Κοσμος

Ο κυκλώνας Ίαν βύθισε στο σκοτάδι την Κούβα (βίντεο)

Κατέρρευσε το δίκτυο ηλεκτροδότησης

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μεγάλες καταστροφές σε υποδομές προκάλεσε στην Κούβα ο κυκλώνας Ίαν
Μεγάλες καταστροφές σε υποδομές προκάλεσε στην Κούβα ο κυκλώνας Ίαν © EPA/ Yander Zamora

Μπλακ άουτ στην Κούβα λόγω του κυκλώνα Ίαν - Προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε υποδομές.

Το δίκτυο ηλεκτροδότησης της Κούβας κατέρρευσε αργά το βράδυ της Τρίτης και ολόκληρη η νήσος της Καραϊβικής Θάλασσας έμεινε χωρίς ρεύμα μετά το πέρασμα του κυκλώνα Ίαν, που προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στο δυτικό τμήμα της χώρας, φέρνοντας σφοδρούς ανέμους, βροχοπτώσεις και πλημμύρες.

Ο Λάσαρο Γκέρα, τεχνικός διευθυντής της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού της Κούβας, εξήγησε ότι βλάβη στο εθνικό σύστημα διανομής, που εν μέρει οφείλεται στο ακραίο καιρικό φαινόμενο, οδήγησε στη διακοπή της παροχής, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ.

Ο Γκέρα διαβεβαίωσε ότι εργαζόμενοι της επιχείρησης θα εργάζονται όλη τη νύχτα και σήμερα για να αποκατασταθεί η λειτουργία του δικτύου.

Ο κυκλώνας σάρωσε την Τρίτη τις δυτικές επαρχίες της Κούβας, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές σε υποδομές και καλλιέργειες.

«Ο κυκλώνας Ίαν απομακρύνεται από την εθνική επικράτεια αλλά οι καταστροφικές συνέπειές του επιμένουν», ανέφερε νωρίτερα μέσω Twitter η κουβανική Πολιτική Προστασία, καλώντας τους πολίτες να επαγρυπνούν, παρά το πέρασμά του. Το κέντρο, το λεγόμενο «μάτι», του κυκλώνα βγήκε από την επικράτεια της Κούβας χθες στις 09:50 (τοπική ώρα - στις 18:50 ώρα Ελλάδας) κοντά στο Πουέρτο Εσπεράνσα, σύμφωνα με το ινστιτούτο μετεωρολογίας της Κούβας (INSMET).

Χάρτης που αποτυπώνει την προβλεπόμενη πορεία του κυκλώνα Ίαν
Χάρτης που αποτυπώνει την προβλεπόμενη πορεία του κυκλώνα Ίαν © BBC

Το αμερικανικό κέντρο τυφώνων/κυκλώνων (NHC) προειδοποίησε με έκτακτο δελτίο του την Τρίτη στις 17:00 (τοπική ώρα - τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας) ότι ο κυκλώνας Κατηγορίας 3 στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ-Σίμσον αναμενόταν να φθάσει απειλητικός στις δυτικές ακτές της Φλόριντα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ