Κοσμος

Ο Μπάιντεν χαιρετίζει τη συμφωνία Ισραήλ – Λιβάνου: Εργαλείο συνεργασίας και όχι σύγκρουσης στην Ανατ. Μεσόγειο

Έπειτα από την ιστορική οριοθέτηση θαλασσίων συνόρων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να χρησιμεύει ως εργαλείο συνεργασίας και όχι ως εργαλείο σύγκρουσης δηλώνει ο πρόεδρος Μπάιντεν
Ο Τζο Μπάιντεν © EPA Pool

Η ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να χρησιμεύει ως εργαλείο συνεργασίας και όχι ως εργαλείο σύγκρουσης δηλώνει ο πρόεδρος Μπάιντεν 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συνομίλησε με τους ηγέτες του Ισραήλ και του Λιβάνου για να τους συγχαρεί για αυτό που η Ουάσινγκτον χαρακτηρίζει ιστορική εξέλιξη στα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών.

Ο Λίβανος και το Ισραήλ, δύο χώρες που τυπικά βρίσκονται σε πόλεμο, κατέληξαν σε ιστορική συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων τους και την άρση των εμποδίων στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ.

«Ύστερα από μήνες διαμεσολάβησης των ΗΠΑ, οι κυβερνήσεις του Ισραήλ και του Λιβάνου συμφώνησαν να τερματίσουν επίσημα τη διαμάχη για τα θαλάσσια σύνορά τους και να δημιουργήσουν ένα μόνιμο θαλάσσιο σύνορο μεταξύ τους», δήλωσε ο Μπάιντεν σε ανακοίνωση έπειτα από τις συνομιλίες που είχε με τον Γιαΐρ Λαπίντ και τον Λιβανέζο πρόεδρο Μισέλ Αούντ.

Η συμφωνία θα επιτρέψει την εκμετάλλευση ενεργειακών κοιτασμάτων προς όφελος και των δύο χωρών, ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος, για τον οποίο αυτή η συμφωνία «προασπίζει την ασφάλεια και τα οικονομικά συμφέροντα του Ισραήλ» και επιτρέπει στον Λίβανο να αρχίσει να εκμεταλλεύεται τους δικούς του ενεργειακούς πόρους».

Ενημερώνοντας δημοσιογράφους, ένας ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης τόνισε ότι η συμφωνία θα παράσχει στον Λίβανο νέες δυνατότητες για άμεσες ξένες επενδύσεις, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα.

Ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, είπε ότι η συμφωνία δεν ήταν εύκολη στη διαπραγμάτευση και μπορεί να υπάρχουν δύσκολες στιγμές στην πορεία. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν μεσολαβητικό ρόλο σε περίπτωση ανάγκης. «Είναι μια οριοθέτηση συνόρων που θα επιτρέψει στις δύο χώρες να επιδιώξουν τα οικονομικά τους συμφέροντα, χωρίς σύγκρουση. Αυτός είναι ο στόχος», είπε ο αξιωματούχος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ