Κοσμος

Τη νύχτα-μέρα έκαναν «βόμβες θερμίτη» των Ρώσων στο Ντονμπάς - Το βίντεο που ανέβασε Ουκρανός βουλευτής

Πρόκειται για απαγορευμένο όπλο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
πολεμος
Πόλεμος στην Ουκρανία © EPΑ Pool

Ουκρανία: Βίντεο από βομβαρδισμούς των Ρώσων τη νύχτα με θερμίτη. 

Tτην απόκοσμη λάμψη των πυρομαχικών που πέφτουν στο χωριό Οζέρνε στην ανατολική Ουκρανία, στην πρώτη γραμμή της μάχης για το Ντονμπάς αποκάλυψε βίντεο που ανέβασε στο twitter ο Ουκρανός βουλευτής Roman Hryshchuk.

Ο Ουκρανός βουλευτής δεν ανέφερε πότε τραβήχτηκαν τα πλάνα, αλλά μια επισκόπηση δορυφορικών εικόνων από την The NY Post επιβεβαιώνει ότι η τοποθεσία είναι το βόρειο τμήμα του Οζέρνε, ενός χωριού στην επαρχία Ντονέτσκ. Αναλυτές εικάζουν ότι πρόκειται για βόμβες θερμίτη. 

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει προειδοποιήσει ότι το θανατηφόρο όπλο μπορεί να προκαλέσει εξαιρετικά επώδυνα εγκαύματα στο ανθρώπινο δέρμα και μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα. Η χρήση των βομβών θερμίτη είναι λίαν επικίνδυνη καθώς λόγω της μεγάλης περιοχής εμβέλειάς δεν μπορούν να περιοριστούν στο πεδίο της μάχης - και θα μπορούσαν να πλήξουν αμάχους.

Η χρήση του θερμίτη ως εμπρηστικού όπλου θεωρείται στις μέρες μας έγκλημα πολέμου. Η χρήση του απαγορεύτηκε με το τρίτο πρωτόκολλο της Σύμβασης του 1980 του ΟΗΕ για τα συμβατικά όπλα στη Γενεύη. «Απαγορεύεται σε κάθε περίπτωση να γίνει ο άμαχος πληθυσμός ως τέτοιος, μεμονωμένοι άμαχοι ή πολιτικά αντικείμενα αντικείμενο επίθεσης με εμπρηστικά όπλα», αναφέρει το άρθρο 2 της Σύμβασης.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ