Κοσμος

Σαρώνει την Ιαπωνία ο τυφώνας Nanmadol - 9 εκατομμύρια εκτοπισμένοι (βίντεο)

Δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους, τουλάχιστον 90 οι τραυματίες

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο τυφώνας Nanmadol πλήττει την Ιαπωνία: Εννέα εκατομμύρια κάτοικοι εκτοπισμένοι, δύο νεκροί, ενώ τουλάχιστον στους ενενήντα ανέρχονται οι τραυματίες. Βίντεο - ντοκουμέντα καταγράφουν το σαρωτικό του πέρασμα.
Το πέρασμα του τυφώνα Nanmadol από το νοτιότερο νησί της Ιαπωνίας, Κιούσου © EPA/JIJI PRESS JAPAN OUT

Ο τυφώνας Nanmadol πλήττει την Ιαπωνία: Εννέα εκατομμύρια κάτοικοι εκτοπισμένοι, δύο νεκροί, ενώ τουλάχιστον στους ενενήντα ανέρχονται οι τραυματίες. Βίντεο - ντοκουμέντα καταγράφουν το σαρωτικό του πέρασμα.

Εννέα εκατομμύρια πολίτες έχουν κληθεί να εκκενώσουν τα σπίτια τους καθώς στην Ιαπωνία μαίνεται ένας από τους χειρότερους τυφώνες που έχουν πλήξει ποτέ τη χώρα.

Ο σούπερ τυφώνας Nanmadol είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 2 άνθρωποι ενώ τραυματίστηκαν σχεδόν 90. Ο τυφώνας έπληξε το νοτιότερο νησί της Ιαπωνίας, Κιούσου, το πρωί της Κυριακής, και προβλέπεται να περάσει πάνω από το κύριο νησί Χονσού τις επόμενες ημέρες.

Όπως επισημαίνει το BBC, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν το βράδυ της Κυριακής σε καταφύγια έκτακτης ανάγκης και σχεδόν 350.000 σπίτια είναι χωρίς ρεύμα. Οι μεταφορές και οι επιχειρήσεις έχουν διακοπεί και η χώρα είναι προετοιμασμένη για εκτεταμένες πλημμύρες και κατολισθήσεις.

Ο τυφώνας έφερε ριπές έως και 234 χλμ/ώρα (145 μίλια/ώρα) και σε ορισμένες περιοχές προβλεπόταν βροχή 400 χιλιοστών σε 24 ώρες. Τα δρομολόγια των τρένων, τα πορθμεία και εκατοντάδες πτήσεις έχουν ακυρωθεί. Πολλά καταστήματα και άλλες επιχειρήσεις έχουν κλείσει και έχουν τοποθετηθεί σάκοι άμμου για την προστασία ορισμένων ακινήτων.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα, ο οποίος ήταν προγραμματισμένο να αναχωρήσει σήμερα για τη Νέα Υόρκη προκειμένου να παραστεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, θα καθυστερήσει κατά μία ημέρα το ταξίδι του για να αποτιμήσει τις ζημιές που προκάλεσε η καταιγίδα, ανακοίνωσε το γραφείο του.

Αξιωματούχοι της ιαπωνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας (JΜΑ) προειδοποίησαν ότι το επίπεδο των ποταμών έχει αυξηθεί επικίνδυνα στην περιφέρεια Μιγιαζάκι, όπου σε κάποιες περιοχές έχει πέσει μέσα σε 24 ώρες περισσότερη βροχή από όση συνήθως πέφτει σε όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου.

«Σας ζητάμε να παραμείνετε σε εγρήγορση λόγω (του κινδύνου) πλημμυρών και κατολισθήσεων», δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στους δημοσιογράφους.

Ιαπωνία: Η κορύφωση της εποχής των τυφώνων

Η εποχή των τυφώνων φτάνει στην κορύφωσή της στην Ιαπωνία από τον Αύγουστο ως τον Σεπτέμβριο, με ισχυρές βροχοπτώσεις που μπορεί να προκαλέσουν ξαφνικές πλημμύρες και θανατηφόρες κατολισθήσεις.

Το 2019 ο τυφώνας Χαγκίμπις προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 100 ανθρώπων στην Ιαπωνία. Ένα χρόνο νωρίτερα έκλεισε το αεροδρόμιο του Κανσάι στην Οζάκα και έχασαν τη ζωή τους 14 άνθρωποι λόγω του τυφώνα Τζέμπι.

Το 2018 από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις σκοτώθηκαν περισσότεροι από 200 άνθρωποι στη δυτική Ιαπωνία.

Επιστήμονες εκτιμούν ότι η κλιματική αλλαγή προκαλεί πιο έντονες καταιγίδες και ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ