Κοσμος

Η δίκη των Κόκκινων Χμερ ολοκληρώνεται έπειτα από 16 χρόνια με τρεις καταδίκες (βίντεο)

Ένοχος για γενοκτονία ο Χιέου Σαμφάν - Η Καμπότζη των «Κραυγών στη σιωπή»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι Ερυθροί Χμερ στην Καμπότζη ευθύνονται για τη γενοκτονία στην ασιατική χώρα τη δεκαετία του 1970
Οι Ερυθροί Χμερ στην Καμπότζη ευθύνονται για τη γενοκτονία στην ασιατική χώρα τη δεκαετία του 1970 © EPA/ KITH SEREY

O Χιέου Σαμφάν, ο τελευταίος των Κόκκινων Χμερ, κρίθηκε ξανά ένοχος για εγκλήματα πολέμου από το ειδικό δικαστήριο στην Καμπότζη, το οποίο λύει τη συνεδρίασή του έπειτα από 16 χρόνια.

Το ειδικό δικαστήριο, που δικάζει τους Κόκκινους Χμερ για τις ωμότητες που είχαν διαπράξει, στην τελευταία απόφασή του πριν λύσει τη συνεδρίασή του, επικύρωσε σήμερα Πέμπτη (22/9) στην Πνομ Πενχ σε δεύτερο βαθμό την ποινή της ισόβιας κάθειρξης του Χιέου Σαμφάν, τελευταίου εν ζωή αξιωματούχου τους, που έχει κριθεί ένοχος για γενοκτονία.

Ο πρώην αρχηγός του κράτους της Καμπότζης, ηλικίας 91 ετών, κρίθηκε επίσης ένοχος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας -φόνους, κράτηση σε καθεστώς δουλείας, καταναγκαστικούς γάμους, βιασμούς- και για σοβαρές παραβιάσεις των Συμβάσεων της Γενεύης.

Ο Χιέου Σαμφάν «είχε άμεση γνώση για τα εγκλήματα και συμμεριζόταν την πρόθεση να διαπραχθούν με τους άλλους συμμετέχοντες στην κοινή εγκληματική επιχείρηση», η οποία στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν δύο εκατομμύρια ανθρώπους από το 1975 ως το 1979, υπενθύμισε ο δικαστής Κονγκ Σριμ.

Οι κατηγορίες σε βάρος του συνδέονταν με «μερικές από τις πιο απάνθρωπες πράξεις» της δικτατορίας, πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου. Ο Χιέου Σαμφάν ήταν παρών με το αναπηρικό αμαξίδιό του στο δικαστήριο κατά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, που διήρκεσε δύο ώρες.

Είχε ήδη καταδικαστεί σε ισόβια το 2014 -ετυμηγορία που επικυρώθηκε σε δεύτερο βαθμό το 2016- για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν κατά την υποχρεωτική εκκένωση της Πνομ Πενχ από τους κατοίκους της, στην πρώτη πτυχή αυτής της δίκης-ποταμού, που άρχισε το 2011.

Verdict for the Last Top Khmer Rouge Leader to be Announced on 22 September

Σχεδόν 500 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων συγγενείς θυμάτων, βουδιστές μοναχοί και διπλωμάτες, ήταν παρόντες στο ακροατήριο αυτή την «ιστορική ημέρα», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του δικαστηρίου Νεθ Φέκτρα.

Ο Χιέου Σαμφάν, μια από τις λίγες προσωπικότητες του καθεστώτος που εμφανίζονταν δημόσια, αρνούνταν ανέκαθεν τη συμμετοχή του στα γεγονότα για τα οποία κατηγορείται, κυρίως στη γενοκτονία των Βιετναμέζων. Είναι ο τρίτος αξιωματούχος των Κόκκινων Χμερ που καταδικάζεται απ' αυτό το ειδικό δικαστήριο που αποτελείται από καμποτζιανούς και διεθνείς δικαστές.

Κραυγές στη σιωπή: Η οσκαρική ταινία για τα εγκλήματα των Κόκκινων Χμερ στην Καμπότζη

Το 1984 κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους η ταινία «Κραυγές στη σιωπή» (The Killing fields). Πρόκειται για βιογραφική δραματική ταινία, σε σκηνοθεσία Ρόλαντ Τζοφέ, η οποία παρουσιάζει την άγνωστη ιστορία του Ντιθ Πραν, δημοσιογράφου και διερμηνέα στην Καμπότζη, μέσα από τα μάτια του Αμερικανού ρεπόρτερ Σίντεϊ Σάνμπεργκ. Οι δυο τους συνεργάστηκαν τη δεκαετία του 1970 για να καταγράψουν τον εμφύλιο πόλεμο στην Καμπότζη.

Η ταινία, στην οποία εμφανίζεται ο νεαρός Τζον Μάλκοβιτς, βραβεύτηκε με τρία Όσκαρ. Ο Χάινγκ Σ. Νγκορ βραβεύτηκε με το Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου. Χωρίς να έχει προηγούμενη εμπειρία υποκριτικής, η ερμηνεία του είναι καθηλωτική. Οι «Κραυγές στη σιωπή» πήρε επίσης το Όσκαρ για την Καλύτερη Φωτογραφία και το Καλύτερο Μοντάζ. Η ταινία βραβεύτηκε επίσης με 8 BAFTA, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερου Ηθοποιού σε Πρωταγωνιστικό Ρόλο για τον Νγκορ.

Η ταινία παρουσιάζει τα εγκλήματα των Κόκκινων Χμερ και το πώς ο πόλεμος στο γειτονικό Βιετνάμ, και οι αμερικανοί χειρισμοί σε αυτήν την ένοπλη σύρραξη, βύθισαν στο χάος την Καμπότζη. Οι «Κραυγές στη σιωπή» σάρωσε στο box office και επαινέθηκε από τους κριτικούς.

Οι Ερυθροί Χμερ σχηματίστηκαν το 1968 ως παρακλάδι του κομμουνιστικών μαχητών του Βόρειου Βιετνάμ. Κυριάρχησαν στην Καμπότζη από το 1975, όταν τελείωσε ο εμφύλιος πόλεμος μέχρι το 1979, με αρχηγούς τον διαβόητο Πολ Ποτ και τους Νούον Τσέα, Ιέγκ Σάρι, Σον Σεν και Χιέου Σαμφάν. Οι Ερυθροί Χμερ επιχείρησαν μια αγροτική μεταρρύθμιση, η οποία οδήγησε σε λιμό μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Στην ταινία «Κραυγές στη σιωπή» είναι χαρακτηριστική η σκηνή της εκκένωσης της πρωτεύουσας, προκειμένου οι κάτοικοί της να μεταφερθούν άρον άρον σε αγροτικές περιοχές.

The Killing Fields (1984) Official Trailer - John Malkovich, Craig T. Nelson Movie HD

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ