Κοσμος

Χρυσά νομίσματα του 7ου αιώνα βρέθηκαν κρυμμένα σε τοίχο στο Ισραήλ (εικόνα)

Τα ίχνη του Βυζαντίου - Χρονολογούνται από το 635 μΧ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χρυσά νομίσματα βρέθηκαν σε τοίχο κρυμμένα
Χρυσά νομίσματα βρέθηκαν σε τοίχο κρυμμένα © Ισραηλινή αρχή αρχαιοτήτων

Ισραήλ: Στο φως θησαυρός από 44 καθαρά χρυσά νομίσματα - Πού ήταν κρυμμένα - Από πότε χρονολογούνται.

Οι αρχαιολόγοι στο Ισραήλ λένε ότι 44 καθαρά χρυσά νομίσματα που χρονολογούνται από τον 7ο αιώνα βρέθηκαν κρυμμένα σε έναν τοίχο σε ένα φυσικό καταφύγιο.

Με βάρος περίπου 170 γραμμάρια, ο θησαυρός που βρέθηκε στην τοποθεσία Hermon Stream (Banias) ήταν κρυμμένος κατά τη διάρκεια της μουσουλμανικής κατάκτησης της περιοχής το 635 μΧ, εκτιμούν οι ειδικοί.

Είπαν ότι τα νομίσματα ρίχνουν φως στο τέλος της βυζαντινής κυριαρχίας στην περιοχή.

Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία ήταν το ανατολικό μισό της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, η οποία επιβίωσε για περισσότερα από 1.000 χρόνια.

«Μπορούμε να φανταστούμε τον ιδιοκτήτη να κρύβει την περιουσία του υπό την απειλή του πολέμου, ελπίζοντας να επιστρέψει μια μέρα για να ανακτήσει την περιουσία του», δήλωσε ο Yoav Lerer, διευθυντής της ανασκαφής.

«Εκ των υστέρων, γνωρίζουμε ότι ήταν λιγότερο τυχερός».

Εκτός από τα χρυσά νομίσματα, η ανασκαφή - σε μια κατοικημένη συνοικία της αρχαίας πόλης - αποκάλυψε επίσης υπολείμματα κτιρίων, κανάλια και σωλήνες νερού, χάλκινα νομίσματα και πολλά άλλα, δήλωσαν οι ισραηλινές αρχές.

Η δρ Γκαμπριέλα Μπιγιόφσκι, ειδικός στη νομισματική (νόμισμα) της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, δήλωσε ότι ορισμένα από τα νομίσματα ήταν του αυτοκράτορα Φωκά (602-610), αλλά τα περισσότερα ήταν του διαδόχου του Ηρακλέους.

Η Μπανιά έχει ιδιαίτερη θέση στη χριστιανική παράδοση, καθώς είναι η τοποθεσία όπου ο Ιησούς λέγεται ότι είπε στον απόστολο Πέτρο: «Πάνω σε αυτόν τον βράχο θα χτίσω την εκκλησία μου».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ