Κοσμος

Γιατρός του αμερικανικού στρατού και η σύζυγός της κατηγορούνται για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας

Ποιες κατηγορίες αντιμετωπίζουν

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας κατηγορείται μία Αμερικανίδα στρατιωτική γιατρός και η σύζυγός της - Οι κατηγορίες που τις βαραίνουν.

Μια ταγματάρχης γιατρός του αμερικανικού στρατού και η σύζυγός της, κατηγορούνται για συνωμοσία με σκοπό τη διαρροή πληροφοριών στη ρωσική κυβέρνηση.

Η Jamie Lee Henry και η Anna Gabrielian κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν να μοιραστούν εμπιστευτικές πληροφορίες σχετικά με ασθενείς σε στρατιωτικό νοσοκομείο.

Το ζευγάρι φέρεται να είπε σε μυστικό πράκτορα του FBI ότι υποκινούνταν από πατριωτισμό για τη Ρωσία.

Το ζεύγος κατηγορείται για συνωμοσία και αποκάλυψη πληροφοριών υγείας που μπορούν να αναγνωριστούν, σε κατηγορητήριο που κατατέθηκε σε δικαστήριο της Βαλτιμόρης, στο Μέριλαντ, το οποίο αποσφραγίστηκε την Πέμπτη μετά τη σύλληψή τους.

Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι το ζευγάρι ήθελε να βοηθήσει τη ρωσική κυβέρνηση «να αποκτήσει γνώσεις σχετικά με τις ιατρικές καταστάσεις ατόμων που συνδέονται με την κυβέρνηση και τον στρατό των ΗΠΑ».

Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι η ταγματάρχης Henry, 39 ετών, σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει την εξουσιοδότηση ασφαλείας της για να αποκτήσει πρόσβαση σε ιδιωτικά ιατρικά αρχεία από το νοσοκομείο του Fort Bragg, της μεγάλης στρατιωτικής βάσης όπου εργαζόταν.

Η Δρ Gabrielian, 36 ετών, κατηγορείται ότι σχεδίαζε να μοιραστεί πληροφορίες από το χώρο όπου εργαζόταν, που πιστεύεται ότι είναι το νοσοκομείο Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη. Φέρεται να προσέφερε βοήθεια στη ρωσική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον πριν από αρκετούς μήνες, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στα μέσα Αυγούστου την πλησίασε ένα άτομο που ισχυριζόταν ότι εργαζόταν για τη ρωσική πρεσβεία, το οποίο στην πραγματικότητα ήταν πράκτορας του FBI.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, είπε στον πράκτορα ότι «είχε κίνητρο τον πατριωτισμό προς τη Ρωσία για να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια μπορούσε στη Ρωσία, ακόμη και αν αυτό σήμαινε ότι θα απολυόταν ή θα πήγαινε στη φυλακή».

Κατηγορείται ότι προσφέρθηκε να εμπλέξει τη σύζυγό της στη συνωμοσία και ότι είπε στον πράκτορα ότι είχε πρόσβαση σε ιατρικές πληροφορίες στη βάση και πληροφορίες για το πώς οι ΗΠΑ εκπαίδευαν τον στρατό για να παράσχει βοήθεια στην Ουκρανία.

Σε μια άλλη συνάντηση αργότερα την ίδια ημέρα, η Maj Henry φέρεται να είπε στον πράκτορα ότι ήταν επίσης αφοσιωμένη στη Ρωσία και σκεφτόταν να καταταγεί εθελοντικά στον ρωσικό στρατό.

Προφανώς είπε ότι είχε επιφυλάξεις σχετικά με την παραβίαση του νόμου περί φορητότητας και λογοδοσίας της ασφάλισης υγείας (HIPAA), για τον οποίο κατηγορείται το ζευγάρι. Όμως, η Δρ Gabrielian φέρεται να μην είχε τέτοιες ανησυχίες και παρέδωσε κάποιες πληροφορίες αργότερα τον Αύγουστο.

Το κατηγορητήριο υποδηλώνει ότι το ζευγάρι σχεδίαζε να παραδώσει τα ιατρικά αρχεία προκειμένου να αποδείξει την προθυμία του να βοηθήσει τους Ρώσους, καθώς και το επίπεδο της πρόσβασής του σε απόρρητες πληροφορίες.

Η δρ Gabrielian κατηγορείται επίσης ότι είπε στον πράκτορα ότι η σύζυγός της θα μπορούσε να μοιραστεί πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ο στρατός των ΗΠΑ εγκαθιστά στρατιωτικά νοσοκομεία σε συνθήκες πολέμου, καθώς και προηγούμενη εκπαίδευση που έδωσαν οι ΗΠΑ στον ουκρανικό στρατό.

Σε περίπτωση καταδίκης, οι κατηγορούμενες αντιμετωπίζουν μέγιστη ποινή φυλάκισης πέντε ετών για τη συνωμοσία και 10 ετών για κάθε κατηγορία αποκάλυψης πληροφοριών υγείας.