Κοσμος

Burning Man: Μια μοναδική εμπειρία

Οι δυσκολίες ήταν πολλές, αλλά η γνώση και η εμπειρία ήταν πολύ πιο σημαντικές

rozita-papaellinas.jpg
Ροζίτα Παπαέλληνα
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Burning Man

Burning Man: Οι δυσκολίες, οι γνώσεις και η εμπειρία από το μεγαλύτερο υπαίθριο φεστιβάλ της Βόρειας Αμερικής.

Πρόσφατα ο αδερφός μου έγινε ένας από τους πολύ τυχερούς ανθρώπους που βρήκαν εισιτήρια για να πάνε στο φετινό Burning Man, τον Αύγουστο του 2022. Για όσους δεν γνωρίζετε, το Burning Man είναι ένα φεστιβάλ μουσικής και τέχνης που λαμβάνει χώρα στην έρημο της Νεβάδας στην Αμερική. Αλλά είναι πολύ περισσότερο από ένα απλό φεστιβάλ. Το Burning Man ενώνει 80.000 δημιουργικούς, πνευματικούς, ανοιχτόμυαλους ανθρώπους από όλο τον πλανήτη και ανοίγει τους ορίζοντές τους για να ανακαλύψουν νέα πράγματα. Μαζί τους και ο αδερφός μου με δυο φίλους του, πηγαίνοντας με ελάχιστη προετοιμασία…

Στο Burning Man μπορεί κάποιος να συμμετέχει είτε ως μέλος μιας κατασκηνωτικής ομάδας, είτε ατομικά. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι πιο ριψοκίνδυνοι αποφασίζουν να προμηθεύονται εντελώς μόνοι τους τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους, όπως φαγητό, νερό και τη δημιουργία στέγης. Έπρεπε επίσης να μπορέσουν να προστατευτούν από την αφόρητη ζέστη τα πρωινά και το πολικό ψύχος τα βράδια. Και μέσα σε όλα αυτά, υπήρχαν στιγμές που ο άνεμος μετατρεπόταν σε εχθρό τους, σηκώνοντας όλη τη σκόνη της ερήμου σε ένα φαινόμενο που λέγεται dust storm.

Το πιο εντυπωσιακό κομμάτι αυτής της εμπειρίας ήταν τα ακραία εκθέματα που υπήρχαν διασκορπισμένα σε όλη την έρημο, με κεντρικό θέμα για φέτος τα «Όνειρα». Και λέγοντας ακραία, εννοώ πόσο μεγάλα, πρωτότυπα και περίεργα ήταν. Όχι όμως μόνο τα εκθέματα, αλλά και τα πάρτι που συχνά γίνονταν γύρω από αυτά. Εκεί, διάσημοι DJ από όλο τον πλανήτη έπαιζαν ψαγμένη μουσική όλο το 24ωρο. Στη μέση της εβδομάδας μάλιστα, έγινε το μεγαλύτερο πάρτι απ’ όλα όπου συγκεντρώθηκαν όλοι όσοι άντεχαν.

Burning Man

Μη φανταστείτε όμως ότι το φεστιβάλ τελειώνει εκεί. Εξάλλου, όπως είπαμε, είναι πολλά περισσότερα από ένα φεστιβάλ. Πνευματικοί άνθρωποι επισκέπτονται τον ιερό ναό του Black Rock City για να αφήσουν διάφορα τάματα, να ανάψουν κεριά και να προσευχηθούν για τους αγαπημένους τους ανθρώπους που δεν είναι πια στην ζωή. Προς το τέλος της εβδομάδας, την Κυριακή, ο ναός αυτός τυλίγεται στις φλόγες, κάτι το οποίο θεωρείται το αποκορύφωμα του φεστιβάλ.

Κλείνοντας, ο αδερφός μου ήθελε να τονίσει την αποδοχή που ένιωσε από όλα τα άτομα που γνώρισε και το πόσο ανοιχτοί ήταν όλοι σε νέες γνωριμίες. Παρ’ όλα αυτά, όταν τον ρώτησα ποιες από αυτές θα μπορούσαν να μετατραπούν σε φιλίες, μου απάντησε πως δυσκολεύτηκε να αποφασίσει με ποιους ανθρώπους αξίζει τον κόπο να κρατήσει επαφή καθώς πολλοί από αυτούς δεν ταιριάζουν στη πραγματικότητα με το δικό του χαρακτήρα αλλά κάτω από τις συνθήκες που βρέθηκαν εκεί μπόρεσαν να κάνουν παρέα. Τελικά, οι δυσκολίες που αντιμετώπισε ήταν πολλές αλλά τον γέμισαν γνώση και εμπειρία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ