Κοσμος

Carlsenn εναντίον Niemann: Το σκάνδαλο που συγκλονίζει το παγκόσμιο σκάκι

Πώς ανακόπηκε το ανίκητο σερί του Νορβηγού πρωταθλητή από έναν 19χρονο

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Magnus Carlsen: Ο Νορβηγός γκραν μετρ που μονοπωλεί τον πρωταθλητισμό στο παγκόσμιο σκάκι ηττήθηκε από έναν άγνωστο 19χρονο – Το παρασκήνιο της διαμάχης τους.
Ο Magnus Carlsen τοποθετήθηκε για το σκάνδαλο που φουντώνει στην κοινότητα του σκακιού © Dean Mouhtaropoulos/Getty Images

Magnus Carlsen: Ο Νορβηγός γκραν μετρ που μονοπωλεί τον πρωταθλητισμό στο παγκόσμιο σκάκι ηττήθηκε από έναν άγνωστο 19χρονο – Το παρασκήνιο της διαμάχης τους.

Έλυσε τη σιωπή του ο Νορβηγός παγκόσμιος πρωταθλητής Magnus Carlsen για το σκάνδαλο που συγκλονίζει τον κόσμο του σκακιού, κατηγορώντας για πρώτη φορά ρητά τον 19χρονο Αμερικανό γκραν μετρ Hans Moke Niemann ότι έκλεψε κατά την αμφιλεγόμενη αναμέτρησή τους στο τουρνουά Sinquefield Cup αυτό τον μήνα.

Σε δήλωσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Carlsen επεσήμανε την ασυνήθιστη πρόοδο του Niemann στη σκακιστική ιεραρχία και την αμέριμνη συμπεριφορά του όταν τον αντιμετώπιζε.

«Πιστεύω ότι ο Niemann έχει εξαπατήσει περισσότερο - και πιο πρόσφατα - από ό,τι έχει παραδεχτεί δημόσια», τόνισε ο Carlsen. «Η πρόοδός του πάνω από το ταμπλό ήταν ασυνήθιστη και σε όλο το παιχνίδι μας στο Sinquefield Cup είχα την εντύπωση ότι δεν ήταν πλήρως συγκεντρωμένος στο παιχνίδι σε κρίσιμες θέσεις, ενώ έπαιζε με τα μαύρα με έναν τρόπο που νομίζω ότι ήταν λίγοι παίκτες μπορούν να κάνουν».

Ο Niemann δεν απάντησε σε αίτημα της Wall Street Journal για σχόλιο σχετικά με τη δήλωση του Carlsen. Παλαιότερα, είχε αρνηθεί οποιουσδήποτε ισχυρισμούς για ανάρμοστη συμπεριφορά πάνω από το ταμπλό του σκακιού, αν και έχει ομολογήσει ότι είχε εξαπατήσει δύο φορές σε διαδικτυακά παιχνίδια. Ο Niemann απέδωσε τα παλαιότερά σφάλματά του στο νεαρό της ηλικίας του, αλλά το Chess.com έκρινε σκόπιμο να τον αποκλείσει στο παρελθόν από την πλατφόρμα.

Carlsenn εναντίον Niemann: Το σκάνδαλο που συγκλονίζει το παγκόσμιο σκάκι - «Ανειλικρινής ο Niemann», η θέση του Chess.com

Η δημοφιλής σκακιστική πλατφόρμα αυτό το μήνα ανακοίνωσε επίσης ότι ο Niemann δεν ήταν ειλικρινής σχετικά με το εύρος της εξαπάτησής του, αναφέροντας ότι έχει μοιραστεί μαζί του στοιχεία και αποδείξεις σχετικά με τον αποκλεισμό του που είναι «αντίθετα στη δήλωσή του σχετικά με το μέγεθος και τη σοβαρότητα της απάτης του στο Chess.com».

Στη δήλωση του, ο Carlsen, είπε ότι σκέφτηκε να αποσυρθεί από το Sinquefield Cup όταν ο Niemann κλήθηκε να συμμετάσχει, αλλά επέλεξε να παίξει ούτως ή άλλως.

Ο Carlsen παραιτήθηκε αργότερα σε μια παρτίδα εναντίον του Niemann σε άλλη διοργάνωση, αφού έκανε μόνο μία κίνηση.

«Μέχρι στιγμής μπόρεσα να μιλήσω μόνο διαμέσου των ενεργειών μου, και αυτές οι ενέργειες δήλωσαν ξεκάθαρα ότι δεν είμαι διατεθειμένος να παίξω σκάκι με τον Niemann», υπογράμμισε.

Η διαμάχη ξέσπασε για πρώτη φορά στο Sinquefield Cup, ένα τουρνουά όπου ο Niemann κέρδισε τον Carlsen, στο οποίο ο Νορβηγός απάντησε εγκαταλείποντας εντελώς τη διοργάνωση.

Η απόφαση του Carlsen ήταν άνευ προηγουμένου και γρήγορα πυροδότησε εικασίες που συντάραξαν τον κόσμο του σκακιού, ειδικά για τα τόσο υψηλά επίπεδα τα οποία αφορούν.

Carlsenn εναντίον Niemann: Το σκάνδαλο που συγκλονίζει το παγκόσμιο σκάκι - Το χρονικό και οι θεωρίες

Οι θεωρίες σχετικά με το πώς ένας παίκτης μπορεί να επιχειρήσει να εξαπατήσει, και να μην τον «πιάσουν», δημιούργησαν σύντομα συζήτηση για κρυφούς πομπούς και εξ αποστάσεως συνεργούς που επεμβαίνουν στην παρτίδα χρησιμοποιώντας λογισμικό σκακιού.

Ανάμεσα στις κατηγορίες μάλιστα για εκτός κανόνων άμιλλα από μέρους του 19χρονου, έχει ειπωθεί ότι χρησιμοποίησε ένα δονούμενο, τηλεχειριζόμενο σεξουαλικό παιχνίδι (dildo), για να κερδίσει πλεονέκτημα έναντι του Carlsen. Συνεργός του στη συγκεκριμένη απάτη, πάντοτε σύμφωνα με τις φήμες που διαρρέουν, ο προπονητής του, Maxim Dlugy, ο οποίος φέρεται να χειριζόταν από μακριά τη συσκευή ώστε να τον καθοδηγεί σε καλύτερες κινήσεις.

Ο Carlsen δεν εξήγησε επαρκώς την στάση του εκείνη την εποχή, αλλά ήταν ευρέως κατανοητό ότι πίστευε ότι ο Niemann είναι απατεώνας. Σε μια αινιγματική ανάρτηση του, ο Carlsen δημοσιοποίησε ένα βίντεο με τον γνωστό προπονητή ποδοσφαίρου Ζοσέ Μουρίνιο να λέει: «Αν μιλήσω, θα βρω μπελά».

Καθώς το σκάνδαλο συνέχιζε να φουντώνει μέσα στην κοινότητα του σκακιού, ο Carlsen και ο Niemann συναντήθηκαν ξανά σε ένα διαφορετικό τουρνουά που παιζόταν στο διαδίκτυο. Αυτή τη φορά, ο Niemann δεν χρειάστηκε να κάνει πολλή δουλειά για να νικήσει τον πέντε φορές παγκόσμιο πρωταθλητή: Ο Carlsen παραιτήθηκε στη δεύτερη κίνηση του παιχνιδιού και έκλεισε την κάμερά του.

Στη συνέχεια, ο Carlsen έδωσε μια σύντομη συνέντευξη στην οποία απέφυγε να αναφερθεί απευθείας στο σκάνδαλο, ενώ συνέχισε να αφήνει υπόνοιες. Είπε ότι «ο κόσμος μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του» από την απόφασή του να μην παίξει ενάντια στον Niemann.

«Πρέπει να κάνουμε κάτι για την εξαπάτηση, και από την πλευρά μου στο μέλλον, δεν θέλω να παίξω εναντίον ανθρώπων που έχουν εξαπατήσει επανειλημμένα στο παρελθόν», έγραψε ο Carlsen, «επειδή δεν ξέρω τι είναι ικανοί να κάνουν στο το μέλλον».

Από ό,τι φαίνεται, ο Carlsen δεν μιλά εντελώς τυχαία, καθώς ανέκαμψε υποδειγματικά μετά την πρόσφατη παραίτησή του απέναντι στον Niemann, και ενώ ο τελευταίος έχασε στους προημιτελικούς του τουρνουά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ