Κοσμος

Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Patagonia χαρίζει την εταιρία στο περιβάλλον

To ποσό αυτό σε περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια ετησίως

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Patagonia χαρίζει την εταιρία και τα κέρδη της για το περιβάλλον
Patagonia © Getty Images/Ideal Image

Patagonia: Χαρίζει την εταιρία και τα κέρδη της για το περιβάλλον

Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Patagonia ανακοίνωσε ότι έχει παραχωρήσει την εταιρεία του σε φιλανθρωπικό καταπίστευμα που ελέγχει η οικογένειά του. Ο Ιβόν Σουινάρ είπε ότι, σύμφωνα με μια νέα ιδιοκτησιακή δομή, οποιοδήποτε κέρδος δεν επανεπενδύεται στη λειτουργία της επιχείρησης θα συστρατεύεται στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

To ποσό αυτό ανέρχεται σε περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Η Patagonia πουλάει ρούχα για πεζοπορία και άλλα είδη εξωτερικού χώρου σε περισσότερες από 10 χώρες. Ιδρύθηκε το 1973, τα εκτιμώμενα έσοδ΄σ της ήταν 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, ενώ η καθαρή περιουσία του κ. Σουινάρ πιστεύεται ότι είναι 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η εταιρεία ένδυσης από την Καλιφόρνια δωρίζει ήδη το 1% των ετήσιων κερδών της σε ακτιβιστές και χρησιμοποιεί βιώσιμες πρακτικές. Αλλά σε μια ανοιχτή επιστολή προς τους πελάτες της, ο Σουινάρ είπε ότι ήθελε να κάνει περισσότερα.

«Κάθε χρόνο τα χρήματα που κερδίζουμε μετά την επανεπένδυση στην επιχείρηση θα διανέμονται ως μέρισμα για να βοηθήσουμε στην καταπολέμηση της κρίσης», είπε ο κ. Σουινάρ. Όσον αφορά στην κλιματική αλλαγή, ο ιδρυτής της Patagonia δεν είναι ο πρώτος δισεκατομμυριούχος που αποφασίζει να δωρίσει την περιουσία του σε αυτόν τον σκοπό.

Τον περασμένο χρόνο ο Mάθιου Μόουλντινγκ, αφεντικό της Hut Group, δώρισε 100 εκατομμύρια δολάρια σε φιλανθρωπία, ενώ σε παρόμοια ενέργεια προχώρησε και ο Μπιλ Γκέιτς δωρίζοντας 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ