Κοσμος

Χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες καλούν στη γραμμή «θέλω να ζήσω» των Ουκρανών - Οι απελπισμένοι έφεδροι (βίντεο)

«Μας φέρονται σαν βόδια, δεν μας εκπαιδεύουν καν»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Γράμμη βοήθειας από την Ουκρανία για Ρώσους εφέδρους - Απελπισμένοι λόγω κακομεταχείρισης δεκάδες χιλιάδες επίστρατοι. 

Χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες έχουν ήδη επικοινωνήσει μέσω μιας ειδικής ουκρανικής γραμμής, της «θέλω να ζήσω», ζητώντας οδηγίες για να παραδοθούν.

Ο Αντρίι Γιουσόφ, εκπρόσωπος της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας, είπε ότι μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες περίπου 2.000 στρατιώτες κάλεσαν την τηλεφωνική γραμμή «Θέλω να ζήσω» για να παραδοθούν.

Έχουν έρθει κλήσεις από στρατιώτες στην Ουκρανία, από εκείνους που βρίσκονται ακόμη στη Ρωσία που έχουν στρατολογηθεί, και ορισμένους που δεν έχουν λάβει ακόμη καν εντολές που ήθελαν να ελέγξουν τη διαδικασία, ισχυρίστηκε ο Γιουσόφ.

Αυτό συμβαίνει αφότου ο Πούτιν διέταξε 300.000 στρατευμένους να σταλούν στην πρώτη γραμμή στην Ουκρανία, προκειμένου να στηρίξουν την αποτυχημένη εισβολή του.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, οι ουκρανικές μονάδες έσπσαν το ρωσικό μέτωπο στο βόρειο Χάρκοβο – που τους επέτρεψε να ξαναπάρουν χιλιάδες τετραγωνικά μίλια εδάφους μέσα σε λίγες μόνο ημέρες.

Ο Γιούσοφ είπε ότι οι κλήσεις στην τηλεφωνική γραμμή αυξήθηκαν σημαντικά μετά την επίθεση στο Χάρκοβο και έκτοτε συνέχισαν να αυξάνονται.

Μιλώντας στο Freedom TV της Ουκρανίας, είπε: «Τότε, αρχίσαμε να λαμβάνουμε κλήσεις όχι μόνο από στρατιώτες που βρίσκονται στο έδαφος της Ουκρανίας ως μέρος των δυνάμεων εισβολής, αλλά κι από όσους είτε μόλις επιστρατεύθηκαν και εξακολουθούν να βρίσκονται στο έδαφος της Ρωσίας είτε από συγγενείς τους ή ακόμα και άνθρωποι που υποψιάζονται ότι μπορούν να επιστρατευθούν και διευκρινίζουν αυτές τις πληροφορίες. Σε λίγες εβδομάδες, έχουμε ήδη λάβει περισσότερα από 2.000 τέτοια αιτήματα».

Με φόντο τα παραπάνω, βίντεο που εξασφάλισε η Daily Mail, δείχνει Ρώσους έφεδρους να διαμαρτύρονται δημόσια για τη μεταχείρισή τους μέσα σε «βάναυσες και απολύτως απαράδεκτες συνθήκες».

Ένας από τους στρατιώτες, που ενεργεί ως εκπρόσωπος της συγκεκριμένης ομάδας, ακούγεται να λέει στην κάμερα: «Είμαστε περίπου 500 άτομα, όλοι οπλισμένοι. Ωστόσο, δεν είμαστε εγγεγραμμένοι σε καμία στρατιωτική μονάδα. Περάσαμε μια εβδομάδα σε βάναυσες, απολύτως απαράδεκτες συνθήκες. Δεν είχαμε προμήθειες, ούτε χρήματα... τίποτα απολύτως».