Κοσμος

Η πομπή της σορού της Ελισάβετ από το Μπάκιγχαμ στο Γουέστμινστερ σε εικόνες

Οι πρίγκιπες Ουίλιαμ και Χάρι περπάτησαν δίπλα-δίπλα

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ μεταφέρθηκε από το παλάτι του Μπάκιγχαμ στο Γουέστμινστερ. Φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη νεκρική πομπή.

Σε λαϊκό προσκύνημα στο Γουέστμινστερ, όπου μεταφέρθηκε από το παλάτι του Μπάκιγχαμ, με μία μεγαλοπρεπή πομπή τέθηκε η σορός της βασίλισσας Ελισάβετ.

Η σημερινή πομπή διέσχισε μια διαδρομή περίπου 2 χιλιομέτρων σε 40 λεπτά. Τη συνόδευαν μέλη του βασιλικού ιππικού, ενώ πεζή ακολουθούσαν ο βασιλιάς Κάρολος, τα παιδιά του πρίγκιπες Γουίλιαμ και Χάρι, καθώς και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Γουίλιαμ και Χάρι περπάτησαν δίπλα-δίπλα, συνοδεύοντας το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ

Οι πρίγκιπες Ουίλιαμ και Χάρι, περπατώντας πλάι-πλάι, ακολούθησαν την πομπή που μετέφερε το φέρετρο της γιαγιάς τους, της βασίλισσας Ελισάβετ, μια σκηνή που θύμισε εκείνη, πριν από 25 χρόνια, όταν περπατούσαν πίσω από το φέρετρο της μητέρας τους, της πριγκίπισσας Νταϊάνας.

Τα δυο αδέλφια, η σχέση των οποίων είναι τεταμένη τα τελευταία χρόνια, συμμετείχαν στη σιωπηλή πομπή από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ μέχρι το Γουεστμίνστερ.

Γουίλιαμ και Χάρι περπάτησαν δίπλα-δίπλα, συνοδεύοντας το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ © EPA/ MARK THOMAS

Το 1997, όταν η Νταϊάνα σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα, σε ηλικία μόλις 36 ετών, ο Ουίλιαμ και ο Χάρι, που τότε ήταν 15 και 12 ετών αντίστοιχα, ακολούθησαν πεζή το φέρετρό της διασχίζοντας το κεντρικό Λονδίνο – μια εικόνα που καθόρισε τη ζωή τους.

Μολονότι οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές τώρα, αφού η βασίλισσα πέθανε γαλήνια στην κατοικία της, στα 96 της χρόνια, υπάρχουν και ομοιότητες – η συγκίνηση, η επίσημη πομπή και η αίσθηση ενός ιστορικού γεγονότος που εκτυλίσσεται μπροστά στις κάμερες και σε ένα πλήθος χιλιάδων ανθρώπων.

Οι δύο πρίγκιπες έχουν μιλήσει στο παρελθόν για το τραύμα υπέστησαν με τον θάνατο της μητέρας τους και τη μακρά, εξουθενωτική πομπή που ακολούθησαν, με στωικότητα, παρά την οδύνη και την αναστάτωση που βίωναν.

«Ήταν σαν να έχω βγει από το σώμα μου, απλώς να περπατάω, να κάνω ό,τι περίμεναν από εμένα, να δείχνω το ένα δέκατο των συναισθημάτων που έδειχναν όλοι οι άλλοι», είπε ο Χάρι σε ένα τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ, το 2021, αποκαλύπτοντας ότι αργότερα έκανε χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών για να πνίξει τον πόνο.

«Δεν το ξεπερνάς ποτέ. Είναι μια τόσο απίστευτα μεγάλη στιγμή στη ζωή σου που δεν σ’ αφήνει ποτέ. Μαθαίνεις μόνο να τη διαχειρίζεσαι», είπε ο Ουίλιαμ το 2017.

© EPA/ BRITISH MINISTRY OF DEFENCE
© EPA/ BRITISH MINISTRY OF DEFENCE
© EPA/ BRITISH MINISTRY OF DEFENCE
© EPA/ MARK THOMAS
© EPA/ OLIVIER HOSLET
© EPA/ GUY BELL
© EPA/ MARK THOMAS
© EPA/ YOAN VALAT