Κοσμος

Αρμενία - Αζερμπαϊτζάν: Νέα ανάφλεξη στον Καύκασο -  99 νεκροί (βίντεο)

Η στάση Πούτιν και Ερντογάν 

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σημαία του Αζερμπαϊτζάν κυματίζει σε γέφυρα ποταμού στο Ναγκόρνο Καραμπάχ
Σημαία του Αζερμπαϊτζάν κυματίζει σε γέφυρα ποταμού στο Ναγκόρνο Καραμπάχ © Getty Images/Ideal Image

Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία πολεμούν ξανά για το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Οι νέες συγκρούσεις και η στάση της Τουρκίας.

Η ένταση των συγκρούσεων στα σύνορα Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν «μειώθηκε σημαντικά», όμως η κατάσταση παραμένει «εξαιρετικά τεταμένη». Αυτό ανακοίνωσε το Υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας μετά τη νέα ανάφλεξη ανάμεσα στις δύο πλευρές που επιρρίπτουν η μία στην άλλη την ευθύνη.

«Στις 14:00 (13:00 ώρα Ελλάδας) η κατάσταση παρέμενε εξαιρετικά τεταμένη σε ορισμένα σημεία των συνόρων (...) Παρά τη σημαντική μείωση της έντασης των βομβαρδισμών, ο εχθρός συνεχίζει τις προσπάθειες προώθησης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το αρμενικό Υπουργείο Άμυνας.

Η νέα έξαρση των εχθροπραξιών ανάμεσα στις δύο χώρες του νότιου Καυκάσου έχει προκαλέσει φόβους ότι μπορεί να ξεσπάσει ένας δεύτερος ολομέτωπος πόλεμος στον μετασοβιετικό κόσμο επιπλέον της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, δύο αντίπαλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες του Καυκάσου, αντιπαρατέθηκαν σε δύο πολέμους τα τελευταία 30 χρόνια για τον έλεγχο της περιοχής του Ναγκόρνο Καραμπάχ, με τον τελευταίο να ξεσπά το 2020.

About 100 killed as fighting erupts at the Armenia-Azerbaijan border

Νέος κύκλος αίματος στο Ναγκόρνο Καραμπάχ - Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν αλληλοκατηγορούνται

Οι νέες συγκρούσεις, που ξέσπασαν στη διάρκεια της νύχτας, δείχνουν πόσο εκρηκτική παραμένει εκεί η κατάσταση. Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν αλληλοκατηγορούνται για την έναρξη αυτού του νέου κύκλου εχθροπραξιών.

Στο μεταξύ το Κρεμλίνο ανέφερε πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να βοηθήσει να αποκλιμακωθεί η ένταση ανάμεσα στην Αρμενία και στο Αζερμπαϊτζάν. «Ο πρόεδρος καταβάλλει κάθε προσπάθεια, προκειμένου να συμβάλει στην αποκλιμάκωση των εντάσεων στα σύνορα. Οι προσπάθειες αυτές συνεχίζονται» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα από το γραφείο του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν η Γαλλία θα θέσει το θέμα των συγκρούσεων στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Τι συνέβη

Υπενθυμίζεται ότι από τα ξημερώματα συγκρούσεις ξέσπασαν στα σύνορα των δύο χωρών, με τα δύο στρατόπεδα να επιρρίπτουν το ένα στο άλλο την ευθύνη. Υπάρχουν αναφορές για θύματα μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων εκατέρωθεν.

Το Γερεβάν κατήγγειλε ότι οι δυνάμεις του Μπακού, υποστηριζόμενες από πυροβολικό και μη επανδρωμένα αεροπλάνα, προσπάθησαν να «προωθηθούν» μέσα στο αρμενικό έδαφος και προχώρησαν σε «εντατικό βομβαρδισμό» των θέσεών της λίγο μετά τα μεσάνυχτα προς την κατεύθυνση πόλεων όπως οι Γκόρις, Σοτκ και Τζερμούκ.

«Οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν συνεχίζουν να χρησιμοποιούν πυροβολικό, όλμους, μη επανδρωμένα αεροπλάνα και τουφέκια μεγάλου διαμετρήματος» πρόσθεσε, κατηγορώντας το Μπακού ότι βάζει στόχο «στρατιωτικές και πολιτικές υποδομές».

Από την πλευρά του, το Αζερμπαϊτζάν κατηγόρησε τη νύχτα την Αρμενία για «ανατρεπτικές ενέργειες σε μεγάλη κλίμακα», προσθέτοντας ότι αρμενικά πυρά προκάλεσαν «απώλειες» στις τάξεις του.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του εξαπέλυσαν επιθέσεις ως αντίποινα για τη ναρκοθέτηση περιοχών από Αρμενίους στο Ντασκασάν, το Καλμπατζάρ και το Λατσίν. Αποδίδοντας στο Γερεβάν την ευθύνη για τις συγκρούσεις, ανέφερε ότι υπάρχουν θύματα μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων και από τις δύο πλευρές.

Τουρκία: Στηρίζουμε το Αζερμπαϊτζάν

Η Τουρκία θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν και δεν θα το αφήσει ποτέ μόνο, δήλωσε την Τρίτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά τις συγκρούσεις που ξέσπασαν ανάμεσα στα στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ