Κοσμος

Guardian: Γιατί η Λιζ Τρας εμφανίστηκε με τη «φασιστική περιβολή» της Έμα Τόμσον;

Η σύγκριση με τη δυστοπική τηλεοπτική σειρά «Years and Years»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λιζ Τρας και Έμα Τόμσον με πανομοιότυπο κόκκινο φόρεμα
Λιζ Τρας και Έμα Τόμσον με πανομοιότυπο κόκκινο φόρεμα © EPA/ISABEL INFANTES/BBC/Red Productions/Guy Farrow

Λιζ Τρας και Έμα Τόμσον - Το κόκκινο φόρεμα από τη σειρά «Years to Years» και οι αντιδράσεις - Η εμφάνιση της πρωθυπουργού της Βρετανίας σε συνέδριο των Τόρις

Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται συνεχώς η Λιζ Τρας. Η διάδοχος του Μπόρις Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στριτ, μετά τη βρετανική «kolotumba» με τις φοροαπαλλαγές στους πλούσιους, δέχεται πυρά και για την ενεργειακή πολιτική που ακολουθεί, καθώς ακτιβιστές κατηγορούν τη Λιζ Τρας για την πολιτική της απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

Η νέα ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ 10 έχει «υποσχεθεί πολλά», προκειμένου να μπορέσει να γυρίσει ένα παιχνίδι που μοιάζει χαμένο για τη Βρετανία σε μια από τις δυσκολότερες ιστορικές συγκυρίες στη σύγχρονη ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ωστόσο, ήδη δείχνει από τις πρώτες ημέρες στην πρωθυπουργία να «τα βρίσκει σκούρα». Με τα πυρά που δέχεται σε ημερήσια βάση να αυξάνονται, προβληματισμό προκάλεσε η στιλιστική επιλογή της Λιζ Τρας για την πρώτη της παρουσία στο συνέδριο των Τόρις ως επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης.

Το κόκκινο φόρεμα της Λιζ Τρας που είχε φορέσει η Έμα Τόμσον στη σειρά «Years to Years»

Δημοσίευμα στη βρετανική εφημερίδα «Guardian» επικεντρώνεται στο φόρεμα που επέλεξε να φορέσει η Λιζ Τρας στην πρώτη της ομιλία ως πρωθυπουργός στο Συνέδριο των Τόρις.

Όπως αναφέρει, είναι πανομοιότυπο με το ρούχο που φορούσε η Έμα Τόμσον στην τηλεοπτική σειρά μυθοπλασίας του BBC «Years and Years» (σ.σ. ένα πολιτικό-κοινωνικό Black Mirror), όταν υποδυόταν τη Vivienne Rook, μια αυταρχική πρωθυπουργό της Βρετανίας, η οποία με την επιθετική ρητορική της διχάζει τη βρετανική κοινή γνώμη και παρομοιάζεται με «θηλυκό Τραμπ». Η εφημερίδα κάνει λόγο μάλιστα για «φασιστική περιβολή» της 'Εμα Τόμσον. 

Conservative conference final day: Liz Truss gives first keynote speech as PM - watch live

Στην επίμαχη σκηνή αυτής της δυστοπικής σειράς που παρακολουθεί τα γεγονότα στη Βρετανία από το 2019 μέχρι το 2034 μέσα από τα μάτια της οικογένειας Lyons, η οποία ζει στο Μάντσεστερ.

Years and Years Episode 6 | Vivienne Rook Tightens her Grip

Γιατί η Λιζ Τρας επέλεξε τη «φασιστική περιβολή» της Έμα Τόμσον

«Γιατί λοιπόν η Λιζ Τρας επέλεξε να φορέσει το ίδιο φόρεμα με μια αυταρχική πρωθυπουργό τηλεοπτικής σειράς;» αναρωτιέται ο «Guardian».

Και δίνει μια απάντηση που μοιάζει με ειρωνικό σχόλιο: «Σίγουρα, πρόκειται για καθαρή σύμπτωση». Όπως αναφέρει, το συγκεκριμένο φόρεμα συνδέεται με έναν καρτουνίστικο (αλλά αποτελεσματικό) τρόπο ντυσίματος στο πλαίσιο μιας στιλιστικής επιλογής για την ενίσχυση του «status» του ομιλητή.

Οι φαρδιοί ώμοι στο κόκκινο φόρεμα (σ.σ. μοτίβο που έχει παρουσιαστεί στην κολεξιόν Άνοιξη/Καλοκαίρι 2023 του Rick Owens και Φθινόπωρο/Χειμώνα 2022 του Alexander McQueen) αποτελούν έναν ασφαλή τρόπο για να δείχνει αυτός/ή που το φορά πιο επιβλητικός/η. «Όπως λέει και το παλιό ρητό: Αν δεν μπορείς να βάλεις τακούνια, σήκωσε τους ώμους» καταλήγει το βρετανικό δημοσίευμα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ