Κοσμος

Απήγαγαν χιμπατζήδες στο Κονγκό - «Είναι η πρώτη φορά στον κόσμο» (βίντεο)

Τα λύτρα που ζητούν οι απαγωγείς και η άρνηση του καταφυγίου

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χιμπατζής ανάμεσα σε κορμούς δέντρων
Για πρώτη φορά στην ιστορία του Κονγκό καταγράφηκε απαγωγή χιμπατζή © Unsplash / Imre Tömösvári

Απαγωγή μωρών χιμπατζήδων από καταφύγιο του Κονγκό - Λύτρα για να απελευθερώσουν τα ζώα - Η στάση του κέντρου προστασίας 

Τρία μωρά χιμπατζήδες έπεσαν θύματα απαγωγής για λύτρα από καταφύγιο ζώων στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, με τις αρχές να φοβούνται ότι ανοίγει ένας νέος δρόμος για την απαγωγή των ζώων αυτών, που είναι δύσκολο να απομακρυνθούν από την οικογένειά τους αν κάποιος αποπειραθεί να τα πιάσει στη φύση. 

«Είναι η πρώτη φορά στον κόσμο που μωρά χιμπατζήδες απήχθησαν για λύτρα», δήλωσε στο CNN την Παρασκευή ο Franck Chantereau, ιδρυτής του καταφυγίου όπου έγινε η απαγωγή. Το καταφύγιό του, που ονομάζεται Young Animals Confiscated in Katanga, βρίσκεται στο Lubumbashi, κοντά στα σύνορα μεταξύ της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και της Ζάμπια, σε μια βασική διαδρομή από το Κονγκό προς τη Νότια Αφρική μέσω της οποίας οι πίθηκοι μεταφέρονται λαθραία στον υπόλοιπο κόσμο.

Οι απαγωγείς εισέβαλαν στο καταφύγιο γύρω στις 3 τα ξημερώματα της 9ης Σεπτεμβρίου και πήραν τρία από τα πέντε μωρά χιμπατζήδες που είχε σώσει μέχρι στιγμής φέτος το καταφύγιο. Πρόκειται για τον ​​Σεζάρ, τον Χουσεΐν και τον Μόνγκα.  Μία ώρα μετά τη διάρρηξη, η σύζυγος του Chantereau έλαβε τρία μηνύματα και ένα βίντεο με τους απαχθέντες χιμπατζήδες από τους απαγωγείς.

🌿CHIMPANZÉS KIDNAPPÉS Derniere vidéo des #ravisseurs reçue il y a plusieurs jours prouvant que les 3 #bébés #chimpanzés étaient encore vivants. Continuez de vous mobiliser. ILS ONT BESOIN DE VOUS🙏🏼 #especemenacee #Kidnapping #grandsinge #sauvezles 🌿KIDNAPPED CHIMPANZEES Last video of the #kidnappers received several days ago showing the 3 #baby #chimps were still alive. Keep on sharing their story. THEY NEED YOU🙏🏼 #greatapes #WildlifeSOS #SaveThemAll PASA Primates: Pan African Sanctuary Alliance International Primate Protection League Animal Welfare Institute Fondation Brigitte Bardot Olsen Animal Trust Oakland Zoo Pro Wildlife e.V. Thoiry ZooSafari GaiaZOO Zoo de La Palmyre Espace Zoologique - St Martin la Plaine SAFE Worldwide Inc Río Safari Elche Fondation Franz Weber PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) Humane Society International - Africa Humane Society International ifaw FOUR PAWS

Posted by JACK - Jeunes Animaux Confisqués au Katanga on Sunday, September 25, 2022

Οι απαγωγείς ισχυρίστηκαν ότι είχαν ναρκώσει τους χιμπατζήδες και απείλησαν να τους κάνουν κακό εάν ο Chantereau δεν πλήρωνε τα λύτρα. «Προφανώς, είναι αδύνατο να πληρώσουμε τα λύτρα», είπε ο Chantereau. «Όχι μόνο δεν έχουμε τα χρήματα, αλλά πρέπει να καταλάβετε ότι αν πάμε στο δρόμο τους, θα μπορούσαν κάλλιστα να το κάνουν ξανά σε δύο μήνες, και επίσης δεν έχουμε καμία εγγύηση ότι θα μας επιστρέψουν τα μωρά. Υπάρχουν 23 καταφύγια σε όλη την ήπειρο που το κάνουν αυτό. Εάν πληρώσουμε τα λύτρα, θα μπορούσε να αποτελέσει προηγούμενο και θα μπορούσε να δώσει ιδέες σε άλλους, επομένως πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί».

«Δεν θα ενδώσουμε. Η απαγωγή είναι απάνθρωπη και αφύσικη», δήλωσε στο CNN την Παρασκευή ο Μισέλ Κογιάκπα, σύμβουλος Τύπου του υπουργού περιβάλλοντος της ΛΔΚ. Οι αρχές εξακολουθούν να ερευνούν και να προσπαθούν να ταυτοποιήσουν τους απαγωγείς, με την ελπίδα να τους βρουν τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το καταφύγιο του Chantereau γίνεται στόχος. Μήνες μετά την ίδρυσή του το 2006, μια ομάδα ανθρώπων εισέβαλε μέσα στη νύχτα και έβαλε φωτιά στο χώρο ύπνου των μωρών χιμπατζήδων, σκοτώνοντας δύο από τους πέντε που βρίσκονταν εκεί εκείνη τη στιγμή. Τον Σεπτέμβριο του 2013, το εκπαιδευτικό κέντρο του καταφυγίου πυρπολήθηκε, αλλά δεν υπήρξαν θύματα, σύμφωνα με τον Chantereau.

Έχουν περάσει σχεδόν δύο εβδομάδες από την τελευταία φορά που ο Chantereau έλαβε οποιαδήποτε απόδειξη από τους απαγωγείς ότι οι χιμπατζήδες ήταν ακόμα ζωντανοί, και είναι ανήσυχος. «Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας, είμαστε εντελώς συντετριμμένοι», είπε. Ο Chantereau ξεκαθάρισε ότι η απαγωγή δεν θα κλονίσει την αποφασιστικότητά του να σώσει τα μωρά χιμπατζήδες από τα νύχια των λαθρεμπόρων. «Για να πιάσουν τα μωρά, πρέπει να σκοτώσουν ολόκληρη την οικογένεια στη ζούγκλα, συνήθως μεταξύ 8 και 10 μεμονωμένων πιθήκων, και πολλά μωρά πίθηκοι θα πεθάνουν πριν φτάσουν στον τελικό προορισμό τους». 

Πολλοί από τους αγοραστές των λαθραίων μωρών είναι πλούσιοι άνθρωποι που θέλουν να κρατούν εξωτικά ζώα στα σπίτια τους, σύμφωνα με τον Chantereau. «Δεν καταλαβαίνουν τις συνέπειες των πράξεών τους γιατί για να φτάσει ένα μικρό μωρό στα χέρια τους, τουλάχιστον 10 έχουν σκοτωθεί», είπε. Είναι επίσης επικίνδυνο, καθώς οι χιμπατζήδες μεγαλώνουν γρήγορα και ένας ενήλικος χιμπατζής μπορεί να σκοτώσει έναν ενήλικο άνθρωπο με τα γυμνά του χέρια.

Ο Chantereau δεν είναι αισιόδοξος για το μέλλον. «Γνωρίζω ότι δυστυχώς οι απαγωγές θα συμβαίνουν όλο και πιο συχνά», είπε και πρόσθεσε: «Όλα αυτά τα ζώα γίνονται πιο σπάνια στο δάσος. Εμείς στο καταφύγιο έχουμε ζώα, είναι υγιή. Είναι ξεκάθαρο ότι είναι πολύ πιο εύκολο για αυτούς τους ανθρώπους να μας επιτεθούν».

🌿KIDNAPPING DE CHIMPS - JOUR 12 - Mots de Franck, Fondateur JACK: " #Menaces sur la vie de ma femme. Enlèvement planifié de mes enfants et demande de #rançon conséquente... Les #ravisseurs des #chimpanzés n'ont pas de limites. Voici une vidéo reçue des 3 bébés pour vous montrer notre #cauchemar" 🌿CHIMP KIDNAPPING - DAY 12- Words from Franck - Founder of JACK : " #Threats to the life of my wife. Planned kidnapping of my children and hefty #ransom demand. The #chimp #kidnappers have no limits. Here is a video of the 3 babies to show you the #nightmare we have been going through" #jackprimates #wildlifecrime #wildlifesanctuary PASA Primates: Pan African Sanctuary Alliance International Primate Protection League Animal Welfare Institute Fondation Brigitte Bardot Olsen Animal Trust Oakland Zoo Thoiry ZooSafari Pro Wildlife e.V. GaiaZOO SAFE Worldwide Inc Espace Zoologique - St Martin la Plaine Río Safari Elche Fondation Franz Weber Zoo de La Palmyre PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) Humane Society Humane Society International - Africa ifaw FOUR PAWS

Posted by JACK - Jeunes Animaux Confisqués au Katanga on Tuesday, September 20, 2022

Με πληροφορίες από το CNN

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ