Κοσμος

Αποκάλυψη: Η ξηρασία έφερε στο φως το «Ghost Boat» - Από τη D-Day στο βυθό της λίμνης Σάστα

Άγνωστο πώς κατέληξε στον μεγαλύτερο ταμιευτήρα της Καλιφόρνια

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το «Ghost Boat» αναδύθηκε από το βυθό της λίμνης Σάστα
Το «Ghost Boat» αναδύθηκε από το βυθό της λίμνης Σάστα © Courtesy Shasta-Trinity National Forest

Β' Παγκόσμιος Πόλεμος - Η κλιματική αλλαγή και η ξηρασία στις ΗΠΑ - Τα «αποκαλυπτήρια» βυθισμένης βάρκας στη λίμνη Σάστα

Η μείωση της στάθμης των υδάτων σε όλη τη Δύση - συμπτώματα της ξηρασίας ρεκόρ της περιοχής - αποκάλυψε μία ακόμα... έκπληξη. Το αποκαλούμενο από τους αξιωματούχους «Ghost Boat», το σκουριασμένο κουφάρι μιας βάρκας Χίγκινς του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά στρατευμάτων στη μάχη και στις παραλίες του εξωτερικού, άρχισε να αναδύεται από τα ρηχά της λίμνης Σάστα το περασμένο φθινόπωρο. Η στάθμη της θάλασσας έπεσε αρκετά χαμηλά φέτος ώστε να ανασκαφεί πλήρως το σκάφος.

Αλλά το πώς κατέληξε στον μεγαλύτερο ταμιευτήρα της Καλιφόρνιας, θαμμένο στα βάθη για δεκαετίες, είναι αβέβαιο.

«Οι συνθήκες της βύθισής του παραμένουν ένα μυστήριο», έγραψαν αξιωματούχοι της δασικής υπηρεσίας των ΗΠΑ με το εθνικό δάσος Shasta-Trinity σε μια ανάρτηση στο Facebook το πρωί της Κυριακής, που περιλάμβανε φωτογραφίες του ιστορικού ευρήματος στον πυθμένα της λίμνης. Οι αριθμοί που είναι ζωγραφισμένοι κατά μήκος του σκελετού του σκάφους δείχνουν ότι κάποτε ανήκε στο επιθετικό μεταγωγικό USS Monrovia, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως αρχηγείο του στρατηγού Τζορτζ Πάτον κατά την κατοχή της Σικελίας το 1943.

«Ο Αϊζενχάουερ βρισκόταν επίσης σε αυτό το πλοίο εκείνη την εποχή, και συνέχισε σε άλλες έξι εισβολές της D-Day στον Ειρηνικό», ανέφεραν οι αξιωματούχοι στην ανάρτηση, σημειώνοντας ότι φέρεται να χρησιμοποιήθηκε στην εισβολή στην Ταράουα και ότι «βυθίστηκε σε ρηχά νερά κατά τη διάρκεια αυτής της εισβολής», αλλά αργότερα διασώθηκε. Το πλοίο ταξινομήθηκε ως επιθετικό μεταγωγικό το 1943, κέρδισε επτά αστέρια μάχης κατά τη διάρκεια του πολέμου, σύμφωνα με το NavSource, έναν ιστορικό ιστότοπο που λειτουργεί εθελοντικά, αλλά πουλήθηκε για παλιοσίδερα το 1969.

Παρόλα αυτά, η τύχη του USS Monrovia και η λαμπρή ιστορία του δεν ρίχνουν φως στο πώς το μικρό σκάφος του Χίγκινς πέρασε από τις μάχες της Ευρώπης στον πάτο της λίμνης Σάστα. Προς το παρόν, βρίσκεται καθ' οδόν προς ένα μουσείο στη Νεμπράσκα, όπου οι ειδικοί θα εργαστούν για τη συντήρησή του και την αποκατάσταση μιας «διαβρωμένης "μαχητικής κόπωσης" εμφάνισης» πριν εκτεθεί.

Μια άλλη βάρκα που συνδέεται με τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ανακαλύφθηκε στη λίμνη Μιντ, μαζί με ανθρώπινα λείψανα που μπορεί να συνδέονται με δολοφονίες μαφιόζων.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ