Κοσμος

Αυξήθηκε 30% ο αριθμός των Ρώσων που περνούν στην Ε.Ε.

Τα στοιχεία της Frontex - 30.000 έφτασαν στη Φινλανδία μόνο τις 4 τελευταίες ημέρες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Frontex: Αυξημένος κατά 30% ο αριθμός των Ρώσων που περνούν στην Ε.Ε. - Μόνο τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, 30.000 έφτασαν στη Φινλανδία.
Σταθερά αυξημένη η κίνηση στα σύνορα της Ρωσίας με τη Φινλανδία © EPA/Roni Rekomaa

Frontex: Αυξημένος κατά 30% ο αριθμός των Ρώσων που περνούν στην Ε.Ε. - Μόνο τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, 30.000 έφτασαν στη Φινλανδία.

Ο αριθμός των πολιτών της Ρωσίας που εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκε δραματικά μετά τη μερική επιστράτευση που διέταξε η Μόσχα, σύμφωνα με τη Frontex.

«Την περασμένη εβδομάδα, σχεδόν 66.000 Ρώσοι πολίτες εισήλθαν στην Ε.Ε., ποσοστό αυξημένο κατά 30% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Οι περισσότεροι από αυτούς έφτασαν στη Φινλανδία και την Εσθονία», σύμφωνα με τη Frontex.

Μόνο τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, 30.000 Ρώσοι πολίτες έφτασαν στη Φινλανδία.

«Η Frontex εκτιμά ότι οι παράνομες διελεύσεις στα σύνορα είναι πιθανό να αυξηθούν εάν η Ρωσική Ομοσπονδία αποφασίσει να κλείσει τα σύνορα για πιθανούς στρατεύσιμους», ανέφερε η υπηρεσία.

Περίπου 98.000 Ρώσοι έχουν περάσει τα σύνορα με το Καζακστάν από την ημέρα που ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε μερική κινητοποίηση.

Μόλις δημοσιεύτηκε η ανακοίνωση της μερικής επιστράτευσης, όλες οι ρωσικές πτήσεις προς το εξωτερικό έγιναν ανάρπαστες. Οι τιμές εκτοξεύτηκαν μέσα σε λίγα λεπτά και δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμες θέσεις. Αυτό ισχύει για τις απευθείας πτήσεις προς γειτονικές χώρες, όπως η Αρμενία, η Γεωργία, το Αζερμπαϊτζάν και Καζακστάν.

Η Σερβία είναι η μόνη χώρα που επιτρέπει στους Ρώσους πολίτες να προσγειωθούν στην καρδιά της ευρωπαϊκής ηπείρου. Οι τελευταίες θέσεις για το Βελιγράδι πωλούνται ακριβά. Μετά την επιβολή κυρώσεων από τις δυτικές χώρες, και η Τουρκία έχει επίσης γίνει δημοφιλής προορισμός για τους Ρώσους.

Ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, ο κάποτε πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας προτού έρθει σε σύγκρουση με το Κρεμλίνο, αναφέρθηκε στην επιστράτευση του Βλαντίμιρ Πούτιν με αιχμηρό τρόπο. «Η Ρωσία είναι πιθανώς η πρώτη χώρα στον κόσμο που οι πολίτες της φεύγουν επειδή εισέβαλε σε άλλη χώρα και όχι γιατί δέχθηκε εισβολή», σχολίασε στο Twitter.

Παράλληλα, οι Ρώσοι έψαχναν στο διαδίκτυο πληροφορίες για το πώς μπορούν να φύγουν από τη χώρα ή έστω πώς μπορούν να πάρουν αναβολή από τον στρατό, κάτι που το επιβεβαιώνουν τα στατιστικά στοιχεία των ερωτημάτων στο Google.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ