Κοσμος

«Σαν σκηνή εγκλήματος»: Αγριογούρουνα τρομοκρατούν τους κατοίκους στην πρωτεύουσα της Νέας Ζηλανδίας

Αυξάνονται οι επιθέσεις σε φάρμες - Η εμφάνιση σε αυλές

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Νέα Ζηλανδία: Αύξηση για τα αγριογούρουνα και τις επιθέσεις σε προάστια - Τα προβλήματα για τους ιδιοκτήτες φάρμας και οι εμφανίσεις σε αυλές

Πρόβλημα για τους κτηνοτρόφους και ασυνήθιστο θέαμα στο Ουέλινγκτον, πρωτεύουσα της  Νέας Ζηλανδίας, αποτελούν τα αγριογούρουνα που έχουν κάνει τον τελευταίο καιρό αισθητή την εμφάνισή τους, θέτοντας σε συναγερμό τις τοπικές αρχές. Ο πληθυσμός άγριων χοίρων στο προάστιο του Μπρούκλιν έχει αυξηθεί και προκαλεί καταστροφές σε φάρμες. 

Ιδιοκτήτες φάρμας βρίσκονται καθημερινά μπροστά από μία «σκηνή εγκλήματος», όπως περιγράφουν στον Guardian, αφού οι επιθέσεις στα κοπάδια τους έχουν ως αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να εντοπίζουν συχνά μισοφαγωμένα κατσίκια και απομεινάρια ζώων. 

Ο πληθυσμός των άγριων χοίρων της Νέας Ζηλανδίας προήλθε από χοίρους που βγήκαν από αποικιακά πλοία στα τέλη του 1700 και πλέον εντοπίζονται περίπου στο ένα τρίτο της χώρας, σκοτώνοντας νεογέννητα ζώα, ενώ μεταφέρουν φυματίωση βοοειδών. 

Τον περασμένο μήνα, ιδιοκτήτης φάρμας πυροβόλησε και σκότωσε ένα αγριογούρουνο που έσπασε τον φράκτη τους και έφτασε σε απόσταση 20 μέτρων από το σπίτι τους. Το ζώο των 120 κιλών ήταν το μεγαλύτερο που είχαν συναντήσει εδώ και πέντε χρόνια. «Αναρωτιέσαι αν είναι μια ωρολογιακή βόμβα», είπε, προσθέτοντας ότι αφού δημοσίευσε μια φωτογραφία του νεκρού αγριογούρουνου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πολλοί άλλοι ντόπιοι επικοινώνησαν μαζί του μεταφέροντας τις δικές τους εμπειρίες. «Ήταν τρελό πόσοι άνθρωποι βγήκαν και είπαν ότι είχαν αγριογούρουνα στον κήπο τους. Ένας τύπος τους τάιζε και σκέφτηκε ότι ήταν πολύ ωραίο, μέχρι που επιτέθηκε στον σκύλο του και προκάλεσε ζημιές».

Τα αγριογούρουνα δημιουργούν προβλήματα και στις καλλιέργειες, αφού όντας πεινασμένα, κατεβαίνουν στην πόλη για να φάνε ό,τι βρουν στο πέρασμά τους.  Ήταν δύσκολο να δοθούν ακριβείς αριθμοί για το πόσα γουρούνια έτρεχαν άγρια ​​στην περιοχή, αλλά «υπήρξε ξεκάθαρα μια έξαρση», είπε ο Richard Maclean, εκπρόσωπος του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης. 

«Δεδομένου ότι τώρα λαμβάνουμε παράπονα για αγριογούρουνα που εμφανίζονται στις αυλές, αυτό δίνει μια ένδειξη ότι ο πληθυσμός πρέπει να αυξάνεται», είπε και πρόσθεσε ότι «οι άνθρωποι τείνουν να σκέφτονται την πόλη του Ουέλινγκτον ως αυτό το παρθένο μέρος όπου δεν θα μπορούσατε να έχετε γουρούνια ή κατσίκες», είπε ο Maclean, αλλά τα άγρια ​​ζώα εμπόδιζαν τις προσπάθειες του συμβουλίου να αναγεννήσει τους θάμνους και να επαναφέρει τη ζωή των πτηνών.

«Είναι λίγο άγρια ​​σκηνή εκεί κάτω. Αλλά [δεν] θέλουμε οι άνθρωποι ξαφνικά να πιστεύουν ότι μπορούν να μπουν εκεί και να αρχίσουν να βοηθούν, να παίρνουν όπλα και σκύλους… Θέλουμε να αποφύγουμε το πλήρες χάος και τις συγκρούσεις και να κρατήσουμε όλους ασφαλείς», είπε εκπρόσωπος του συμβουλίου.