Κοσμος

Συγκρούσεις αστυνομίας - φοιτητών στην πανεπιστημιούπολη της Τεχεράνης

Oι διαδηλώσεις για την Μαχσά Αμινί δεν σταματούν

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Χωρίς τέλος η καταστολή στο Ιράν - Φοιτητές στο στόχαστρο της αστυνομίας

Με αμείωτη ένταση, χιλιάδες Ιρανοί διαδηλώνουν και στις 31 επαρχίες της χώρας, σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη των κινητοποιήσεων με αφορμή τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί.

Η Κυριακή ήταν η πρώτη ημέρα του τριμήνου για πολλούς φοιτητές που σπούδαζαν για πρώτη φορά στο πανεπιστήμιο του Σαρίφ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πλήθος είχε συγκεντρωθεί έξω από την κεντρική πύλη της πανεπιστημιούπολης αργά το βράδυ, αφού ενημερώθηκαν για τις συγκρούσεις.

Μη επαληθευμένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν δυνάμεις ασφαλείας να εκτοξεύουν δακρυγόνα εν μέσω αναφορών ότι ορισμένοι φοιτητές έχουν παγιδευτεί στο χώρο στάθμευσης της πανεπιστημιούπολης. Ένα άλλο βίντεο που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει φοιτητές να τρέχουν από τις δυνάμεις ασφαλείας στην πανεπιστημιούπολη του πανεπιστημίου Σαρίφ. Από απόσταση ακούγονται ήχοι που μοιάζουν με πυροβολισμοί.

Το Iran International επικαλείται αναφορές που αναφέρουν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας επιτέθηκαν σε φοιτητικές εστίες και πυροβόλησαν με όπλα στους κοιτώνες τους. Άλλες αναφορές κάνουν λόγο για χρήση δακρυγόνων σε διαδηλωτές.

Οι διαδηλώσεις δεν έχουν υποχωρήσει παρά τον αυξανόμενο αριθμό νεκρών και την καταστολή από τις δυνάμεις ασφαλείας που χρησιμοποιούν δακρυγόνα, κλομπ και σε ορισμένες περιπτώσεις, σύμφωνα με βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οργανώσεις για τα δικαιώματα, αληθινά πυρά.

Το Iran Human Rights (IHR), μια ΜΚΟ με έδρα τη Νορβηγία, ανέφερε ότι «μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί 133 άνθρωποι σε όλο το Ιράν», συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 40 ανθρώπων, που όπως είπε, σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις την περασμένη εβδομάδα στο Ζαχεντάν, πρωτεύουσα της νοτιοανατολικής επαρχίας Σιστάν - Μπαλουχιστάν.