Κοσμος

Η οδηγία στην Κίνα μετά το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων: «Μην ακουμπάτε ξένους»

Καθώς και όσους Κινέζους έρχονται από το εξωτερικό

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ευλογιά των πιθήκων: Αξιωματούχος στην Κίνα κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν την «δερματική επαφή» με ξένους.

Αξιωματούχος της δημόσιας Υγείας στην Κίνα κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν την «δερματική επαφή» με όσους είχαν πάει πρόσφατα στο εξωτερικό, καθώς και με «αγνώστους». Ειδικότερα, συνέστησε στους ανθρώπους να αποφεύγουν τη σωματική επαφή με ξένους για να αποτρέψουν πιθανή μόλυνση από την ευλογιά των πιθήκων, μετά την αναφορά του πρώτου γνωστού κρούσματος του ιού στην ηπειρωτική Κίνα την Παρασκευή.

«Για την πρόληψη πιθανής μόλυνσης και στο πλαίσιο του υγιεινού τρόπου ζωής, συνιστάται 1) να μην έχετε άμεση επαφή δέρμα με δέρμα με ξένους», ανέφερε ο Wu Zunyou, επικεφαλής επιδημιολόγος στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της Κίνας στην επίσημη σελίδα του στο Weibo το Σάββατο.

Ο Wu κάλεσε επίσης τους ανθρώπους να αποφεύγουν την «δερματική επαφή» με άτομα που είχαν πάει στο εξωτερικό τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

«Είναι απαραίτητο και πολύ σημαντικό να ενισχυθεί η επιτήρηση και η πρόληψη της επιδημίας της μαϊμουδοπανώλης σε κοινωνικό επίπεδο», έγραψε.

Η ανάρτησή του κοινοποιήθηκε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, αλλά η ενότητα των σχολίων κάτω από την αρχική του ανάρτηση απενεργοποιήθηκε την Κυριακή και τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.

Η νοτιοδυτική πόλη Τσονγκτσίνγκ κατέγραψε την Παρασκευή μόλυνση από την ευλογιά των πιθήκων σε άτομο που έφτασε από το εξωτερικό, σηματοδοτώντας την πρώτη γνωστή μόλυνση από τον ιό στην ηπειρωτική Κίνα εν μέσω της πρόσφατης παγκόσμιας επιδημίας του ιού.

Ο κίνδυνος μετάδοσης είναι χαμηλός, καθώς το άτομο τέθηκε σε καραντίνα κατά την άφιξή του στην Τσονγκτσίνγκ, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η δημοτική υγειονομική επιτροπή. Όλες οι στενές επαφές απομονώθηκαν και τέθηκαν υπό ιατρική παρακολούθηση.