Κοσμος

Οι Ουκρανοί προελαύνουν στο Χάρκοβο

Το ΔΝΤ εξετάζει την παροχή έκτακτης χρηματοδότησης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι Ουκρανοί προελαύνουν στο Χάρκοβο
Βομβαρδισμένο τοπίο στην Ουκρανία © EPA

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι στρατιωτικές δυνάμεις ανακαταλαμβάνουν περιοχές - Οι Ρώσοι υποχωρούν.

Οι ουκρανικές δυνάμεις προωθούνται στα βόρεια του Χαρκόβου, εκτός από τα νότια και τα ανατολικά, μία ημέρα αφότου τα αιφνιδιαστικά εδαφικά κέρδη τους ανάγκασαν τους Ρώσους να εγκαταλείψουν το κυριότερο προπύργιό τους στην περιοχή αυτήν. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χαιρέτισε την προέλαση αυτή, θεωρώντας ότι είναι δυνητικά μια τομή στον πόλεμο και διαβεβαιώνοντας ότι ο χειμώνας μπορεί να φέρει περισσότερα εδαφικά κέρδη εάν το Κίεβο λάβει περισσότερο ισχυρό εξοπλισμό.

«Στην περιοχή του Χαρκόβου, αρχίσαμε να προωθούμαστε όχι μόνο προς τα νότια και τα ανατολικά αλλά επίσης και προς τα βόρεια. Απομένουν 50 χιλιόμετρα μέχρι τα σύνορα (με τη Ρωσία)» διαβεβαίωσε ο αρχηγός του στρατού, στρατηγός Βαλέρι Ζαλούζνι. Σύμφωνα με τον στρατηγό, οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας ανακατέλαβαν περισσότερα από 3.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα από τις αρχές του μήνα.

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Χαρκόβου αναφέρει μπλακ άουτ και διακοπή υδροδότησης σε πολλές περιοχές λέγοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν στρατηγικές υποδομές.

Από τη Μόσχα, το υπουργείο Άμυνας υποστήριξε ότι οι ρωσικές δυνάμεις πλήττουν θέσεις του ουκρανικού στρατού στην περιφέρεια του Χαρκόβου, με πλήγματα ακριβείας που επιφέρουν οι αερομεταφερόμενες μονάδες, οι πύραυλοι και το πυροβολικό.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αποχώρηση από την πόλη Ιζιούμ σηματοδοτεί τη χειρότερη ήττα των ρωσικών δυνάμεων αφότου έφυγαν από τα περίχωρα του Κιέβου, τον Μάρτιο.

Ουκρανία: Το ΔΝΤ εξετάζει την παροχή έκτακτης χρηματοδότησης για αποθέματα τροφίμων

Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ εξετάζει την παροχή έκτακτης χρηματοδότησης στην Ουκρανία, για την κρίση στα αποθέματα τροφίμων. Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) εξετάζει τρόπους για να παρέχει έκτακτη χρηματοδότηση σε χώρες που αντιμετωπίζουν κρίσεις στις τιμές των τροφίμων, οι οποίες, προκαλούνται από τον πόλεμο και θα συζητήσει τα μέτρα αυτά σε μία σημερινή συνεδρίαση του του διοικητικού συμβουλίου του, όπως δήλωσαν στο Reuters, πηγές που έχουν λάβει σχετική ενημέρωση.

Το σχέδιο αυτό, δεν έχει δημοσιοποιηθεί προηγούμενα, ενώ θα παρουσιαστεί σε μία ανεπίσημη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ.

Το ίδιο σχέδιο θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να βοηθήσει την Ουκρανία, αλλά και άλλες χώρες που έχουν δεχτεί σοβαρό πλήγμα από τη ρωσική εισβολή στη χώρα, χωρίς την επιβολή όρων που απαιτούνται σε ένα κανονικό πρόγραμμα χρηματοδότησης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμες, καθώς το όλο ζήτημα εξετάζεται. Τόσο το μέγεθος, όσο και το εύρος των μέτρων δεν έχουν ξεκαθαριστεί ακόμη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ