Κοσμος

Guardian: Στο έλεος σεξουαλικών παρενοχλήσεων και εκφοβισμών η μουσική βιομηχανία στη Βρετανία

«Φρικιαστικά και καταθλιπτικά» ευρήματα - Γιατί τα θύματα δεν καταγγέλλουν τους θύτες τους

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Βρετανία: Η κατάσταση στη μουσική βιομηχανία και η έρευνα για τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης 

Θέματα «ημερήσιας διάταξης» φαίνεται ότι είναι η σεξουαλική παρενόχληση, ο ρατσισμός και ο εκφοβισμός στον χώρο της μουσικής στη Βρετανία

Σύμφωνα με έρευνα Incorporated Society of Musicians (ISM), ο χώρος της μουσικής θεωρείται ανασφαλής χώρος εργασίας, αφού υπό τον φόβο των αντιποίνων, οι δράστες δεν βρίσκονται αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις των πράξεών τους, καθώς τα θύματα δεν προχωρούν σε καταγγελία. «Πολλοί από τους μουσικούς είναι αυτοαπασχολούμενοι ή ελεύθεροι επαγγελματίες και δεν ρισκάρουν να χάσουν τη δουλειά τους». Η νέα αυτή έρευνα, τέσσερα χρόνια μετά την τελευταία, δείχνει ότι η κατάσταση έχει γίνει χειρότερη. «Η επικράτηση των διακρίσεων και των ακατάλληλων συμπεριφορών στον μουσικό τομέα έχει αυξηθεί».

«Μου είπαν, ως γυναίκα μουσικός, ότι θα προωθούσα την καριέρα μου μόνο αν ήμουν έτοιμη να δώσω σεξουαλικές χάρες», είπε μουσικός που κρατά την ανωνυμία της. Άλλος είπε: «Δέχτηκα σεξουαλική επίθεση κατά τη διάρκεια μιας εκπομπής και ένιωσα ανίκανος να το πω σε κανέναν, καθώς είχαμε ακόμη τρεις μήνες συνεργασίας. Ήταν μια από τις πιο δύσκολες στιγμές για μένα». Μεταξύ πολλών άλλων, ένας ερμηνευτής αποκάλυψε: «Ο μαέστρος της ορχήστρας είπε ότι ήθελε να με φιλήσει και όταν αρνήθηκα, δεν με κάλεσε ξανά για δουλειά».

Παρενόχληση στη μουσική βιομηχανία της Βρετανίας: «Φρικιαστικά και καταθλιπτικά τα ευρήματα της έρευνας»

Ο Vick Bain, πρόεδρος του ISM και συν-συγγραφέας της έκθεσης, είπε σχετικά με τα ευρήματα: «Είναι απίστευτα φρικιαστικά και καταθλιπτικά επειδή, όταν δημοσιεύσαμε την τελευταία έκθεση και καλέσαμε τη βιομηχανία να αναλάβει δράση, πιστεύαμε πραγματικά ότι θα είχε κάνει κάποια κίνηση. Σχεδόν 700 γενναίοι άνθρωποι συμμετείχαν στην έρευνα. Το να δεις ότι τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα, ήταν πραγματικά πολύ σοκαριστικό. Όλοι αξίζουν να είναι ασφαλείς στη δουλειά και είναι σκάνδαλο ότι το λαμπρό εργατικό δυναμικό της μουσικής μας απογοητεύεται με αυτόν τον τρόπο».

Το 2018, η πρώτη έκθεση Dignity at Work του ISM διαπίστωσε ότι το 60% των ερωτηθέντων είχε υποστεί σεξουαλική παρενόχληση. Η έκθεση του 2022, με τίτλο Dignity at work 2: Discrimination in the music sektor, διαπίστωσε ότι «η επικράτηση των διακρίσεων και των ακατάλληλων συμπεριφορών στον μουσικό τομέα έχει μόνο επιδεινωθεί», με το 66% των ερωτηθέντων να βιώνουν κάποια μορφή διάκρισης.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα: «Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν ξεκάθαρα: το εργατικό δυναμικό των αυτοαπασχολούμενων και των ελεύθερων επαγγελματιών είναι απροστάτευτο στην εργασία, καθώς συχνά δεν έχουν κανέναν να αναφέρουν τις διακρίσεις, και επίσης φοβούνται ότι η υποβολή καταγγελιών θα τους οδηγήσει στον εξοστρακισμό τους από μελλοντικές ευκαιρίες εργασίας. Όσοι εργάζονται δεν κάνουν παράπονα και όταν κάνουν πολλά θύματα ή τιμωρούνται γι' αυτό».

Η ISM καλεί τη μουσική βιομηχανία να προωθήσει έναν κώδικα καλής πρακτικής και την κυβέρνηση να τροποποιήσει τον νόμο περί ισότητας του 2010 «για να διασφαλίσει ότι όλοι όσοι εργάζονται στον τομέα της μουσικής προστατεύονται».

Ο Δρ Aoife Monks, διευθυντής τεχνών και πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, δήλωσε: «Η ζωτικής σημασίας έρευνα που έχει κάνει η ISM για αυτήν την έκθεση καθιστά σαφές ότι απαιτείται επείγουσα δράση… Οι εργαζόμενοι στις τέχνες θα παραμείνουν ευάλωτοι στις ειλικρινά φρικτές εμπειρίες που αναφέρονται σε αυτήν την έκθεση».

Με πληροφορίες από Guardian