Κοσμος

Ο Τζο Μπάιντεν δίνει χάρη σε όσους καταδικάστηκαν για κατοχή μαριχουάνας

Σημαντικό βήμα για την αποτροπή φυλάκισης μειονοτήτων

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απονέμει χάρη στους καταδικασθέντες για κατοχή μαριχουάνας - Χιλιάδες έγκλειστοι φυλακών θα ωφεληθούν.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδωσε χάρη σε όλους τους Αμερικανούς που έχουν καταδικαστεί σε εθνικό επίπεδο για κατοχή μικροποσοτήτων μαριχουάνας.

Πρόκειται για θεμελιώδη μεταστροφή απέναντι σε μια ουσία που διχάζει το πολιτικό - δικαστικό σύστημα των ΗΠΑ για περισσότερο από μισό αιώνα.

Οι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι περίπου 6.500 άτομα με ομοσπονδιακές καταδίκες για απλή κατοχή μαριχουάνας θα ωφεληθούν.

Κανείς δεν βρίσκεται επί του παρόντος σε ομοσπονδιακή φυλακή αποκλειστικά για κατοχή μαριχουάνας. Οι περισσότερες καταδίκες επικυρώνονται σε κρατικό επίπεδο. Ωστόσο, οι ομοσπονδιακές χάριτες θα διευκολύνουν τους ανθρώπους να βρουν εργασία, στέγαση και εκπαίδευση, είπε ο Μπάιντεν.

Ως υποψήφιος για την προεδρία, ο κ. Μπάιντεν υποσχέθηκε να αποποινικοποιήσει τη χρήση κάνναβης, καθώς και να απαλείψει τις καταδίκες.

«Η αποστολή ανθρώπων στη φυλακή για κατοχή μαριχουάνας έχει ανατρέψει πάρα πολλές ζωές και έχει φυλακίσει ανθρώπους για συμπεριφορά που πολλές πολιτείες δεν απαγορεύουν πλέον», είπε ο Μπάιντεν την Πέμπτη. Πρόσθεσε ότι οι μη λευκοί ήταν στατιστικά πολύ πιο πιθανό να φυλακιστούν για κάνναβη.

Ως υποψήφιος του Λευκού Οίκου, ο κ. Μπάιντεν επικρίθηκε επειδή συνέταξε ένα νομοσχέδιο για την εγκληματικότητα το 1994 που ενίσχυε τις ποινές για εγκλήματα ναρκωτικών και οδήγησε σε περισσότερες φυλάκιση μειονοτήτων.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος είπε ότι θα καλέσει όλους τους κυβερνήτες των πολιτειών να εκδώσουν με τη σειρά τους χάρη στους καταδικασθέντες για κατοχή μαριχουάνας.

Ο Τζο Μπάιντεν προτρέπει επίσης το υπουργείο Δικαιοσύνης και το υπουργείο Υγείας να επανεξετάσουν τον τρόπο ταξινόμησης της κάνναβης, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή νομοθεσία. «Κατατάσσουμε τη μαριχουάνα στο ίδιο επίπεδο με την ηρωίνη - και πιο σοβαρή από τη φαιντανύλη», είπε ο Μπάιντεν. «Δε βγάζει νόημα».

Η μαριχουάνα για ψυχαγωγία είναι ήδη νόμιμη σε 19 πολιτείες και την Ουάσιγκτον. Η ιατρική χρήση είναι νόμιμη σε 37 πολιτείες και τρεις επικράτειες των ΗΠΑ.

Ωστόσο, το ναρκωτικό παραμένει παράνομο σε ομοσπονδιακό επίπεδο, ακόμη και σε πολιτείες όπου μπορεί να αγοραστεί και να χρησιμοποιηθεί νόμιμα, πράγμα που σημαίνει ότι οι άνθρωποι εκεί θα μπορούσαν να καταδικαστούν για κατοχή υπό ορισμένες συνθήκες.

Οι απονομές χάριτος έρχονται ένα μήνα πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές τπυ Νοεμβρίου για το Κογκρέσο, οι οποίες θα καθορίσουν την ισορροπία ισχύος στην Ουάσιγκτον για τα δύο τελευταία χρόνια της θητείας του Μπάιντεν.

Το Life for Pot, ένας ιστότοπος που υποστηρίζει την απελευθέρωση των μη βίαιων παραβατών μαριχουάνας, σημείωσε ότι δεν υπάρχουν γνωστοί ομοσπονδιακοί κρατούμενοι που θα επηρεαστούν από το μέτρο του κ. Μπάιντεν, γράφοντας στο Twitter: «Αυτό είναι ντύσιμο βιτρίνας».

Οι μετοχές εταιριών καλλιέργειας και παραγωγής κάνναβης εκτινάχθηκαν στο χρηματιστήριο κατά περίπου 20% με την είδηση ​​της χάρης του κ. Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν δεν είναι ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που δίνει χάρη σε παραβάτες του νόμου για την κατοχή κάνναβης. Την τελευταία ημέρα της θητείας του, ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε χάρη σε 12 παραβάτες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που είχαν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη.

(Με πληροφορίες από το BBC News και τους New York Times)