Κοσμος

Αλόγιστη σπατάλη: Στην Ευρωπαϊκή Ένωση «χάνονται» 153 εκατ. τόνοι τροφίμων ετησίως

Πρέπει να μειωθούν στο μισό τα απορρίμματα μέχρι το 2030 για να βελτιωθεί η επισιτιστική ασφάλεια

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σπαταλά 153 εκατ. τόνους τροφίμων ετησίως - Πρέπει να μειώσει στο μισό τα απορρίμματα τροφίμων μέχρι το 2030 για να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση και να βελτιώσει την επισιτιστική ασφάλεια.

Περίπου 153 εκατ. τόνοι τροφίμων σπαταλούνται κάθε χρόνο στην ΕΕ, διπλάσιοι από τις προηγούμενες εκτιμήσεις και 15 εκατ. τόνοι περισσότεροι από αυτούς που εισάγονται.

Σύμφωνα με σχετική έκθεση, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να περιορίσει τον πληθωρισμό των τιμών των τροφίμων, περιορίζοντας απλώς τα απόβλητα στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

Η ποσότητα του σίτου που σπαταλιέται μόνο στην ΕΕ είναι ίση με το ήμισυ περίπου των εξαγωγών σίτου της Ουκρανίας και το ένα τέταρτο των εξαγωγών άλλων σιτηρών της ΕΕ, αναφέρει η έκθεση.

Ο Frank Mechielsen, διευθυντής της Feedback EU, η οποία εκπόνησε τη μελέτη, δήλωσε: «Σε μια εποχή υψηλών τιμών τροφίμων και κρίσης του κόστους ζωής, είναι σκάνδαλο το γεγονός ότι η ΕΕ πετάει ενδεχομένως περισσότερα τρόφιμα από όσα εισάγει. Η ΕΕ έχει τώρα μια τεράστια ευκαιρία να θέσει νομικά δεσμευτικούς στόχους για να μειώσει κατά το ήμισυ τα απορρίμματα τροφίμων από το αγρόκτημα στο τραπέζι μέχρι το 2030, ώστε να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή και να βελτιώσει την επισιτιστική ασφάλεια».

Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων τον περασμένο μήνα ήταν 8% υψηλότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), εν μέρει λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι τιμές του σιταριού, του αραβοσίτου και της σόγιας ξεπέρασαν φέτος ακόμη και τα ρεκόρ που είχαν σημειωθεί στο αποκορύφωμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008.

Ο Abdolreza Abbassian, αναλυτής της αγοράς σιτηρών και πρώην ανώτερος οικονομολόγος του FAO, δήλωσε ότι η εποχή των φθηνών τροφίμων έχει τελειώσει και ότι οι τιμές θα παραμείνουν πιθανότατα υψηλές, ακόμη και μετά το τέλος του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.

«Λόγω της ενεργειακής κατάστασης, της κατάστασης των λιπασμάτων, των αβεβαιοτήτων στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών και των αποστολών, για να μην αναφέρουμε την κλιματική αλλαγή, πρέπει να αποδεχτούμε ότι δεν πρόκειται να δούμε τις τιμές των τροφίμων στα επίπεδα που είχαμε συνηθίσει πριν από μια δεκαετία», δήλωσε.

Οι Βρυξέλλες αναμένεται να υποβάλουν πρόταση αργότερα φέτος για τους πρώτους νομικά εφαρμόσιμους στόχους στον κόσμο για τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων - 43 πράσινες μη κερδοσκοπικές οργανώσεις έχουν υποστηρίξει την έκκληση της Feedback EU για μείωση των αποβλήτων κατά 50% έως το 2030.