Κοσμος

Τι συμβαίνει με την αστυνομική βία στη Γαλλία

Επιτροπές δεν ζητούν μόνο τον αφοπλισμό της αστυνομίας αλλά την πλήρη κατάργησή της

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διαμαρτυρία για την αστυνομική βία στη Γαλλία
Διαμαρτυρία για την αστυνομική βία στη Γαλλία © Kiran Ridley/Getty Images

Γαλλία: Η αστυνομική βία, η επιτροπή «Αλήθεια για τον Αdama» από την Assa Traoré και τα κινήματα υπέρ των αστυνομικών.

Δύο ακόμα αιματηρά επεισόδια σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Γαλλία: εποχούμενος αστυνομικός που κυνηγούσε κλέφτη αυτοκινήτου στη Νίκαια, τον πυροβόλησε επειδή αρνήθηκε να σταματήσει, ενώ 22χρονη γυναίκα έπεσε νεκρή από αστυνομικά πυρά στη διάρκεια έρευνας για ναρκωτικά στην πόλη Ρεν της Βρετάνης. Αλλά, αυτή τη φορά, αν και ξεκίνησαν οι απαραίτητες έρευνες, η κοινή γνώμη μεταστρέφεται υπέρ των αστυνομικών. Η αιτία είναι ότι οι ενώσεις κατά της αστυνομικής βίας και οι σχετικοί ιστότοποι, όπως ο desarmons.net που δεν διεκδικεί μόνο τον αφοπλισμό των αστυνομικών αλλά την πλήρη κατάργηση της αστυνομίας, φαίνεται ότι διαδίδουν ψέματα και υπερβολές.

Ιδιαίτερα η επιτροπή «Αλήθεια για τον Αdama» που έφτιαξε το 2016 η Assa Traoré μετά τον θάνατο σε συμπλοκή με αστυνομικούς του ημιθαλούς αδελφού της (η οικογένεια ήταν πολυγαμική με έξι γυναίκες συζύγους), δέχεται επικρίσεις ακόμα και από οπαδούς του αφοπλισμού της αστυνομίας. Στις 2 Σεπτεμβρίου, ο ιστότοπος της επιτροπής ανήρτησε βιτριολικό κείμενο εναντίον της ίδιας της Assa Traoré, την οποία χαρακτηρίζει οπορτουνίστρια πεινασμένη για δημοσιότητα, επισημαίνοντας την απαράδεκτη συμπεριφορά της έναντι των συνεργατών της. Οι ανώνυμοι συντάκτες του κειμένου καταλήγουν ότι έκαναν υπομονή μέχρι τώρα «για να μη ρίξουν νερό στον μύλο της δεξιάς και της ακροδεξιάς», αλλά ότι η επιτροπή Αdama υποφέρει από δυσαρμονία λόγω της «παράνοιας» της Traoré η οποία έχει φτάσει να βλέπει παντού αστυνομική θηριωδία.

«Le Combat Adama» των Geoffroy de Lagasnerie & Assa Traoré

Τα μέλη της επιτροπής έχουν πάρει μαθήματα από γνωστές φιγούρες της γαλλικής αναρχοαριστεράς ―τον Youcef Brakni, τον Samir Elyes― και έχουν εξασφαλίσει τη στήριξη διανοουμένων όπως ο Geoffroy de Lagasnerie ο οποίος μάλιστα έγραψε βιβλίο μαζί με την Assa Traoré γύρω από τον φόνο του αδελφού της. O Lagasnerie απέκτησε τόση φήμη ώστε το 2020 το αμερικανικό περιοδικό Time τον χαρακτήριζε «φρουρό των πολιτικών δικαιωμάτων». Όσο για την ίδια την υπόθεση του Adama, o αστυνομικός που τον πυροβόλησε καταδικάστηκε για φόνο εξ αμελείας, διότι το θύμα προσπάθησε να διαφύγει: ο 24χρονος από το Μάλι είχε συλληφθεί για σειρά αδικημάτων μεταξύ των οποίων εκβιασμοί, εμπόριο ναρκωτικών, επιθέσεις σε αστυνομικούς και ληστεία. Η απαίτηση της επιτροπής ήταν και παραμένει να καταδικαστεί ο αστυνομικός για φόνο εκ προμελέτης, αλλά έκτοτε ασχολείται ευρύτερα με την «αποκάλυψη» επεισοδίων αστυνομικής βίας. Ωστόσο, ενώ έχει φέρει στη δικαιοσύνη έντεκα υποθέσεις, καμία δεν μπόρεσε να σταθεί· αρχειοθετήθηκαν όλες. Η επιτροπή δεν βοηθήθηκε κι από τις δηλώσεις της Assa Traoré ότι «μεγάλωσε σε μια οικογένεια ισλαμικής πολυγαμίας όπου όλοι αγαπιούνταν μεταξύ τους.» Η Assa Traoré φλέρταρε με την Ανυπότακτη Γαλλία για να καταλήξει στους ριζοσπάστες οικολόγους, με τους οποίους οργάνωσε κοινή πορεία για δύο πράγματα που φαίνονται άσχετα μεταξύ τους: το κλίμα και την αστυνομική βία.

Στο μεταξύ, έχουν δημιουργηθεί πολλές συλλογικότητες όπως η «Urgence» (Επείγουσα ανάγκη) του Amal Bentounsi, o αδελφός του οποίου έχασε τη ζωή του το 2015 από πυρά της χωροφυλακής στη διάρκεια κυνηγητού. Αν και ο χωροφύλακας Damien Saboundjian, που ισχυριζόταν ότι ενήργησε αμυνόμενος, απηλλάγη μετά από πολλές δικαστικές περιπέτειες, τα συνδικάτα των αστυνομικών προειδοποιούν ότι κάτω από αυτή την πίεση γίνεται σχεδόν αδύνατη η επιβολή της τάξης και η σύλληψη υπόπτων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ