Κοσμος

Η Κομισιόν προτείνει νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας εξαιτίας των ψευδοδημοψηφισμάτων

Υπολογίζεται στα 7 δισ. ευρώ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΕΕ: Νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας εξαιτίας των ψευδοδημοψηφισμάτων
Δημοψήφισμα Ανατολική Ουκρανία © ΕPA Pool

ΕΕ: Νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας εξαιτίας των ψευδοδημοψηφισμάτων.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής του μπλοκ, Τζοζέπ Μπορέλ, ανακοίνωσαν την πρόταση τους για το όγδοο πακέτο κυρώσεων που είναι σχεδιασμένο «να κάνει το Κρεμλίνο να πληρώσει» για την κλιμάκωση στην Ουκρανία με την διοργάνωση των ψευδοδημοψηφισμάτων στις υπό κατοχή περιοχές. 

«Δεν αποδεχόμαστε τα εικονικά δημοψηφίσματα και κάθε είδους προσάρτηση στην Ουκρανία και είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε το Κρεμλίνο να πληρώσει για αυτή την περαιτέρω κλιμάκωση», δήλωσε η επικεφαλής της Κομισιόν στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Το προτεινόμενο πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει περαιτέρω απαγορεύσεις εισαγωγών σε ρωσικά προϊόντα, που αναμένεται να στερήσουν από τη Μόσχα επιπλέον 7 δισεκατομμύρια ευρώ (6,7 δισεκατομμύρια δολάρια) σε έσοδα, και περισσότερες απαγορεύσεις εξαγωγών σε βασική τεχνολογία που χρησιμοποιείται για τον στρατό, όπως είδη αεροπορίας, ηλεκτρονικά εξαρτήματα και συγκεκριμένες χημικές ουσίες, ανακοίνωσε η φον ντερ Λάιεν.

Επίσης το νέο πακέτο κυρώσεων θα απαγορεύσει σε πολίτες της ΕΕ να συμμετέχουν στα διοικητικά όργανα ρωσικών κρατικών εταιρειών, δήλωσε η επικεφαλής της Κομισιόν. 

Η Ουκρανία κάλεσε την ΕΕ να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στη Μόσχα για να την τιμωρήσει επειδή διοργάνωσε τα δημοψηφίσματα προσάρτησης σε τέσσερις κατεχόμενες περιοχές. 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ