Κοσμος

«Η βασίλισσα Ελισάβετ ήταν παράδειγμα για μένα» - Το πρώτο διάγγελμα του βασιλιά Καρόλου Γ’

Το μήνυμά του προς τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο βασιλιάς Κάρολος Γ'
Ο βασιλιάς Κάρολος Γ' © Chris Jackson/Getty Images

Το πρώτο του διάγγελμα προς τους πολίτες απηύθυνε ο νέος μονάρχης της Βρετανίας Κάρολος Γ’.

Στο πρώτο του διάγγελμα, ο νέος βασιλιάς Κάρολος Γ’ της Βρετανίας ευχαρίστησε τον κόσμο για τη συμμετοχή του στο πένθος για την εκλιπούσα Ελισάβετ Β’, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα υπηρετήσει τις ίδιες αξίες με τη μητέρα του. Τόνισε πως αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον ίδιο και για όλη τη βασιλική οικογένεια.

Ανακοίνωσε επισήμως ότι ο μεγαλύτερος γιος του, Ουίλιαμ, θα είναι πρίγκιπας της Ουαλίας και διάδοχος του θρόνου. Παράλληλα, η σύζυγος του Ουίλιαμ, Κάθριν, θα φέρει τον τίτλο της πριγκίπισσας της Ουαλίας, τον οποίο κατείχε η αδικοχαμένη πριγκίπισσα Νταϊάνα.

«Γνωρίζω ότι ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ προκαλεί μεγάλη θλίψη σε πολλούς από σας. Κι εγώ μοιράζομαι αυτή την αίσθηση της απώλειας χωρίς όρια», είπε, ενώ κατέληξε «στην αγαπημένη μου μαμά, το μόνο που θέλω να πω, απλά, είναι: Ευχαριστώ. Είθε οι άγγελοι να στέκονται στο πλευρό σου βασίλισσα Ελισάβετ».

«Μιλάω με αισθήματα βαθιάς λύπης. Η βασίλισσα ήταν μία έμπνευση, η μητέρα μου ήταν μία έμπνευση. Η ζωή της βασίλισσας Ελισάβετ ήταν μία ωραία ζωή και το πένθος για εκείνη είναι βαθύ.

»Η Βασίλισσα Ελισάβετ είχε δεσμευθεί να αφιερώσει τη ζωή της στην υπηρεσία των πολιτών, ήταν μία βαθιά προσωπική δέσμευση. Έκανε θυσίες για την υπηρεσία της. Η αφοσίωση και η ευλάβεια της ποτέ δεν αμφιταλαντεύτηκαν», σημείωσε.

Πολίτες παρακολουθούν ο πρώτο διάγγελμα του βασιλιά Καρόλου Γ’
Πολίτες παρακολουθούν ο πρώτο διάγγελμα του βασιλιά Καρόλου Γ’ © EPA/ Tolga Akmen

«Σε όλη της ζωή της, είδαμε αυτή τη διαρκή αγάπη για την παράδοση μαζί με αυτή την ατρόμητη αγκαλιά στην πρόοδο που μας κάνει σπουδαίους», είπε και πρόσθεσε «η στοργή, ο θαυμασμός και ο σεβασμός που ενέπνευσε έγιναν το σήμα κατατεθέν της βασιλείας της».

Στη συνέχεια δεσμεύτηκε να προσφέρει δια βίου υπηρεσία στον λαό του Ηνωμένου Βασιλείου. «Όπως έκανε η ίδια η βασίλισσα με ακλόνητη αφοσίωση, έτσι και εγώ δεσμεύομαι τώρα επίσημα, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου που ο Θεός θα μου δώσει, να τηρήσω τις συνταγματικές αρχές στην καρδιά του έθνους μας».

Αναφερόμενος στα νέα του καθήκοντά δήλωσε χαρακτηριστικά «η ζωή μου φυσικά θα αλλάξει καθώς αναλαμβάνω τις νέες ευθύνες μου» και πρόσθεσε «δεν θα μπορώ πλέον να αφιερώνω τόσο πολύ από τον χρόνο και τις ενέργειές μου σε φιλανθρωπίες και θέματα για τα οποία νοιάζομαι βαθιά. Αλλά ξέρω ότι αυτό το σημαντικό έργο θα συνεχιστεί στα έμπιστα χέρια άλλων. Αυτή είναι επίσης μια εποχή αλλαγής για την οικογένειά μου».

«Βασίζομαι στη στοργική βοήθεια της αγαπημένης μου συζύγου Καμίλα. Σε αναγνώριση της δικής της πιστής δημόσιας υπηρεσίας από τον γάμο μας πριν από 17 χρόνια, γίνεται η βασιλική σύζυγός μου. Γνωρίζω ότι θα προσφέρει για τις απαιτήσεις του νέου της ρόλου τη σταθερή αφοσίωση στο καθήκον, στο οποίο βασίζομαι τόσο πολύ», κατέληξε.

LIVE: King Charles III addresses UK after Queen Elizabeth’s death  — 9/09/2022

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ