Κοσμος

Διεθνής ανησυχία για την ελβετική Credit Suisse

Προβληματισμός για τις κινήσεις του CEO

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
26377958

Credit Suisse: Ανησυχία των επενδυτών για την ελβετική τράπεζα. 

Λιγότερες από 100 ημέρες απαιτούνται για την εφαρμογή της στρατηγικής αναδιάρθρωσης της Credit Suisse, όπως δεσμεύτηκε στους επενδυτές ο νέος CEO, Όυρλιχ Κέρνερ. Ωστόσο, το διάστημα αυτό εν μέσω έντονων αναταραχών στις αγορές μπορεί να αποδειχθεί μεγάλο. H ελβετική τράπεζα βρίσκεται αντιμέτωπη με κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος, ενώ υπέστη ζημίες ύψους 5,5 δισ. δολαρίων από την κατάρρευση του Archegos Capital Management.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg, το κόστος ασφάλισης των ομολόγων της εταιρείας έναντι χρεοκοπίας εκτινάχθηκε κατά 15% την περασμένη εβδομάδα, αγγίζοντας τα επίπεδα του 2009, ενόσω οι μετοχές της βρέθηκαν σε ιστορικό χαμηλό.

Ο Κέρνερ δήλωσε στο προσωπικό σε υπόμνημα που αποκάλυψε το Reuters την Παρασκευή ότι έχει ισχυρά κεφάλαια και ρευστότητα. «Ξέρω ότι δεν είναι εύκολο να παραμείνεις συγκεντρωμένος ανάμεσα στις πολλές ιστορίες που διαβάζεις στα μέσα ενημέρωσης -ιδιαίτερα, δεδομένων των πολλών ανακριβών δηλώσεων που γίνονται. Τούτου λεχθέντος, πιστεύω ότι δεν συγχέετε τις καθημερινές μας επιδόσεις στις τιμές των μετοχών με την ισχυρή κεφαλαιακή βάση και τη θέση ρευστότητας της τράπεζας», έγραψε, προσθέτοντας όμως ότι δεν ήταν σε θέση να μοιραστεί λεπτομέρειες για τα σχέδια μετασχηματισμού πριν από τις 27 Οκτωβρίου που θα δημοσιοποιηθούν.

Ο Κέρνερ ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα CEO στα τέλη Ιουλίου, έρχεται αντιμέτωπος με φαινόμενα κερδοσκοπίας στη μετοχή, αποχωρήσεις τραπεζιτών και αμφιβολίες σχετικά με την κεφαλαιακή επάρκεια της Τράπεζας. Αυτή τη στιγμή, η τράπεζα τελειοποιεί τα στρατηγικά σχέδια, τα οποία κατά πάσα πιθανότητα θα φέρουν σαρωτικές αλλαγές στο τμήμα επενδύσεων και ενδέχεται να οδηγήσουν σε χιλιάδες απολύσεις σε βάθος χρόνου.

Εν τω μεταξύ υπάρχουν πολλά σενάρια σχετικά με το μέλλον της τράπεζας. Ενδεικτικά, αναλυτές της KBW εκτιμούν ότι ο όμιλος ίσως χρειαστεί να συγκεντρώσει περί τα 4 δισ. ελβετικά φράγκα, ακόμη και αφότου πουλήσει μερικά περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις προσπάθειες αναδιάρθρωσης και ανάπτυξης.

Η κεφαλαιοποίηση της Credit Suisse διολίσθησε περίπου στα 10 δισ. φράγκα, που σημαίνει ότι μία αύξηση κεφαλαίου θα πλήξει τους μακροχρόνιους μετόχους. Σημειώνεται ότι τον Μάρτιο του 2021 το ποσό αυτό ξεπερνούσε τα 30 δισ. φράγκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ