Κοσμος

Στα 350 δισ. δολάρια το κόστος για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πόλεμος στην Ουκρανία
Πόλεμος στην Ουκρανία © EPΑ Pool

Ουκρανία: Το Κίεβο αξιώνει πολεμική αποζημίωση - Στα 350 δισ. δολάρια το κόστος ανοικοδόμησης. 

Παρόλο που οι ζημιές που έχουν προκληθεί στην Ουκρανία από την πολεμική σύρραξη εκτιμώνται άνω 97 δισ. δολάρια, έκθεση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή από την Παγκόσμια Τράπεζα, την ουκρανική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκτίμησε ότι η ανοικοδόμηση της χώρας θα μπορούσε να κοστίσει σχεδόν 350 δισ. δολάρια.

Παράλληλα, η Ουκρανία είχε υποστεί ζημίες 252 δισεκατομμυρίων δολαρίων λόγω διαταραχών στις οικονομικές ροές και την παραγωγή της, καθώς και επιπλέον δαπάνες που συνδέονται με τον πόλεμο, ενώ ο εκτοπισμός του ενός τρίτου όλων των Ουκρανών αναμενόταν να ανεβάσει το ποσοστό της φτώχειας στο 21% από μόλις 2% πριν τον πόλεμο.

Συνολικά, η έκθεση εκτιμά ότι οι ανάγκες ανοικοδόμησης της Ουκρανίας έχουν φτάσει τα 349 δισεκατομμύρια δολάρια από την 1η Ιουνίου, ή περίπου 1,6 φορές το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων της χώρας το 2021.

Από αυτό το ποσό, 105 δισεκατομμύρια δολάρια χρειάστηκαν βραχυπρόθεσμα για την αντιμετώπιση επειγουσών προτεραιοτήτων, όπως η ανοικοδόμηση χιλιάδων κατεστραμμένων σχολείων και τουλάχιστν 500 νοσοκομείων.

Την ίδια ώρα η Ουκρανία επιδιώκει να λάβει πάνω από 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε πολεμικές αποζημιώσεις από τη Ρωσία, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Δικαιοσύνης Ντένις Μάλιουσκα. Το Κίεβο θέλει να εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ απόφαση που θα επιτρέψει τη δημιουργία διεθνούς μηχανισμού για τη διεκδίκηση των πολεμικών επανορθώσεων, ανέφερε ο κ. Μάλιουσκα σε συνέντευξή του στα μέσα ενημέρωσης του ομίλου Funke που δημοσιεύεται σήμερα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ