Κοσμος

Πού έχουν έδρα οι παράνομες στοιχηματικές;

Οι περισσότερες βασίζονται σε εταιρίες offshore που αφοπλίζουν οποιαδήποτε κυβέρνηση ή αρμόδια επιτροπή στην προσπάθεια να επέμβει

341667-710504.jpg
Ζένια Πιττακή
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χέρι που κρατάει κινητό τηλέφωνο με εφαρμογή στοιχημάτων

Παράνομες στοιχηματικές εταιρίες: Σε ποιες χώρες εδρεύουν, ποιοι είναι οι κίνδυνοι όταν τις χρησιμοποιείς.

Όσο το στοίχημα μπαίνει στην ζωή μας περισσότερο, τόσο και μεγαλώνει ο αριθμός των «παράνομων» στοιχηματικών εταιριών που «απασχολούν» τους παίκτες. Είναι στην πραγματικότητα παράνομες; Η αλήθεια είναι πως όταν λέμε «παράνομες» στοιχηματικές, αναφερόμαστε σε αυτές που δεν έχουν λάβει άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα. Δεν είναι απαραίτητα «κακές» εταιρίες. Δεν παύουν βέβαια να υπάρχουν και αυτές που εξαπατούν τους παίκτες, καθώς εκμεταλλεύονται το γεγονός πως δρουν χωρίς να τις ελέγχει κανείς.

Σε κάποιες χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι αρμόδιες αρχές επεμβαίνουν άμεσα και παύουν τη λειτουργία τέτοιων αποπειρών εξαπάτησης. Σε άλλες χώρες του πλανήτη όμως, ο έλεγχος είναι μηδαμινός και οι λεγόμενες παράνομες στοιχηματικές λειτουργούν κανονικά σε βάρος των παικτών. Το βασικό ζήτημα είναι πως οι περισσότερες παράνομες στοιχηματικές ιστοσελίδες βασίζονται σε εταιρίες offshore, κάτι που αφοπλίζει οποιαδήποτε κυβέρνηση ή αρμόδια επιτροπή στην προσπάθεια να επέμβει.

Ως εκ τούτου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν ανενόχλητοι να δημιουργήσουν τον προσωπικό τους λογαριασμό και σε σύντομο χρονικό διάστημα να κληθούν να υποστούν τις συνέπειες. Πού εδρεύουν όμως οι παράνομες στοιχηματικές; Υπάρχει συγκεκριμένη τοποθεσία από την οποία θέτουν σε ισχύ τη δραστηριότητα τους ή βρίσκονται διάσπαρτες σε ολόκληρο τον κόσμο; Στα παραπάνω ερωτήματα θα απαντήσουμε στη συνέχεια του άρθρου, σε μια προσπάθεια να αποσαφηνίσουμε τι ακριβώς ισχύει με τις παράνομες στοιχηματικές που προσφέρουν υπηρεσίες τζόγου χωρίς την απαραίτητη αδειοδότηση.

Τα χαρακτηριστικά μιας παράνομης στοιχηματικής

Πριν εξετάσουμε τις τοποθεσίες όπου εδρεύουν οι παράνομες στοιχηματικές εταιρίες, αξίζει να αναλύσουμε ποια είναι τα στοιχεία που τις καθιστούν παράνομες. Αρχικά, αυτής της κατηγορίας οι πλατφόρμες δεν έχουν λάβει την απαραίτητη αδειοδότηση από τις χώρες στις οποίες σκοπεύουν να λειτουργήσουν. Κάθε χώρα διαθέτει τις δικές της ρυθμιστικές αρχές και κάθε μία από αυτές εκδίδει την απαραίτητη άδεια λειτουργίας, αφού προηγουμένως εξετάστουν οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία.

Παράλληλα, μια παράνομη ιστοσελίδα, ή καζίνο ενδεχομένως να κάνει χρήση «πειρατικού» λογισμικού. Ενός λογισμικού δηλαδή που δεν έχει ενσωματωμένη τη γεννήτρια τυχαίων αριθμών (RNG). Με τον τρόπο αυτό τα αποτελέσματα κάθε παιχνιδιού δεν βασίζονται στην τυχαιότητα και ως άμεση συνέπεια είναι ολοκληρωτικά σε βάρος των παικτών. Αυτή είναι και μια βασική διαφορά από τις νόμιμες ιστοσελίδες υπηρεσιών τζόγου που συνεργάζονται με τους κορυφαίους παρόχους σε ό,τι αφορά την ποιότητα του προϊόντος και την ασφάλεια.

Ένα ακόμη βασικό χαρακτηριστικό των παράνομων στοιχηματικών είναι η διαχείριση των χρημάτων που καταθέτουν οι παίκτες. Είναι συχνό φαινόμενο τα χρηματικά ποσά που μεταφέρονται στον λογαριασμό μιας παράνομης πλατφόρμας να «εξαφανίζονται» την ίδια στιγμή χωρίς ο κάτοχος του λογαριασμού να καταφέρει να δοκιμάσει την τύχη του. Πρόκειται για την πιο ακραία ίσως περίπτωση αλλά είναι γεγονός πως συμβαίνει. Ακόμα όμως κι αν τα χρήματα παραμείνουν στον λογαριασμό, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα υπάρξουν μελλοντικά ζητήματα σε περίπτωση που κάποιος αιτηθεί ανάληψη. Οι πιο συνήθεις ενέργειες είναι η παρακράτηση των χρημάτων ή η αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην επεξεργασία της αποπληρωμής, σε μια προσπάθεια να διατηρηθούν τα χρήματα στην παράνομη πλατφόρμα έως ότου χαθούν μέσω των παράνομα διαμορφωμένων τυχερών παιχνιδιών.

Μη ρυθμιζόμενες περιοχές οδηγούν σε παράνομες στοιχηματικές

Η δημιουργία παράνομων στοιχηματικών βασίζεται κυρίως στην έλλειψη ελέγχων και κανονισμών σε διάφορες περιοχές του πλανήτη. Τον Μάιο του 2022 ήρθε στο φως της δημοσιότητας μια αναφορά σχετικά με τρεις περιοχές όπου εδρεύουν παράνομοι φορείς. Το Συμβούλιο για την καταπολέμηση του παράνομου τζόγου και γενικότερα του οικονομικού εγκλήματος δημοσίευσε επίσημα μια έκθεση για την κατάσταση του παράνομου τζόγου κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Από τα αποτελέσματα ξεχώρισε το 61% των online στοιχηματικών εταιριών που φαίνεται να λειτουργούν παράνομα, ή εκτός επίσημης ρύθμισης. Πρόκειται αναμφίβολα για ένα πραγματικά τεράστιο ποσοστό.

Στη συγκεκριμένη αναφορά ενσωματώθηκε η ανάλυση περισσότερων από 500 στοιχηματικών, εξετάζοντας αν διαθέτουν ή όχι την απαραίτητη άδεια λειτουργίας, τα προϊόντα που προσέφεραν καθώς και στατιστικά στοιχεία γύρω από την επισκεψιμότητα που δέχονταν. Ενώ το βασικό πόρισμα ήθελε μόνο το 39% των στοιχηματικών που εξετάστηκαν να διαθέτουν την απαραίτητη άδεια, προέκυψε κάτι εξίσου σημαντικό: αποκαλύφθηκε πως η πλειοψηφία των παράνομων ιστοσελίδων έδρευε σε μία εκ τριών συγκεκριμένων τοποθεσιών.

Συνολικά το 62% των μη ρυθμιζόμενων αδειών προέρχεται από το Κουρασάο, τη Μάλτα και τις Φιλιππίνες. Αξίζει παράλληλα να αναφερθεί πως η επισκεψιμότητα σε παράνομες στοιχηματικές ιστοσελίδες έχει αυξηθεί κατά 37% την περίοδο 2020-2021. Μια πιθανή εξήγηση είναι πως η πανδημία ώθησε περισσότερους ανθρώπους να στραφούν στην παράνομη στοιχηματική δραστηριότητα, κάτι που γίνεται ιδιαίτερα αισθητό σε σύγκριση με τις νόμιμες και ρυθμιζόμενες πλατφόρμες.

Η έκθεση σημειώνει επίσης πως ακόμη και ρυθμιζόμενοι φορείς παρουσιάζουν το μειονέκτημα που αποκαλείται «white label». Πρόκειται για την περίπτωση όπου οι παράνομες πλατφόρμες καταφέρνουν να παρουσιάζονται ως αδειοδοτημένες, ένα φαινόμενο που πολύ συχνά δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν ακόμη και χώρες με τις πιο αυστηρές ρυθμιστικές αρχές όπως το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι επισκέπτες από την πλευρά τους, πολλές φορές δεν είναι σε θέση να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ νόμιμης και παράνομης ιστοσελίδας, με αποτέλεσμα να πέφτουν θύματα εξαπάτησης.

Ένα άλλο σημείο αναφοράς στην υπό εξέταση έκθεση κάνει λόγο για απειλή προς την ακεραιότητα του αθλητισμού, κάτι που πηγάζει από την παγκοσμιοποιημένη πλέον ανάπτυξη των παράνομων στοιχημάτων και έχει σημαντική επίδραση στο πεδίο του τζόγου και το οργανωμένο έγκλημα.

Τα σοβαρότερα ζητήματα με τις τοποθεσίες παράνομων στοιχηματικών

Οι τρεις τοποθεσίες (Κουρασάο, Μάλτα, Φιλιππίνες) που προαναφέρθηκαν παρουσιάζουν σημαντικές αδυναμίες στους εν ισχύ κανονισμούς τους κι αυτός είναι ο λόγος που ενισχύεται η λειτουργία των παράνομων στοιχηματικών ιστοτόπων. Ας δούμε όμως τι ακριβώς ισχύει σε κάθε μία από τις «παράνομες» περιοχές:

Μάλτα

Η Μάλτα αποτελεί μία εκ των δημοφιλέστερων χωρών σε ό,τι αφορά το πεδίο του τζόγου. Χρησιμοποιείται συχνά από επωνυμίες που προσφέρουν υπηρεσίες τζόγου τόσο στην Ευρώπη όσο και εκτός αυτής. Ορισμένες από τις επωνυμίες αυτές είναι αδειοδοτημένες από την ρυθμιστική Αρχή Παιγνίων της Μάλτας (MGA) που αποτελεί μία εκ των πιο αυστηρών παγκοσμίως. Ωστόσο, η ίδια αρχή παρουσιάζει αρκετά προβλήματα σ-τη γενική δομή της αδειοδότησης.

Οι άδειες που εκδίδονται από την Αρχή Παιγνίων της Μάλτας συνοδεύονται από σημαντικούς περιορισμούς σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες αυτοαποκλεισμού των παικτών. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι παίκτες δεν έχουν τη δυνατότητα να περιορίσουν όπως επιθυμούν τη δραστηριότητα τους, κάτι που συμβαίνει -και μάλιστα σχολαστικά- στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Επιπλέον, οι πολιτικές της Αρχής Παιγνίων της Μάλτας (MGA) για τον υπεύθυνο τζόγο είναι αμφισβητήσιμες. Ο υπεύθυνος τζόγος θα πρέπει πάντα να αποτελεί βασικό επίκεντρο των ρυθμιστικών φορέων. Διαφορετικά, οι παίκτες κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα, με κυριότερο όλων τον εθισμό στα τυχερά παιχνίδια. Αυτό που όμως ισχύει είναι πως με δεδομένο ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν διαθέτουν δικές τους αρχές αδειοδότησης, κάνουν αποδεκτές όποιες ιστοσελίδες φέρουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά που έχουν εκδοθεί από την αρμόδια αρχή της Μάλτας.

Κουρασάο

Το Κουρασάο αποτελεί ένα νησιωτικό έθνος που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια προβλήματα με παράνομες εταιρίες στοιχημάτων. Δραστηριοποιείται από το 1996 αλλά δεν έχει να επιδείξει ιδιαίτερα καλή φήμη. Οι επωνυμίες που στοχεύουν σε αδειοδότηση από τις αρχές του Κουρασάο, είναι αναγκασμένες να μεταφέρουν την έδρα τους μακριά από τη χώρα καθώς οι φορολογικοί συντελεστές εκεί είναι ιδιαίτερα χαμηλοί. Σχετικά με τη γενικότερη λειτουργία, οι ρυθμίσεις συνοδεύονται από ελάχιστους περιορισμούς, κάτι που οδηγεί σε πλήθος ιστοσελίδων με τις αρνητικές κριτικές να κυριαρχούν έναντι των θετικών. Με απλούστερα λόγια, οποιαδήποτε εταιρία στοχεύει στην εξαπάτηση μέσω μιας ιστοσελίδας νόμιμου χαρακτήρα, θα επιλέξει το Κουρασάο. Άλλωστε, ένας φορολογικός συντελεστής ύψους 2% είναι σαφώς πιο ελκυστικός από κάποιον που ανέρχεται σε ποσοστό 20%.

Οι αδειοδοτημένες από το Κουρασάο στοιχηματικές πλατφόρμες, υποδέχονται πολύ συχνά παίκτες από πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων τοποθεσιών όπου ο τζόγος αποτελεί παράνομη δραστηριότητα, όπως οι ΗΠΑ ή η Αυστραλία. Παίκτες με καταγωγή από χώρες όπου ο τζόγος απαγορεύεται, καταφεύγουν σε υπεράκτιες τοποθεσίες οι οποίες μάλιστα δεν υπόκεινται σε αυστηρές ρυθμίσεις. Σημειώνεται δε, πως η ρυθμιστική αρχή του Κουρασάο φημίζεται πως δεν ανταποκρίνεται σε πιθανά παράπονα των παικτών, κάτι πολύ βολικό αν αναλογιστούμε και τη γεωγραφική του θέση στη μέση της Καραϊβικής θάλασσας που το καθιστά ιδιαίτερα απρόσιτο.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ένα άρθρο που κυκλοφόρησε πρόσφατα και αφορούσε τις ρυθμιστικές αρχές τυχερών παιχνιδιών του Κουρασάο. Το εξωτικό νησί ανήκει διοικητικά στην Ολλανδία και εν μέσω της πανδημίας η ολλανδική κυβέρνηση προσέφερε ένα σημαντικό πακέτο διάσωσης ύψους 125 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, η συγκεκριμένη βοήθεια έθετε μια σειρά προϋποθέσεων, μεταξύ των οποίων και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις του «Curacao eGaming». Ζητήθηκε επίσης η ίδρυση μιας ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής για τον τομέα των διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών. Τον Ιούλιο του 2022 αυτό έγινε πράξη και δημιουργήθηκε η ρυθμιστική αρχή Curacao Gaming Authority (CGA) που πλέον ελέγχει την έκδοση των απαραίτητων αδειών. Το μέλλον θα δείξει κατά πόσο θα ενισχυθεί η αξιοπιστία του online gaming στο Κουρασάο!

Φιλιππίνες

Οι Φιλιππίνες βρίσκονται εν μέσω μιας προσπάθειας να εξαλείψουν τα παράνομα τυχερά παιχνίδια που διεξάγονται στο εσωτερικό τους, έχοντας βάλει λουκέτο σε περισσότερες από 30.000 (!) μη αδειοδοτημένες ιστοσελίδες τυχερών παιχνιδιών το 2019. Η συγκεκριμένη κίνηση αποτέλεσε απόφαση του προέδρου Rodrigo Duterte, σε εφαρμογή μιας πολιτικής για πάταξη της διαφθοράς. Παράλληλα, ο Duterte διέταξε το προσωρινό κλείσιμο όλων των επιχειρήσεων που σχετίζονταν με το τζόγο έως ότου ολοκληρωθεί μια μεγάλη έρευνα προκειμένου να εντοπιστούν περιπτώσεις διαφθοράς και παρανομίας. Η όλη επιχείρηση ωστόσο δεν συνοδεύτηκε από τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Τον Ιούνιο του 2022, η Universal Entertainment πέρασε στην αντεπίθεση κάνοντας λόγο για διαφθορά στο εσωτερικό της ίδιας της ρυθμιστικής αρχής, καταφέρνοντας να καταδικάσει τον οργανισμό αδειοδότησης της χώρας (PAGGOR). Γενικότερα, οι όποιες προσπάθειες στις Φιλιππίνες δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα. Προ μερικών μηνών οι επίσημες ελεγκτικές εκθέσεις έκαναν λόγο για τζίρο πολλών τρισεκατομμυρίων πέσος από παράνομες δραστηριότητες τζόγου. Κι ενώ ο επίσημος ρυθμιστικός φορέας είχε δημιουργηθεί για να καταπολεμήσει τα παράνομα τυχερά παιχνίδια, φαίνεται πως αυτά βρίσκονται σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας και μάλιστα μετέχουν παίκτες από ολόκληρο τον κόσμο.

Σύμφωνα με επίσημα δημοσιεύματα, στις Φιλιππίνες καταγράφεται επίσης μεγάλος αριθμός παράνομων διαδικτυακών στοιχημάτων τα οποία προωθούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επιτρέποντας έτσι σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο να εγγραφεί και να στοιχηματίσει χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Οι τελευταίες προσπάθειες που εισήγαγε η κυβέρνηση επεδίωξαν να επεκτείνουν τη νομιμοποίηση του τζόγου στις Φιλιππίνες. Το πρόβλημα όμως που παραμένει είναι ότι οι επισκέπτες δεν γνωρίζουν ότι στοιχηματίζουν σε παράνομες ιστοσελίδες. Ως άμεση συνέπεια, επειδή πρόκειται για παράνομες πλατφόρμες χωρίς αδειοδότηση από την PAGGOR, η κυβέρνηση δεν λαμβάνει έσοδα από το σύνολο της δραστηριότητας. Αντιθέτως, πονταρίσματα από οπουδήποτε στον πλανήτη καταλήγουν στα χέρια των ιδιοκτητών των παράνομων στοιχηματικών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ