Κοσμος

Πρώτο κόμμα η αποχή στην Ιταλία;

Η διαδικασία ολοκληρώνεται στις 12 ώρα Ελλάδος

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πρώτο κόμμα η αποχή στην Ιταλία;
Εκλογές στην Ιταλία © ΕPA/Sergio Galli

Ιταλία: Μεγάλο το ποσοστό αποχής στις εκλογές. 

Από τις 7 σήμερα το πρωί (τοπική ώρα – 08:00 ώρα Ελλάδας), μέχρι τις 11 το βράδυ (μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος), καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες 50.869.304 Ιταλοί για να ανανεώσουν τη σύνθεση του κοινοβουλίου της χώρας.

Το 51,74% των πολιτών με δικαίωμα ψήφου είναι γυναίκες, και το υπόλοιπο 48,26% άνδρες, ενώ 4.741.790 είναι απόδημοι Ιταλοί. Συνολικά, σε όλη την ιταλική επικράτεια, τα εκλογικά τμήματα είναι 61.566, η μεγάλη πλειονότητα των οποίων φιλοξενείται σε σχολικά συγκροτήματα.

H αποχή μπορεί να αναδειχθεί, όντως, σε πρώτο κόμμα στην ιταλική εκλογική αναμέτρηση. Σύμφωνα με πολλές εκτιμήσεις των δημοσκόπων, θα μπορούσε ακόμη και να αγγίξει το 38%. Αιτία, το ότι πολλοί Ιταλοί δεν κατάλαβαν για ποιο λόγο προκλήθηκε η πτώση της κυβέρνησης Ντράγκι, αλλά και το ότι η προεκλογική περίοδος, μέσα στο καλοκαίρι, δεν προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον. Δεν βοηθούν και οι κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούν την Κυριακή σε πολλές περιφέρειες της χώρας. Παράλληλα, υπολογίζεται ότι περίπου ένας στους πέντε ψηφοφόρους, αποφασίζει ποια πολιτική δύναμη θέλει να στηρίξει την τελευταία στιγμή, κυριολεκτικά βγαίνοντας από το σπίτι για να πάει στο εκλογικό τμήμα.

Σύμφωνα με την γενικότερη εκτίμηση “φαβορί” είναι η συντηρητική συμμαχία της Λέγκα, της Φόρτσα Ιταλία και των Αδελφών της Ιταλίας. Αυτό που θα πρέπει να διαπιστωθεί, είναι αν η ιταλική Δεξιά και «βαθιά Δεξιά», θα καταφέρει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία τόσο στην Βουλή, όσο και στην Γερουσία. Στην δεύτερη, μπορεί να είναι πιο δύσκολο.

Η ακροδεξιά Τζόρτζια Μελόνι είχε ανακοινώσει ότι θα ψηφίσει το πρωί της Κυριακής, αλλά το ανέβαλε για τις 10 το βράδυ, διότι, όπως έγινε γνωστό, στο σχολείο της Ρώμης στο οποίο έπρεπε να μεταβεί υπήρχε συνωστισμός δημοσιογράφων και φωτογράφων. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα και οι περισσότεροι πολιτικοί ηγέτες, πήγαν στις κάλπες νωρίς, για να στείλουν και ένα μήνυμα υπέρ της συμμετοχής των πολιτών.

Το Σάββατο και την Κυριακή  η  Λέγκα και τα Αδέλφια της Ιταλίας έσπασαν την καθιερωμένη προεκλογική σιωπή. Με έκκληση προς τους ψηφοφόρους να εκφράσουν την προτίμησή τους, αλλά και κατηγορώντας  το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα ότι, στην τελευταία του συγκέντρωση, υπήρχαν κόκκινες σημαίες με το σύμβολο του σφυροδρέπανου. Οι «Δημοκρατικοί» αποφάσισαν να μην απαντήσουν.

Τώρα όλοι περιμένουν την καταμέτρηση των ψήφων, η οποία θα διαρκέσει μέχρι το πρωί της Δευτέρας, να καταλάβουν αν η Ιταλία θα γυρίσει όντως σελίδα. Με νέες, και ίσως επισφαλείς ισορροπίες στις σχέσεις με την Ευρώπη, την Ουάσιγκτον, αλλά και σε ό,τι αφορά τον σεβασμό των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων

 Πηγή: DW

ΠΡΟΣΦΑΤΑ