Κοσμος

Το φιάσκο της επιστράτευσης: Xιλιάδες Ρώσοι κρίθηκαν ακατάλληλοι και γυρίζουν στα σπίτια τους

Την ίδια ώρα η Μόσχα προσφέρει ιθαγένεια σε μισθοφόρους

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ουκρανία: Ακατάλληλοι για το πεδίο της μάχης οι μισοί Ρώσοι επίστρατοι - Το «δώρο» της ιθαγένειας σε μισθοφόρους

Σε δύσκολη θέση πλέον η Μόσχα με την εξέλιξη του πολέμου καθώς από τη μια καλεί και ξένους μαχητές να ενταχθούν στις δυνάμεις της (περιλαμβανομένων και Σύρων), υποσχόμενη ρωσική ιθαγένεια ενώ από την άλλη χιλιάδες επίστρατοι δεν μπορούν να πολεμήσουν. 

Όπως σημειώνει το Reuters, η πρώτη επιστράτευση της Ρωσίας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αφού οι δυνάμεις της υπέστησαν μεγάλες ήττες στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, προκάλεσε εκτεταμένη δυσαρέσκεια και ανάγκασε χιλιάδες άνδρες να φύγουν στο εξωτερικό, για να αποφύγουν τη συμμετοχή τους σε έναν πόλεμο που δεν θέλουν να πάρουν μέρος.

Ο Μιχαήλ Ντεγτιάρεφ, κυβερνήτης της ρωσικής περιφέρειας Χαμπάροφσκ στην ανατολική Ρωσία, είπε ότι αρκετές χιλιάδες άνδρες αναφέρθηκαν για στράτευση μέσα σε 10 ημέρες, αλλά πολλοί από αυτούς κρίθηκαν ακατάλληλοι.

«Περίπου οι μισοί από αυτούς επέστρεψαν σπίτι τους, καθώς δεν πληρούσαν τα κριτήρια επιλογής για να ενταχθούν στις ρωσικές δυνάμεις», είπε ο Ντεγτιάρεφ σε μια ανάρτηση βίντεο στο Telegram.

Σημείωσε ότι ο στρατιωτικός επίτροπος της περιοχής απομακρύνθηκε αλλά ότι η απόλυσή του δεν θα επηρεάσει την επιστράτευση, μια επιστράτευση που πηγαίνει μάλλον από το κακό στο χειρότερο.

Με φόντο τα παραπάνω το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε πως άνοιξαν και λειτουργούν σημεία λήψης αιτήσεων για θέματα που σχετίζονται με την είσοδο αλλοδαπών στη στρατιωτική θητεία βάσει σύμβασης, στις εγκαταστάσεις του Υπουργείου Εσωτερικών της Ρωσίας και των περιφερειακών υποκαταστημάτων της Υπηρεσίας Διαβατηρίων και Θεωρήσεων.

«Για τη διευκόλυνση των αλλοδαπών πολιτών που επιθυμούν να καταταγούν στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας, έχουν ανοίξει σημεία αποδοχής αιτήσεων για θέματα που σχετίζονται με την εισαγωγή αλλοδαπών πολιτών για στρατιωτική θητεία βάσει σύμβασης», ανέφερε το κέντρο Τύπου του τμήματος του υπουργείου.

Το Υπουργείο Εσωτερικών υπενθύμισε ότι το δικαίωμα να λάβουν τη ρωσική ιθαγένεια με απλουστευμένο τρόπο παραχωρήθηκε σε αλλοδαπούς που υπέγραψαν σύμβαση για υπηρεσία στις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις, άλλα στρατεύματα ή στρατιωτικούς σχηματισμούς που συμμετέχουν σε αυτό που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Η ταχεία διαδικασία για την απόκτηση ρωσικής ιθαγένειας ισχύει και για τα μέλη των οικογενειών των αλλοδαπών εθελοντών, δηλαδή γονείς, συζύγους και παιδιά.