Κοσμος

Πούτιν: Οι Αμερικάνοι και οι σύμμαχοί τους ανατίναξαν τον Nord Stream

Για σαμποτάζ κάνει λόγο ο πρόεδρος της Ρωσίας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Nord Stream: Οι «αγγλοσάξωνες» ανατίναξαν τους αγωγούς του φυσικού αερίου, ισχυρίζεται ο Βλαντίμιρ Πούτιν - «Καταστρέφουν την ευρωπαϊκή ενεργειακή υποδομή».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε ευθέως σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους για την ανατίναξη των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream.

«Οι κυρώσεις δεν ήταν αρκετές για τους Αγγλοσάξονες: Προχώρησαν σε σαμποτάζ», δήλωσε ο Πούτιν. «Είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς, αλλά είναι γεγονός ότι αυτοί οργάνωσαν τις εκρήξεις στον διεθνή αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream».

«Άρχισαν να καταστρέφουν την πανευρωπαϊκή ενεργειακή υποδομή», είπε ο Πούτιν. «Είναι σαφές σε όλους ποιος ωφελείται από αυτό. Βέβαια, εκείνος που ωφελείται το έκανε».

Μια απότομη μείωση της πίεσης και στους δύο αγωγούς καταγράφηκε στις 26 Σεπτεμβρίου και οι σεισμολόγοι κατέγραψαν εκρήξεις που οδήγησαν σε εκτιμήσεις για το ποιος μπορεί να έχει προκαλέσει δολιοφθορά σε έναν από τους πιο σημαντικούς ενεργειακούς διαδρόμους της Ρωσίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι υποψιάζεται πως οι ζημιές στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 στα ύδατα της Σουηδίας και της Δανίας οφείλονται σε δολιοφθορά. Ο Λευκός Οίκος απέρριψε τους ρωσικούς ισχυρισμούς ότι βρίσκεται πίσω από αυτές.

Ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας Σεργκέι Ναρίσκιν δήλωσε πως η Μόσχα έχει στοιχεία που δείχνουν πως η Δύση βρίσκεται πίσω από μια «τρομοκρατική ενέργεια», όπως τη χαρακτήρισε, εναντίον των αγωγών.

«Έχουμε υλικά που δείχνουν ένα δυτικό ίχνος στην οργάνωση και την εφαρμογή αυτών των τρομοκρατικών πράξεων», δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ, ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών.

Η δήλωση του Ναρίσκιν είναι η πιο άμεση κατηγορία εναντίον της Δύσης από ανώτερο ρώσο αξιωματούχο σχετικά με την υπόθεση αυτή, τουλάχιστον έως ότου διατυπωθούν οι ισχυρισμοί του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Όλα αυτά ενώ η φαινομενική δολιοφθορά των δύο αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream μπορεί να είναι ένα από τα χειρότερα βιομηχανικά ατυχήματα μεθανίου στην ιστορία, όπως επισημαίνουν επιστήμονες.