Κοσμος

Η ιστορία της νεκρής έφηβης διαδηλώτριας Νίκα Σακαράμι - Οι καταγγελίες της οικογένειάς της

Οι πιέσεις που δέχτηκαν και η κλεμμένη σορός

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η 16χρονη Νίκα Σακαράμι
© Twitter

Νίκα Σακαράμι: Η 16χρονη Ιρανή που πέθανε κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων - Η έρευνα για τα αίτια θανάτου - Τι αναφέρουν οι συγγενείς της.

Ο θάνατος της 22χρονης Μαχσά Αμινί άναψε τη σπίθα της εξέγερσης στο Ιράν. Γυναίκες, άνδρες, έφηβοι, μαθήτριες έχουν βγει στους δρόμους φωνάζοντας συνθήματα κατά του καθεστώτος.

Η καταστολή των διαδηλώσεων, τις οποίες οι ιρανικές αρχές έχουν χαρακτηρίσει «ταραχές», έχει οδηγήσει σε δεκάδες θανάτους, κυρίως διαδηλωτών. Ανάμεσα σε αυτούς ξεχωρίζει η υπόθεση θανάτου της 16χρονης Νίκα Σακαράμι που φέρεται να σκοτώθηκε στη διάρκεια διαδηλώσεων, η ιστορία της οποίας πήρε διεθνείς διαστάσεις μετά από ρεπορτάζ του BBC.

Μάλιστα με σημερινό δημοσίευμά του το βρετανικό Μέσο παραθέτει τις καταγγελίες συγγενών της 16χρονης, οι οποίοι κάνουν λόγο για πιέσεις που δέχτηκαν προκειμένου να προβούν σε ψευδείς δηλώσεις αναφορικά με τον θάνατο της Νίκα.

Η Σακαράμι αγνοούταν επί 10 ημέρες αφού συμμετείχε σε διαδηλώσεις στην Τεχεράνη στις 20 Σεπτεμβρίου. Στο τελευταίο μήνυμα που είχε στείλει σε φίλη της η Νίκα, που θα γινόταν 17 χρονών την Κυριακή, έγραψε ότι την κυνηγούσαν οι δυνάμεις ασφαλείας, όπως κατήγγειλε η θεία της Ατάς Σακαράμι μιλώντας στο BBC Persian.

«Όταν πήγαμε για να ταυτοποιήσουμε το πτώμα της, δεν μας επέτρεψαν να το δούμε, αλλά μόνο το πρόσωπό της για μερικά δευτερόλεπτα», διηγήθηκε η ίδια.

Σύμφωνα με το ιατροδικαστικό πόρισμα η 16χρονη υπέστη «πολλαπλά κατάγματα στη λεκάνη, το κεφάλι και τα άνω και κάτω άκρα, στοιχεία που δείχνουν ότι η νεαρή έπεσε από μεγάλο ύψος».

Ωστόσο, έγγραφο που έχει στην κατοχή του το BBC Persian αναφέρει ως αιτία θανάτου της 16χρονης τα «πολλαπλά τραύματα που προκλήθηκαν από σκληρό αντικείμενο».

Την προηγούμενη Κυριακή η οικογένεια της έφηβης μετέφερε το πτώμα της στην πόλη καταγωγής του πατέρα της, τη Χοραμαμπάντ στο δυτικό Ιράν. Υπό πίεση η οικογένεια δέχθηκε να μην πραγματοποιήσει κηδεία και οι δυνάμεις ασφαλείας «έκλεψαν» το πτώμα της Νίκα και το έθαψαν στο χωριό Βεϊσιάν, κατήγγειλε πηγή που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία της.

Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο νεκροταφείο της Χοραμαμπάντ και φώναξαν συνθήματα κατά του ιρανικού καθεστώτος.

Η Ατάς, που ανέφερε την υπόθεση της Νίκα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνελήφθη την Κυριακή σε επιδρομή των δυνάμεων ασφαλείας στο σπίτι της, οι οποίες απείλησαν να την σκοτώσουν αν κάποιος από την οικογένεια συμμετάσχει στις διαδηλώσεις, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Την Τετάρτη έγινε γνωστό πως οι δικαστικές αρχές του Ιράν ξεκινούν έρευνα για την αιτία θανάτου της έφηβης. «Το κακουργιοδικείο της Τεχεράνης ξεκίνησε έρευνα για να καθοριστεί η αιτία θανάτου της Νίκα Σακαράμι», δήλωσε ο Αλί Σαλεχί εισαγγελέας της ιρανικής πρωτεύουσας και πρόσθεσε «έχει εκδοθεί εντολή έρευνας για την υπόθεση και έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προς την κατεύθυνση αυτή».

Με πληροφορίες από BBC

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ