Κοσμος

Η Ανγκέλα Μέρκελ έλαβε το Βραβείο του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες

Λόγω της διαχείρισης του μεταναστευτικού την περίοδο 2015-2016

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μέρκελ
Η Ανγκέλα Μέρκελ © ΕPA Pool

Στην Ανγκέλα Μέρκελ το βραβείο του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. 

Στην πρώην Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκέλα Μέρκελ απένειμαν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη το Βραβείο Προσφύγων Νάνσεν. Η τελετή βράβευσης θα γίνει στη Γενεύη, υπό την προεδρία του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Υπό την ηγεσία της τότε ομοσπονδιακής καγκελαρίου Μέρκελ, η Γερμανία υποδέχθηκε περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο το 2015 και το 2016 - στο αποκορύφωμα της σύγκρουσης στη Συρία και εν μέσω βίας σε άλλα μέρη του πλανήτη. 

Εκείνη την εποχή, η τότε καγκελάριος είχε δηλώσει: «Η Γερμανία είναι η μόνη χώρα που μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο. Ήταν μια κατάσταση που έθεσε τις ευρωπαϊκές μας αξίες σε δοκιμασία όσο σπάνια στο παρελθόν. Δεν ήταν τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από μια ανθρωπιστική επιταγή»

Ο Φιλίπο Γκράντι, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, εξήρε την αποφασιστικότητα της πρώην ομοσπονδιακής καγκελαρίου Μέρκελ να προστατεύσει τους αιτούντες άσυλο και να υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ανθρωπιστικές αρχές και το διεθνές δίκαιο. «Βοηθώντας περισσότερους από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες να επιβιώσουν, η Άνγκελα Μέρκελ επέδειξε μεγάλο ηθικό και πολιτικό θάρρος», δήλωσε ο Γκράντι.

Το Βραβείο Προσφύγων Νάνσεν είναι μια ευκαιρία τιμής και εορτασμού για τα άτομα, τις ομάδες και τις οργανώσεις που αφιερώνουν τη ζωή τους στο να βοηθούν όσους αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ο Fridtjof Nansen, προς τιμήν του οποίου καθιερώθηκε από το 1954 το Βραβείο Προσφύγων Νάνσεν, ήταν Νορβηγός εξερευνητής, επιστήμονας, διπλωμάτης, ανθρωπιστής και νικητής Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης. Ορίστηκε ο πρώτος Ύπατος Αρμοστής για τους Πρόσφυγες της Κοινωνίας των Εθνών.

Η παρακαταθήκη του έργου του για τη βοήθεια και την προστασία των αναγκαστικά εκτοπισμένων παραμένει ζωντανή στο σύστημα των Ηνωμένων Εθνών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ