Κοσμος

Η Νέα Ζηλανδία απλοποιεί την «ακαταλαβίστικη» γλώσσα της γραφειοκρατίας - Οι ενστάσεις

Ποιες αλλαγές σχεδιάζει σε νομοσχέδια και λοιπά κρατικά έγγραφα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Νέα Ζηλανδία προωθεί την απλή και κατανοητή γλώσσα στα επίσημα έγγραφα, προκειμένου να περιορίσει τη γραφειοκρατία.

Να βάλει τέλος σε «ακαταλαβίστικους» νομικούς όρους και άλλες «δύσκολες» λέξεις σε νομοσχέδια και επίσημα κρατικά έγγραφα σχεδιάζει η κυβέρνηση στη Νέα Ζηλανδία.

Στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, όπως αναφέρει η πρωθυπουργός της χώρας Τζασίντα Άρντερν, είναι να μειωθούν η γραφειοκρατία και τα τηλέφωνα στα κέντρα εξυπηρέτησης για διευκρινίσεις και να μπορεί ο πολίτης να καταλαβαίνει άμεσα το περιεχόμενο ενός εγγράφου που τον αφορά χωρίς να χρειάζεται τη συνδρομή νομικού.

Το νομοσχέδιο έχει τεθεί σε διαβούλευση και αναμένεται να οδηγηθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια το επόμενο χρονικό διάστημα. Έμφαση δίνεται στη χρήση απλής και κατανοητής γλώσσας ώστε ο πολίτης να αισθάνεται πιο κοντά στο κράτος.

«Όταν οι κυβερνήσεις επικοινωνούν με τρόπους που οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν, αυτό μπορεί να οδηγήσει τους πολίτες να μην ασχολούνται με υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για εκείνους, να χάσουν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση και να μη συμμετέχουν στην κοινωνία» ξεκαθαρίζει η Rachel Boyak, μέλος του Εργατικού Κόμματος και εισηγήτρια του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.

Οι θιασώτες των προωθούμενων αλλαγών επισημαίνουν ότι «η καθαρή και κατανοητή γλώσσα αποτελεί παράγοντα κοινωνικής δικαιοσύνης και δημοκρατικό δικαίωμα».

Υπάρχουν, ωστόσο, και πολέμιοι στη Νέα Ζηλανδία. Ειδικότερα, η Αντιπολίτευση χαρακτηρίζει «ηλίθιο» το νομοσχέδιο, ισχυριζόμενη ότι θα αυξήσει τη γραφειοκρατία, καθώς θα πρέπει να υπάρχει μια «ελεγκτική» υπηρεσία, η οποία θα αναλάβει το έργο επιτήρησης των προωθούμενων αλλαγών στα κρατικά έγγραφα. Αυτό, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, θα απαιτεί περισσότερο χρόνο και χρήμα.

Υπενθυμίζεται ότι η Νέα Ζηλανδία εξετάζει σοβαρά να αλλάξει την ονομασία της, επιλέγοντας λέξη από τη γλώσσα των Μαορί.