Κοσμος

Οι Καναδοί «ξηλώνουν» θάμνους με φρούτα από το εθνικό τους πάρκο επειδή προσελκύουν πεινασμένες αρκούδες

Τα μεγαλόσωμα ζώα αναζητούν τροφή λίγο πριν πέσουν σε χειμερία νάρκη

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το εθνικό πάρκο του Καναδά καλεί τους ντόπιους να απομακρύνουν τους θάμνους που προσελκύουν αρκούδες

Οι τελευταίες μέρες του καλοκαιριού και η αφθονία των ώριμων φρούτων έφεραν πεινασμένες μαύρες αρκούδες αντιμέτωπες με τους δασοφύλακες σε μια μάχη για τα οπωροφόρα δέντρα μιας ορεινής καναδικής πόλης.

Οι κάτοικοι που ζουν στην πόλη του εθνικού πάρκου Τζάσπερ έχουν προειδοποιηθεί ότι τα οπωροφόρα δέντρα στις ιδιοκτησίες τους προσελκύουν μαύρες αρκούδες και πρέπει να απομακρυνθούν το συντομότερο δυνατό.

«Η συνεχής παρουσία αρκούδων στην πόλη Τζάσπερ, συχνά σε αυλές κατοικιών σε απόσταση μόλις λίγων μέτρων από τους ανθρώπους, αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια των επισκεπτών και των κατοίκων», ανέφερε σε πρόσφατη ανακοίνωσή του το Πάρκο του Καναδά. «Οι αρκούδες που ζουν κοντά με ανθρώπους και κατοικίες έχουν αυξημένη πιθανότητα να αποκτήσουν πρόσβαση σε ανθρώπινη τροφή ή σκουπίδια και είναι πιθανές επιθετικές σωματικές συμπεριφορές».

Οι μη αυτοφυείς μηλιές και κερασιές, καθώς και οι θάμνοι φρούτων, οι οποίοι έχουν προσελκύσει αρκούδες που αναζητούν τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες ενόψει του χειμώνα, έχουν γίνει το επίκεντρο του προσωπικού του πάρκου.

Αφού έφαγαν επανειλημμένα φρούτα, μια μαύρη αρκούδα και τα δύο μικρά της μεταφέρθηκαν πρόσφατα μακριά από την κοινότητα. Όμως τουλάχιστον 10 άλλες αρκούδες έχουν εντοπιστεί στην περιοχή και τα βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναδεικνύουν τη δυσκολία να τις πείσουν να φύγουν.

Το προσωπικό του Parks Canada έχει αντιμετωπίσει τις αρκούδες, χρησιμοποιώντας μπάλες με μπογιά, μπάλες κιμωλίας και δυνατούς θορύβους σε μια προσπάθεια να τις τρομάξει μακριά από την περιοχή.

Αλλά οι στρατηγικές που έχουν λειτουργήσει στο παρελθόν δεν μπορούν να ανταγωνιστούν την αγάπη τους για τα φρούτα.

«Οι αρκούδες στην περιοχή της πόλης είναι εξαιρετικά απρόθυμες να φύγουν, καθώς τα οπωροφόρα δέντρα παρέχουν υψηλή ανταμοιβή τροφής για τις αρκούδες που ετοιμάζονται να πέσουν σε χειμερία νάρκη», δήλωσε ο Parks Canada. «Όταν μετακινούνται σε μικρή μόνο απόσταση από την πόλη, τείνουν να επιστρέφουν σχεδόν αμέσως».

Με πληροφορίες από τον Guardian