Κοσμος

Απολύθηκε ο Ίλια Σμίριν, grandmaster στο σκάκι, για σεξιστικά σχόλια που έκανε

«Ίσως το παιχνίδι δεν κάνει για γυναίκες»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
skaki-grandmaster

Σάλο προκάλεσαν τα σεξιστικά σχόλια του Ίλια Σμίριν, grandmaster στο σκάκι κατά τη διάρκεια αγώνα γυναικών.

Αντιδράσεις προκάλεσαν τα σεξιστικά σχόλια grandmaster σκακιού, που προκάλεσαν την απόλυσή του από τη Διεθνή Ομοσπονδία.

Ο Ίλια Σμίριν, γνωστός παίκτης και πρώην Νο1 στη λίστα του top-20 έκανε σεξιστικά σχόλια στον ένατο γύρο του Grand Prix γυναικών την Τρίτη με τον Ισραηλινό grandmaster να λέει on air ότι το σκάκι «μπορεί να μην κάνει για γυναίκες» ενώ παράλληλα σχολίασε για μια παίχτρια ότι «παίζει σαν άνδρας».

Ακολούθως, ένα ακόμα σχόλιο του Σμίριν που θεωρήθηκε σεξιστικό αφορούσε την Αλεξάντρα Γκοριάτσκιν για την οποία είπε ότι «παίζει σαν άνδρας». Η συμπαρουσιάστριά του τότε τον προκάλεσε «τι εννοείς με αυτό, μόνο οι άνδρες μπορούν να παίξουν καλά;» με τον Ισραηλινό σχολιαστή να απαντά «όχι, όχι, αλλά παίζει με τέτοιο στιλ. Πάντα είχα το ερώτημα, γιατί οι γυναίκες να μπορούν να παίξουν ανάμεσα σε άνδρες αλλά οι άνδρες δεν μπορούν να παίξουν με γυναίκες σε γυναικεία τουρνουά;».

Impressive Levels of Sexism at FIDE's Women's Grand Prix

Σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Ομοσπονδία Σκακιού (FIDE) χαρακτήρισε «πολύ ντροπιαστικά» τα σχόλια του Σμίριν και ζήτησε συγγνώμη.

Στην απάντησή του, ο Ισραηλινός σχολιαστής επέμεινε ότι «δεν είπα κάτι κακό και δεν ήθελα να προσβάλω κανέναν» προσθέτοντας ότι «όλοι με αποκαλούν πλέον ρατσιστή, σεξιστή και εθνικιστή».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ