η γερμανική κυβέρνηση θα καλύψει το κόστος των λογαριασμών φυσικού αερίου του μηνός Δεκεμβρίου για νοικοκυριά και επιχειρήσεις των πολιτών της.

Το γερμανικό κράτος πρόκειται να πληρώσει τον μηνιαίο λογαριασμό φυσικού αερίου του φετινού Δεκεμβρίου για όλα τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σύμφωνα με σχέδιο δύο σταδίων στις τιμές της ενέργειας, που προτείνει ομάδα εμπειρογνωμόνων που διορίστηκε από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την πρόταση, η εφάπαξ πλήρης αποζημίωση τον Δεκέμβριο θα δώσει συνέχεια την επόμενη άνοιξη, με ένα πιο διαφοροποιημένο πρόγραμμα επιδοτήσεων που θα έχει εξακολουθεί να δίνει κίνητρα στους πολίτες για να εξοικονομούν ενέργεια.

Από τον Μάρτιο του 2023 έως το τέλος Απριλίου 2024, τα νοικοκυριά θα πληρώνουν 0,12 ευρώ ανά κιλοβατώρα για το πρώτο 80% της περσινής χρήσης φυσικού αερίου. Οι επιχειρήσεις, εν τω μεταξύ, από την 1η Ιανουαρίου 2023 έως το τέλος Απριλίου 2024 θα πλήρωνε 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα για το πρώτο 70% της χρήσης του περασμένου έτους.

Το στέλεχος της ομάδας εμπειρογνωμόνων, δρ Βερόνικα Γκριμ είπε ότι οι επιδοτούμενες τιμές θα παρείχαν μια «νέα κανονικότητα» με την οποία θα μπορούσαν να σχεδιάσουν οι εταιρείες και τα ιδιωτικά νοικοκυριά, χωρίς να επιστρέψουν τεχνητά στις χαμηλές τιμές, που ήταν συνηθισμένες πριν ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία ανατρέψει την ενεργειακή πολιτική της Γερμανίας.

«Δεν πρόκειται να συμβεί η τιμή να πέσει ξανά στα 7 σεντς στο μέλλον», είπε η Γκριμ. «Δεν θα λαμβάνουμε ρωσικό αέριο για πολύ καιρό».

Αν και το ακριβές κόστος ήταν δύσκολο να προβλεφθεί, το προτεινόμενο σχέδιο δύο σταδίων θα μπορούσε να κοστίσει περίπου 90 δισεκατομμύρια ευρώ, δήλωσε ο Ζίγκφριντ Ρούσβουρμ, μέλος της επιτροπής και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών.

Θεωρείται πιθανό ότι η κυβέρνηση συνασπισμού του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς να θεσπίσει τα μέτρα που προτείνει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία αποτελείται από 20 μέλη της βιομηχανίας, των συνδικάτων και του ακαδημαϊκού κόσμου.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο σοσιαλδημοκράτης Σολτς, είχε ανακοινώσει μια «αμυντική ασπίδα» 200 δισ. ευρώ για την προστασία των καταναλωτών από την αύξηση των τιμών της ενέργειας, αλλά δεν εξήγησε λεπτομερέστερα πώς θα λειτουργούσε στην πράξη.

Το πακέτο στήριξης των 200 δισ. ευρώ του Σολτς επικρίθηκε μεταξύ άλλων κρατών μελών της ΕΕ, με την Πολωνία να κατηγορεί τη Γερμανία ότι «καταστρέφει» την εσωτερική αγορά της ΕΕ επιδοτώντας τις δικές της επιχειρήσεις, ενώ αντιτίθεται σε ένα πανευρωπαϊκό ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου.

(Με πληροφορίες του Guardian)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ