Κοσμος

Ανακοίνωση του Μπάκιγχαμ για την υγεία της βασίλισσας Ελισάβετ - Στο πλευρό της εκτάκτως Κάρολος και Ουίλιαμ

Δήλωση και από τον Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρι

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ: Υπό ιατρική παρακολούθηση η βασίλισσα Ελισάβετ.

Οι γιατροί ανησυχούν για την υγεία της βασίλισσας Ελισάβετ και συνέστησαν να παραμείνει υπό ιατρική επίβλεψη, ανακοίνωσαν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Τετάρτη, η βασίλισσα Ελισάβετ ακύρωσε συνάντηση με τους συμβούλους της, κατόπιν σύστασης των γιατρών της να ξεκουραστεί.

Οι δηλώσεις του παλατιού σχετικά με την υγεία της βασίλισσας είναι ασυνήθιστες, σύμφωνα με τον βασιλικό συγγραφέα Robert Hardman. «Το παλάτι συνήθως δεν εκδίδει ανακοινώσεις για την υγεία της βασίλισσας, εκτός αν πρόκειται για κάτι σημαντικό. Η τελευταία φορά που ήρθε μια δήλωση, όπως λέγεται- από το πουθενά- ήταν για να μας ενημερώσει νωρίτερα φέτος ότι είχε διαγνωστεί με Covid», λέει.

Την ίδια ώρα υπάρχουν όμως διαβεβαιώσεις ότι η μονάρχης είναι «άνετα» στο σπίτι της στο Balmoral. «Υπάρχουν επίσης προειδοποιήσεις κατά των αβάσιμων εικασιών, όπως ότι μπορεί να είχε πέσει» σημειώνει το BBC.

Η 96χρονη βασίλισσα, η οποία βρίσκεται στο κάστρο Μπαλμόραλ της Σκωτίας, συνάντησε την Τρίτη την Λιζ Τρας για να της αναθέσει τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, έχοντας νωρίτερα δεχθεί τον Μπόρις Τζόνσον που υπέβαλε επισήμως την παραίτησή του από την πρωθυπουργία. 

Όλες αυτές τις δεκαετίες, η Βασίλισσα διόριζε τους πρωθυπουργούς της Βρετανίας από το Μπάκιγχαμ. Για τον διορισμό, όμως, του επόμενου πρωθυπουργού, η παράδοση δεκαετιών θα σπάσει, μιας και η Βασίλισσα θα τον κάνει από το κάστρο Μπαλμόραλ στη Σκωτία.

Η βασίλισσα έχει ελαφρύνει σημαντικά το πρόγραμμά της μετά μια νύχτα που νοσηλεύτηκε τον Οκτώβριο του 2021 για εξετάσεις, η φύση των οποίων δεν αποκαλύφθηκε ποτέ. Στην αρχή της πανδημίας εγκαταστάθηκε στον πύργο του Ουίνδσορ, σχεδόν 40 χλμ. από το Λονδίνο, έχοντας παραδεχθεί την δυσκολία της να μετακινείται.

Λιζ Τρας: Βαθιά ανησυχία

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας δήλωσε ότι ολόκληρη η χώρα είναι «βαθιά ανήσυχη» για την υγεία της βασίλισσας Ελισάβετ. «Ολόκληρη η χώρα ανησυχεί βαθιά με τα νέα από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ αυτό το μεσημέρι», είπε.

«Οι σκέψεις μου -και οι σκέψεις των ανθρώπων σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο- είναι με τη βασίλισσα και την οικογένειά της αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.

Βρετανικό κοινοβούλιο: Η βασίλισσα στις σκέψεις και τις προσευχές μας

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, Λίντσεϊ Χόιλ, ανέφερε ότι η βασίλισσα βρίσκεται στις σκέψεις και τις προσευχές των μελών του κοινοβουλίου.

«Ξέρω ότι μιλάω εξ ονόματος ολόκληρης της Βουλής όταν λέω ότι στέλνουμε τις καλύτερες ευχές μας», είπε.

Ο βρετανικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας BBC διέκοψε το πρόγραμμά του, μεταδίδοντας τα νέα για την κατάσταση της υγείας του.

Με πληροφορίες από REUTERS