Κοσμος

Ο Πούτιν κήρυξε μερική επιστράτευση - «Δεν μπλοφάρω με τα πυρηνικά»

300.000 έφεδροι στα όπλα - Όσα είπε στο διάγγελμά του

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με υψωμένα χέρια κατά τη διάρκεια ομιλίας του
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν © KONSTANTIN ZAVRAZHIN / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Βλαντιμίρ Πούτιν: Το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου για επιστράτευση στην Ουκρανία και δημοψήφισμα για την προσάρτηση περιοχών στο Ντονμπάς. 

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, κήρυξε σήμερα (21/9) μερική επιστράτευση στη Ρωσία, επικαλούμενος απειλές εκ μέρους του ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα, ο Πούτιν ανακοίνωσε την υπογραφή του διατάγματος μερικής επιστράτευσης των Ρώσων και δήλωσε ότι οι σχετικές διαδικασίες στρατολόγησης αρχίζουν «από σήμερα». Έδωσε ακόμη εντολή να εξισωθεί το νομικό καθεστώς των εθελοντών στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας με το κανονικό στρατιωτικό προσωπικό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κάτι που ουσιαστικά αποτελεί απορρόφηση των φιλορώσων αυτονομιστών στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. «Η Δύση θέλει να καταστρέψει τη Ρωσία. Έχει αρχίσει έναν πυρηνικό εκβιασμό εναντίον της Ρωσίας, ξεπερνώντας κάθε όριο», είπε απευθυνόμενος στους Ρώσους πολίτες. Μάλιστα, επεσήμανε ότι η Ρωσία διαθέτει «πολλά όπλα για να απαντήσει» στις, όπως τις αποκάλεσε, απειλές της Δύσης, τονίζοντας ότι «δεν μπλοφάρει».

Στο διάγγελμά του ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι η Ουάσιγκτον πιέζει το Κίεβο να μεταφέρει τις εχθροπραξίες στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ενώ πρόσθεσε ότι χρησιμοποιήθηκε πυρηνικός εκβιασμός, χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες. Η Ρωσία χρησιμοποιεί όλα τα διαθέσιμα μέσα για να προστατευθεί, είπε ο κ. Πούτιν.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε επίσης τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στις κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές της Ουκρανίας, δηλαδή στο Ντονέτσκ, το Λουχάνσκ, τη Χερσώνα και μέρος της Ζαπορίζια, με ερώτημα την ένωση με τη Ρωσική Ομοσπονδία. «Στηρίζουμε αυτούς τους ανθρώπους», τόνισε. «Σκοπός μας είναι να απελευθερώσουμε το Ντονμπάς και δεν έχουμε το ηθικό δικαίωμα να εγκαταλείψουμε τους ανθρώπους αυτούς», πρόσθεσε.

Ακόμη, έκανε ξανά λόγο για νεοναζιστές στην Ουκρανία και ισχυρίστηκε ότι το ΝΑΤΟ πραγματοποιεί αναγνωρίσεις σε όλη τη Νότια Ρωσία μέσω των μυστικών υπηρεσιών του.

Σε άλλο σημείο του διαγγέλματος, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι η ρωσική κυβέρνηση θα αυξήσει τα κονδύλια για την παραγωγή όπλων, με τόνο που θύμισε τον Στάλιν κατά τη χιτλερική εισβολή στη Σοβιετική Ένωση το 1941. Στους Ρώσους που εργάζονται σε οργανισμούς του στρατιωτικο-βιομηχανικού τομέα χορηγείται το δικαίωμα αναβολής από τη στράτευση, σύμφωνα με το διάταγμα Πούτιν.

In full: Vladimir Putin gives rare address to Russia

Ρωσία: Επιστρατεύονται 300.000 πολίτες - Διευκρινίσεις από τον υπουργό Άμυνας

Διευκρινίσεις για τη μερική επιστράτευση που κήρυξε σήμερα με το διάγγελμά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του, υπάρξει τεράστια δεξαμενή 25 εκατ. ανθρώπων που μπορούν να επιστρατευθούν προσθέτοντας ότι θα κληθούν 300.000 έφεδροι. Διευκρίνισε ότι θα εξαιρεθούν οι φοιτητές και άτομα που έχουν υπηρετήσει ως κληρωτοί. Σημείωσε δε πως όσοι κληθούν θα λάβουν πρώτα στρατιωτική εκπαίδευση.

«Δεν πολεμάμε την Ουκρανία αλλά τη Δύση στο σύνολό της», είπε και πρόσθεσε πως «όλοι οι τύποι όπλων, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής τριπλέτας, εκπληρώνουν τα καθήκοντά τους».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ