Κοσμος

Βρετανική «kolotumba»: Η Λιζ Τρας παίρνει πίσω τις φοροαπαλλαγές για τους πλούσιους

H κίνηση αυτή έφερε «φουρτούνα» στη βρετανική οικονομία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βρετανική «kolotumba»: Η Λιζ Τρας παίρνει πίσω τις φοροαπαλλαγές για τους πλούσιους
Η Λιζ Τρας © ΕPA

Η οπισθοχώρηση της κυβέρνηση Τρας για τον φορολογικό συντελεστή 45% στα υψηλά εισοδήματα - Η «βουτιά» της στερλίνας 

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Κουάσι Κουαρτέγκ αναμένεται να ανακοινώσει μέσα στις επόμενες ώρες ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να αναστείλει την πρόταση για κατάργηση του συντελεστή 45% στα υψηλά εισοδήματα, όπως μεταδίδει το BBC.

Η οπισθοχώρηση αυτή έρχεται 10 ημέρες μετά την παρουσίαση του μίνι - προϋπολογισμού και εν μέσω έντονων αντιδράσεων από βουλευτές των κυβερνώντων Τόρις, αλλά και ισχυρών αναταράξεων στις αγορές. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC αρκετοί βουλευτές, μεταξύ των οποίων και ο πρώην υπουργός Γκραντ Σναπς, προειδοποίησαν τη Λιζ Τρας ότι η σχετική πρόταση θα καταψηφιστεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων. 

Τόσο η Τρας όσο και ο Κουάρτενγκ  τις προηγούμενες ημέρες υπερασπίστηκαν έντονα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στις 23 Σεπτεμβρίου, τα οποία οδήγησαν σε μεγάλη υποχώρηση τα αγορές, ενώ δέχθηκαν έντονη κριτική τόσο από οικονομολόγους όσο και από μέλη του κόμματος των Συντηρητικών.

Στον απόηχο της παρουσίασης των τεράστιων φορολεαφρύνσεων, η στερλίνα βυθίστηκε σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ οι βρετανικές αγορές μετοχών και ομολόγων ήρθαν αντιμέτωπες με απώλειες 500 δισ. δολαρίων.  

Ο δείκτης FTSE 350, ο οποίος περιλαμβάνει τις μετοχές του FTSE 100 και του FTSE 250, έχει πλέον χάσει περισσότερα από 300 δισ. δολάρια κεφαλαιοποίησης από τις 5 Σεπτεμβρίου, όταν η Τρας εκλέχθηκε στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος. Στο ίδιο διάστημα, ο δείκτης κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου έχασε πάνω από 160 δισ. στερλίνες (173 δισ. δολάρια) από την αξία του, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ