Κοσμος

Η Gazprom διακόπτει τη ροή φυσικού αερίου και προς την Κίνα

Οι λόγοι που επικαλείται - Οι αποστάσεις από το Πεκίνο για την εισβολή στην Ουκρανία

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Η ρωσική εταιρία Gazprom ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη ροή φυσικού αερίου προς την Κίνα – Λίγες μέρες νωρίτερα, το Πεκίνο φάνηκε να παίρνει αποστάσεις από τη Μόσχα αναφορικά με την εισβολή στην Ουκρανία.

Η Ρωσία διακόπτει τη ροή φυσικού αερίου και προς την Κίνα, μέσω του σιβηρικού αγωγού, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία Gazprom το πρωί της Τρίτης.

Στην ανακοίνωση του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού αναφέρεται ότι διακόπτεται από την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου έως την επόμενη Πέμπτη, 29 του μηνός, η παροχή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού «Σίλε Σιμπίρι» (Ισχύς της Σιβηρίας) επικαλούμενη λόγους συντήρησής του.

Η ρωσική εταιρεία είπε ότι στο πλαίσιο της σύμβασής της με την κινεζική CNPC, τέτοια συντήρηση έχει προγραμματιστεί να λαμβάνει χώρα δύο φορές το χρόνο, την άνοιξη και το φθινόπωρο.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μερικές μόλις ημέρες μετά τις αποστάσεις που φάνηκε να παίρνει πλέον το Πεκίνο από τη Μόσχα αναφορικά με την εισβολή στην Ουκρανία.

Οι προηγούμενες προγραμματισμένες επισκευές στον αγωγό φυσικού αερίου πραγματοποιήθηκαν από τις 29 Μαρτίου έως τις 4 Απριλίου.

Νωρίτερα, η εταιρεία ανέφερε ότι η προμήθεια φυσικού αερίου από ρωσικό αγωγό στην Κίνα τον Ιανουάριο-Αύγουστο του 2022 αυξήθηκε κατά 60%. Το 2021, η Gazprom παρέδωσε 10,39 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στην Κίνα μέσω του Σίλε Σιμπίρι, δηλαδή 2,5 φορές περισσότερο από το 2020.

Στις 10 Σεπτεμβρίου, η Gazprom σημείωσε επίσης νέο ημερήσιο ρεκόρ για τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Κίνα μέσω του αγωγού της.