Κοσμος

Από τη Λιζ Χάρλεϊ έως τον πρίγκιπα Χάρι: Βροχή μηνύσεων κατά της Daily Mail από διασημότητες

Οι λόγοι που το ταμπλόιντ εξόργισε τα celebrities

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Λιζ Χάρλεϊ
Η Λιζ Χάρλεϊ © Michael Loccisano/Getty Images

Μηνύσεις κατά της Daily Mail - Η παραβίαση των προσωπικών δεδομένων - Η περίπτωση Λόρενς - Η απάντηση του οργανισμού

Η Ντορίν Λόρενς και ο πρίγκιπας Χάρι συγκαταλέγονται στον κατάλογο των διάσημων προσωπικοτήτων που ξεκινούν νομικές ενέργειες κατά του εκδότη της Daily Mail για τη φερόμενη κατάχρηση των προσωπικών τους πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένης μιας κατηγορίας που αφορά την τοποθέτηση συσκευών ακρόασης σε ιδιωτικά σπίτια.

Ο Sir Elton John, ο David Furnish, η Liz Hurley και η Sadie Frost έχουν επίσης υποβάλει αγωγές. Οι δικηγόροι τους εξέδωσαν δήλωση στην οποία υποστηρίζουν ότι έχουν «αδιάσειστα και άκρως ανησυχητικά στοιχεία» ότι υπήρξαν «θύματα απεχθών εγκληματικών δραστηριοτήτων και κατάφωρης παραβίασης της ιδιωτικής ζωής» από την Associated Newspapers.

Η ομάδα υποστήριξε ότι αυτό θα μπορούσε να είναι η «κορυφή του παγόβουνου» και ότι μπορεί να υπάρχουν πολλά ακόμη φερόμενα ως θύματα μετά την κατάθεση των νομικών εγγράφων στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου την Πέμπτη.

Οι ισχυρισμοί της ομάδας για παράνομες δραστηριότητες που αφορούν τον εκδότη της Mail, της Mail on Sunday και της MailOnline περιλαμβάνουν:

  • Την πρόσληψη ιδιωτικών ερευνητών για τη παράνομη τοποθέτηση συσκευών ακρόασης μέσα στα αυτοκίνητα και τα σπίτια των ανθρώπων.
  • Την ανάθεση σε ιδιώτες να παρακολουθούν και να καταγράφουν κρυφά τις ζωντανές, ιδιωτικές τηλεφωνικές συνομιλίες των ανθρώπων, ενώ αυτές πραγματοποιούνται.
  • Την πληρωμή αστυνομικών υπαλλήλων, που διατηρούν σχέσεις με ιδιωτικούς ερευνητές, για ευαίσθητες εμπιστευτικές πληροφορίες.
  • Την πλαστοπροσωπία ατόμων για την απόκτηση ιατρικών πληροφοριών από ιδιωτικά νοσοκομεία, κλινικές και θεραπευτικά κέντρα με εξαπάτηση.
  • Την πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς, πιστωτικά ιστορικά και οικονομικές συναλλαγές με παράνομα μέσα και χειραγώγηση.

Η απόφαση της Lawrence να κινήσει νομικές διαδικασίες εναντίον του ομίλου εφημερίδων είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη, δεδομένου ότι η Daily Mail ηγήθηκε μιας εκστρατείας για την προσαγωγή των δολοφόνων του γιου της στη δικαιοσύνη. Σε ένα διαβόητο πρωτοσέλιδο, η εφημερίδα έγραψε τον τίτλο «Δολοφόνοι» πάνω από τις φωτογραφίες πέντε ανδρών που κατηγορούσε ότι σκότωσαν τον Stephen Lawrence σε μια ρατσιστική επίθεση το 1993.


«Η Mail κατηγορεί αυτούς τους άνδρες για φόνο. Αν κάνουμε λάθος, ας μας κάνουν μήνυση», ανέφερε η εφημερίδα. Το 2022, δύο από τους άνδρες κρίθηκαν ένοχοι για τη δολοφονία, προκαλώντας την επανεξέταση της Μητροπολιτικής Αστυνομίας.

Η Mail ανέφερε τακτικά το έργο της στην υπόθεση ως θρίαμβο της δημοσιογραφικής εκστρατείας. Ο πρώην εκδότης Paul Dacre ενδιαφέρθηκε για την ιστορία όταν συνειδητοποίησε ότι ο πατέρας του Stephen Lawrence, Neville, εργαζόταν ως διακοσμητής στο σπίτι του.

Εξυπακούεται ότι οι ισχυρισμοί που προέβαλε η Lawrence περιλαμβάνουν πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν για την ίδια, την οικογένειά της και τους συνεργάτες της πριν η Mail υποστηρίξει την οικογένεια με τον τίτλο «Δολοφόνοι».

Συγκεκριμένα άρθρα που δημοσίευσε η Mail σχετικά με την υπόθεση Lawrence λέγεται ότι εξετάστηκαν από τους δικηγόρους της Lawrence ως προς τις πηγές των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτά.

Οι αντίπαλοι εκδότες εφημερίδων, όπως η News UK του Ρούπερτ Μέρντοχ, έχουν περάσει τα τελευταία 15 χρόνια αντιμετωπίζοντας εκατοντάδες ισχυρισμούς για παράνομη δραστηριότητα στις εφημερίδες τους, που συχνά αφορούσαν τηλεφωνικές υποκλοπές ή παράνομη απόκτηση υλικού.

Η Associated Newspapers έχει ξεφύγει από τον ίδιο καταιγισμό μηνύσεων και πάντα αρνιόταν σθεναρά ότι συμμετείχε σε τηλεφωνικές υποκλοπές.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ