Κοσμος

Κατακραυγή στις ΗΠΑ από τη χρήση DNA θύματος βιασμού για την ενοχοποίησή του

Το άλλο έγκλημα, η καταγγελία και η δικαίωση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
DNA
DNA © Pixabay

Το DNA μίας γυναίκας που είχε πέσει θύμα βιασμού στο Σαν Φρανσίσκο χρησιμοποιήθηκε για να συνδεθεί με ένα άσχετο έγκλημα.

Μια γυναίκα, το DNA από τον βιασμό της οποίας χρησιμοποιήθηκε για να συνδεθεί με ένα άσχετο έγκλημα, κατέθεσε αγωγή κατά της πόλης του Σαν Φρανσίσκο για το περιστατικό, το οποίο προκάλεσε εθνική κατακραυγή νωρίτερα φέτος.

Τον Φεβρουάριο αποκαλύφθηκε ότι το αστυνομικό τμήμα του Σαν Φρανσίσκο χρησιμοποίησε το DNA και αργότερα απέσυρε τις κατηγορίες εναντίον της. Το DNA της είχε συλλεχθεί και αποθηκευτεί στο σύστημα στο πλαίσιο μιας υπόθεσης ενδοοικογενειακής βίας και σεξουαλικής επίθεσης το 2016 εναντίον της γυναίκας, δήλωσε τον Φεβρουάριο ο τότε εισαγγελέας Τσέσα Μπουντίν, σε μια συγκλονιστική αποκάλυψη που προκάλεσε ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Η αποκάλυψη προκάλεσε αντιδράσεις από συνήγορους, αστυνομικούς, νομικούς και νομοθέτες, πολλοί από τους οποίους προειδοποίησαν ότι η πρακτική αυτή θα μπορούσε να επηρεάσει την προθυμία των θυμάτων να προσέλθουν στις αρχές επιβολής του νόμου.

Δεν υπάρχει νόμος στην Καλιφόρνια που να απαγορεύει στις τοπικές βάσεις δεδομένων των αρχών επιβολής του νόμου να διατηρούν τα προφίλ των θυμάτων και να τα αναζητούν χρόνια αργότερα για εντελώς διαφορετικούς σκοπούς. Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει αφού οι πολιτειακοί νομοθέτες ενέκριναν τον περασμένο μήνα ένα νομοσχέδιο που θα απαγόρευε τη χρήση των προφίλ DNA που συλλέγει η αστυνομία από επιζώντες σεξουαλικής επίθεσης και άλλα θύματα για οποιονδήποτε άλλο σκοπό εκτός από τη βοήθεια στην ταυτοποίηση του δράστη. Οι τοπικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου θα απαγορεύεται επίσης να διατηρούν και στη συνέχεια να αναζητούν το DNA των θυμάτων για να τα ενοχοποιήσουν σε άσχετα εγκλήματα σύμφωνα με τη νομοθεσία, η οποία εκκρεμεί ενώπιον του κυβερνήτη Γκάβιν Νιούσομ.

Η Καλιφόρνια επιτρέπει στα τοπικά εγκληματολογικά εργαστήρια της αστυνομίας να λειτουργούν τις δικές τους βάσεις δεδομένων εγκληματολογικών εξετάσεων, οι οποίες είναι ξεχωριστές από τις ομοσπονδιακές και τις πολιτειακές βάσεις δεδομένων. Ο νόμος επιτρέπει επίσης στα δημοτικά εργαστήρια να εκτελούν εγκληματολογικές αναλύσεις, συμπεριλαμβανομένης της σκιαγράφησης προφίλ DNA, και να χρησιμοποιούν αυτές τις βάσεις δεδομένων, χωρίς ρύθμιση από την πολιτεία ή άλλους.

Πηγή Guardian

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ