Κοσμος

«Σωτήρας» ο Αμπράμοβιτς για πέντε Βρετανούς αιχμαλώτους από την Ουκρανία

Στη διάρκεια πτήσης με ιδιωτικό τζετ τους κέρασε και τους έδωσε iphones

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Σωτήρας» ο Αμπράμοβιτς για πέντε Βρετανούς αιχμαλώτους στη Ρωσία - Πώς μεσολάβησε να απελευθερωθούν
Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς © ΕPA Pool

Αμπράμοβιτς: Ο ρόλος του στην απελευθέρωση πέντε Βρετανών αιχμαλώτων από τη Ρωσία.

Σε ανταλλαγή 215 αιχμαλώτων πολέμου προχώρησαν χθες Ρωσία και Ουκρανία. Το Κίεβο πήρε πίσω τους μαχητές του Αζοφστάλ.  Η Μόσχα από την πλευρά της εξασφάλισε την απελευθέρωση 55 κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένου του Βίκτορ Μεντβεντσούκ, ουκρανού πρώην βουλευτή που θεωρείται πως έχει στενή σχέση με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν κι αντιμετώπιζε την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.

Ανάμεσα στους αιχμαλώτες βρίσκονταν και 5 Βρετανοί υπήκοοι. Οι Τζον Χάρντινγκ, Σον Πίνερ, Έιντεν Άσλιν, Ντίλαν Χέιλι και Άντριου Χιλ. Στην απελευθέρωση τους κομβικό ρόλο είχε ο ρώσος ολιγάρχης Ρομάν Αμπράμοβιτς που τους μετέφερε με ιδιωτικό τζετ από τη Ρωσία στη Σαουδική Αραβία. Ο Αμπράμοβιτς ο οποίος μοίρασε ολοκαίνουρια iPhones 13 για να μπορούν να τηλεφωνήσουν στην οικογένειά τους και να τους ενημερώσουν ότι επιστρέφουν σώοι και ασφαλείς στην Αγγλία, συνεργάστηκε μαζί με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, στη διαπραγμάτευση ανταλλαγής αιχμαλώτων που οδήγησε στην απελευθέρωση των τεσσάρων μαχητών και ενός εργαζόμενου σε ανθρωπιστική οργάνωση.

Ο πρώην αιχμάλωτος Τζον Χάρντινγκ δήλωσε στην «Sun»: «Ο Σον του μιλούσε πολλή ώρα για το ποδόσφαιρο κι εγώ μιλούσα με την βοηθό του. Μου είπε ότι Ρομάν Αμπράμοβιτς έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την επιστροφή μας .Είναι εκπληκτικό να σκέφτεσαι ότι συμμετείχε. Τον σέβονται πολύ οι Ουκρανοί και τώρα τον σεβόμαστε κι εμείς... έχει κάνει πάρα πολλά για εμάς και δεν θα μπορούσαμε να τον ευχαριστήσουμε αρκετά. Είναι ένας πραγματικά αξιαγάπητος άνθρωπος. Είναι ένας θρύλος – τον αγαπάμε πολύ και είμαι ευγνώμων για τις προσπάθειές του».

Ο Αμπράμοβιτς ο οποίος έχει βρεθεί στο στόχαστρο των δυτικών κυρώσεων φέρεται να είχε ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ Μόσχας και Κιέβου προκειμένου να ξεκινήσουν οι αρχικές συνομιλίες των δύο πλευρών εν μέσω πολέμου. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ