Κοσμος

Νέα καταγγελία στη γαλλική Αριστερά για βία κατά των γυναικών

Οι αποκαλύψεις για τον ηγέτη των «Πράσινων» Ζουλιέν Μπαγιού

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Γαλλία: Καταγγελίες κατά πολιτικών για άσκηση βίας σε γυναίκες - Η Ανυπότακτη Γαλλία και η έρευνα για τον Γ.Γ. των Πρασίνων Ζουλιέν Μπαγιού

Τριγμούς στο πολιτικό σκηνικό της Γαλλίας φέρνουν οι συνεχείς αποκαλύψεις για υποθέσεις βίας κατά γυναικών στον χώρο της γαλλικής Αριστεράς. Μετά την ομολογία του βουλευτή της «Ανυπότακτης Γαλλίας», Αντριάν Κατέν, ότι χαστούκισε τη σύζυγό του, ήρθε η αποκάλυψη για άσκηση ψυχολογικής βίας σε βάρος πρώην συντρόφου του από τον Γενικό Γραμματέα των Οικολόγων Πράσινων της Γαλλίας, κάτι που τον οδήγησε  εκτός καθηκόντων.  

Ο Ζυλιέν Μπαγιού «αποσύρθηκε από τα καθήκοντα» του συμπροέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, τη στιγμή που βρίσκεται εν αναμονή το πόρισμα εσωτερικής έρευνας. «Η ομάδα των Οικολόγων λαμβάνει στα σοβαρά τον λόγο των γυναικών και το θέμα της άσκησης βίας σε γυναίκες». 

Η Σαντρίν Ρουσό, ηγετική φυσιογνωμία του κόμματος των Ευρωπαίων Οικολόγων Πράσινων (EELV), η ίδια που ζήτησε την παραίτηση του Αντριάν Κατέν, είχε δεχθεί στο σπίτι της την επίσκεψη μιας «πρώην συντρόφου του Ζυλιέν Μπαγιού», κατηγορώντας τον για «συμπεριφορές που καταρρακώνουν την ψυχική υγεία γυναικών». Όπως υποστήριξε η Ρουσό, η πρώην σύντροφος του ηγέτη των Πρασίνων ήταν «σε άσχημη κατάσταση. Εξάλλου έχει κάνει απόπειρα αυτοκτονίας πριν από μερικές εβδομάδες. Πρέπει να υπάρχουν κι άλλες μαρτυρίες, εγώ άκουσαν μόνον μία. Φαίνεται ότι είναι σε εξέλιξη δημοσιογραφική έρευνα».

Τι είπε πει ο Ζυλιέν Μπαγιού για τις κατηγορίες σε βάρος του

Ο Ζυλιέν Μπαγιού είχε αναφέρει στις αρχές Ιουλίου τη γαλλική εφημερίδα Le Figaro ότι επρόκειτο να καταθέσει σε εσωτερική επιτροπή των Πρασίνων «το συντομότερο δυνατό για θέματα που επ' ουδενί αφορούν σε σεξιστική ή σεξουαλική βία ή ανάρμοστη συμπεριφορά έναντι οποιουδήποτε. Πρόκειται, δυστυχώς, για μια ιστορία που τελειώνει με πόνο, για μα ρήξη που συνοδεύεται με συγκεκαλυμμένες απειλές εναντίον μου και μια μορφή εργαλειοποίησης, που δεν μπορώ παρά να αποδοκιμάσω», πρόσθεσε.

Το κόμμα των Πρασίνων της Γαλλίας κατηγορείται για καθυστερημένη αντίδραση στην υπόθεση Μπαγιού. «Είναι βέβαιο ότι η υπόθεση αυτή δεν συμβάλει στην ενίσχυση της αύρας μας», δήλωσε η Ελέν Αρντί, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του κόμματος. «Αλλά μπορούμε να δείξουμε πώς να χειριζόμαστε τέτοιες υποθέσεις, που υπάρχουν παντού».

Σύμφωνα με το Mediapart η «Ανυπόταχτη Γαλλία» του Μελανσόν ερευνά καταγγελίες και κατά του βουλευτή Τομά Πορτ. «Τα αντανακλαστικά παροχής προστασίας καταδεικνύουν το τεράστιο χάσμα μεταξύ των πολιτικών στάσεων και της πραγματικότητας της δέσμευσης των ηγετών τους, συμπεριλαμβανομένης της Αριστεράς», επικρίνει η εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Γκαμπριέλ Σιρί-Ουαρί, σύμφωνα με την οποία, η συμμαχία της Αριστεράς Nupes δεν θα βγει αλώβητη.