Κοσμος

Συγγενείς του Ασάνζ και του Τσε Γκεβάρα καλεσμένοι του Μεξικού για την ημέρα ανεξαρτησίας του

Και συγγενείς του Νέλσον Μαντέλα στους καλεσμένους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
asanz
Τζούλιαν Ασάνζ / © EPA/ANDY RAIN

Το Μεξικό προσκαλεί στον εορτασμό της ημέρας της ανεξαρτησίας συγγενείς του Τζούλιαν Ασάνζ και του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα.

Ο Μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ ανακοίνωσε χθες πως προσκάλεσε συγγενείς του Τζούλιαν Ασάνζ και του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα στον εορτασμό της επετείου της ανεξαρτησίας της χώρας του την επόμενη εβδομάδα.

Ο κ. Λόπες Ομπραδόρ δήλωσε πως οι πρώην πρόεδροι της Βολιβίας και της Ουρουγουάης Έβο Μοράλες και Χοσέ «Πέπε» Μουχίκα είναι επίσης ανάμεσα στους προσκεκλημένους, μαζί με συγγενείς του Νέλσον Μαντέλα, του ηγέτη του αγώνα για τα πολιτικά δικαιώματα των αφροαμερικανών Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και του ακτιβιστή για τα εργασιακά δικαιώματα στις ΗΠΑ Σέσαρ Τσάβες.

Δίνοντας στη δημοσιότητα κατάλογο ονομάτων στην συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί καθημερινά στην προεδρία, ο αρχηγός του κράτους ανέφερε πως η συμμετοχή των προσώπων που περιέχει μένει να επιβεβαιωθεί. Ωστόσο διαβεβαίωσε πως ο κ. Μοράλες —στον οποίο το Μεξικό προσέφερε άσυλο αφού αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το αξίωμά του το 2019— τον ενημέρωσε ότι θα είναι παρών.

Ο πρόεδρος Λόπες Ομπραδόρ μοιάζει να διεκδικεί το τελευταίο διάστημα πιο ηγετικό ρόλο στην αριστερά της Λατινικής Αμερικής, για παράδειγμα καταδικάζοντας το εμπάργκο των ΗΠΑ στην Κούβα ή εκφράζοντας αλληλεγγύη στις κυβερνήσεις της Αργεντινής, της Χιλής, του Περού, της Βολιβίας και της Βενεζουέλας.

Ο Αργεντινός επαναστάτης Γκεβάρα παραμένει εμβληματική μορφή για μεγάλο μέρος της λατινοαμερικάνικης αριστεράς.

Ο κ. Λόπες Ομπραδόρ εξάλλου προσέφερε άσυλο στον ιδρυτή του WikiLeaks, ο οποίος αντιμετωπίζει την πιθανή έκδοσή του από τη Βρετανία στις ΗΠΑ, προκειμένου να δικαστεί για κατασκοπεία, επειδή έφερε στο φως εκατοντάδες χιλιάδες διαβαθμισμένα αμερικανικά διπλωματικά και στρατιωτικά έγγραφα, κυρίως για τους πολέμους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ.

Οι ετήσιοι εορτασμοί είναι επίσης γνωστοί στην καθομιλουμένη με την ονομασία El Grito («Η Κραυγή»), διότι παραδοσιακά ο πρόεδρος αναπαριστά το κάλεσμα στα όπλα το 1810 από το μπαλκόνι του Εθνικού Παλατιού την παραμονή της ημέρας της ανεξαρτησίας του Μεξικού τη 16η Σεπτεμβρίου.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ